Grijskopkievit

Vanellus cinereus  ·  Grey-headed Lapwing

Datum 27 juni 2019
Locatie Workum, Friesland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 4004 ×

Discussie

Wim Wiegant  ·  27 juli 2019  18:53

Allemaal stemmingmakerij, Arnoud, waarvan je zelf de aanstichter bent …!

Max Berlijn  ·  27 juli 2019  20:16, gewijzigd 27 juli 2019  20:57

Blijft een intrigerend geval Wim. Opmerkelijk qua afstand (1400 km), en wordt weinig gehouden dus wat “stemmingsmakerij” reclame mag best. Het zijn roerige tijden de laatste maanden (vanaf herfst vorig jaar) met niet te ontkennen knallers (GrijskopKiev, Kalander), knallers waarvoor je visie nodig had om ze te zien (Saker, Kuhlspijl), topoffloppers (Indiekiev, Sporenkiev) en de Schildraaf 🥴. De tijden van rustig aanschuiven bij de soort lijken achter ons? Maar opgemerkt moet worden dat gevallen door de digitale wereld meer of minder kansrijk zijn die pak hem beet 10 jaar geleden kansloos waren en we toen van geluk mochten spreken als je ze überhaupt ooit onder ogen kreeg.

Rob Halff  ·  27 juli 2019  20:47, gewijzigd 27 juli 2019  20:48

Haha mooi gesproken Max, maar eens hoor.

Arnoud B van den Berg  ·  27 juli 2019  21:25, gewijzigd 2 augustus 2019  19:35

@Max: Niet te ontkennen? Laten we het hopen! Het is allemaal erg subjectief: er was voor dit voorjaar nog geen geval van Grijskop in Europa, dus dat werd zomaar een nieuwe vliegrichting voor deze soort. En Kalander is met zijn mooie zang een van de talrijkste kooivogels in het Midden-Oosten, behoort met Putter en Eurokanarie ook tot de meest gevangen zangvogels in Marokko en is al eens in NL als escape afgewezen (Frank Neijts).

Wat betreft Sakervalk: die worden in Duitsland weliswaar makkelijk aanvaard maar in Brittannië komt elke waarneming in categorie D: dus die trok anders dan de twee kieviten niet de aandacht bij Birdwatch cq BirdGuides...

In 'de avifaunistiek' en in het 'twitchen' zul je elke potentiële dwaalgast serieus moeten nemen.

Wim Wiegant  ·  28 juli 2019  01:05

Mooi genoteerd, Max …!

Wim Wiegant  ·  28 juli 2019  01:07

Oeps, ik zie nog even "avifaunistiek"... Prachtig neologisme…! 

Arnoud B van den Berg  ·  28 juli 2019  15:57

@Wim: als oud-commissielid had je misschien moeten weten dat het woord 'avifaunistiek' al door de allereerste voorzitter van de C(D)NA werd gebruikt (halve eeuw geleden). Maar voor niet-vogelaars onbekend, vandaar aanhalingstekens.

Wim Wiegant  ·  28 juli 2019  18:47

Arnoud, ik schaam me diep. Ik neem alles terug, en beweer het tegendeel …! Avifaunistiek, een archaïsme…!

Johan van 't Bosch  ·  29 juli 2019  16:04, gewijzigd 29 juli 2019  18:36

Maar wel eens met Wim dat de aandacht in Birdwatch een resultaat is van de lobby voor deze vogel die Arnoud zelf heeft gevoerd (even aannemend dat Wim dat bedoelde). Dit deel van de lobbycampagne is dus geslaagd. ;-)

Arnoud B van den Berg  ·  29 juli 2019  19:18

@Johan: Lobbyen? Raar woord in dit verband. Toen ik van de kievit van Texel niet alleen foto's uit Vlaanderen, Ameland en Beieren onder ogen kreeg maar zelfs foto's ontving uit Kroatië, en daarna van Fred de bevestiging hoorde dat het steeds om een enkele vogel ging, heb ik die kennis gedeeld op facebook. Al was het maar om ervoor te zorgen dat er bij een eventuele tweede kans wat meer vogelaars zouden reageren dan bij de eerste keer. Zonder dat ik hoefde te lobbyen werd dat bericht gretig opgepikt in Engeland: daar hopen velen dat de vogel zijn westwaartse tocht misschien nog wat verder heeft doorgezet.

Johan van 't Bosch  ·  29 juli 2019  20:26, gewijzigd 29 juli 2019  20:28

@Arnoud Ik vind lobbyen hier niet zo'n gek woord. Op mij kom het in ieder geval zo over. Of jij het nu zo bedoelt of niet. Jij bent enthousiast voor in dit geval de Indische kievit. En overtuigd van de mogelijkheid dat het om een echte dwaalgast maakt. Zowel hier als op de sociale media wek je op z'n minst de indruk dat je de NL twitcherswereld en misschien ook wel de Europese daar ook va  probeert te overtuigen. Zodat straks niks meer aanvaarding van dit geval in de weg staat. En dat gaat je goed af. Als ik een sleutelpersoon of influencer zocht om een boodschap over te brengen in de NL en Europese twitcherswereld, zou je naam op mn lijstje staan.

Vincent van der Spek  ·  29 juli 2019  21:06

Ik vind deze draad een beetje de wereld op zijn kop ;)

Arnoud B van den Berg  ·  29 juli 2019  21:23, gewijzigd 2 augustus 2019  19:36

Inderdaad probeer ik feiten te belichten die op wilde herkomst kunnen wijzen: iedereen zou dat moeten doen. Het kostte Fred bijvoorbeeld heel wat moeite om bij iedereen alle (zogenaamde) twijfel over zijn veren-analyse weg te nemen.

Volgens mij moeten twitchers die hun hobby serieus nemen bij meldingen van een (potentiële) dwaalgast het zekere voor het onzekere nemen en, als het even kan, gewoon gáán. De enige die dat de afgelopen maanden consequent deed was Nick. En dat was niet makkelijk want ook op zijn whatsapp-groepje was er allerlei gelobby (!) om vogels in 'diskrediet' te brengen. Misschien omdat men gewoon geen tijd of geen zin had. De analyse van Rinse over het veranderde twitchgedrag is illustratief.

Mooi dat men bij de Sakervalk niet meer over hybriden of escapes mekkert en een gecoördineerde zoekactie opzet aanstaande vrijdag.

Max Berlijn  ·  29 juli 2019  22:03, gewijzigd 29 juli 2019  22:08

Ik weet niet of je nu automatisch kan zeggen dat sommige soorten op appgroepjes in diskrediet gebracht worden omdat met geen zin heeft om te gaan. Bij de Saker hebben we, ook in de nazomer, meerdere gevallen van geringde vogels gehad dus gereserveerdheid bij mensen is best te verklaren. De Indische Kievit staat niet bekend om zijn trekgedrag en dit is de eerste ooit die het doet (in ieder geval 1400 km) dit feit wisten we overigens niet meteen dus ook hier is de aarzeling verklaarbaar. Er was geen aarzeling bij de Kalander, Balkan Bergfluiter en na wat overleg ook bij de Grijskopkievit. Altijd gaan is een optie maar Nick, jij en ik zijn ook niet naar Westkapelle gereden terwijl we dat voor die Kuhls allemaal hadden kunnen halen maar we maakte een andere (achteraf verkeerde) inschatting en zo zijn er wel meer voorbeelden te noemen (Aasgier)....

Vincent Hart  ·  29 juli 2019  22:04

Het kostte Fred vooral moeite om zijn overtuiging in het openbaar inhoudelijk te onderbouwen... Dat had verder niet zo vreselijk veel met het (niet) geloven in de soort als bonafide dwaalgast te maken.

James Lidster  ·  29 juli 2019  22:19

Ik weet niet waar Arnoud dat gehoord heeft maar elke aquila of gier wordt heel serieus genomen in het VK. En niks gaat automatisch naar categorie D. Waar komt deze informatie vandaan? Tot nu toe een dwergarend in categorie D (moet weer rouleren). 

Arnoud B van den Berg  ·  29 juli 2019  23:27

Viv Stratton vertelde me dat hij drie Sakers in UK had gezien en dat die zijn afgewezen (" BBRC reckons that they are possible escapes unfortunately"). Heb daarop de Sixth edition of BOU's checklist of birds of Britain & Ireland erbij gepakt en kon daarin Saker inderdaad alleen vinden in Appendix 1: Category D (D1). Maar ik zie nu dat die sixth checklist alweer van de 20e eeuw is!! Alles is nu anders? Ook voor gieren en Aquila?

Leo Stegeman  ·  30 juli 2019  09:08

Nou, snap wel dat de engelsen enig voorbehoud hebben met Sakers; er zijn daar echt tientallen gevallen van bewezen ontsnapte Sakers en hybriden, met zelfs op de Shetlands meerdere gevallen van bewezen ontsnapte Sakers. 

Arnoud B van den Berg  ·  30 juli 2019  11:30

@Leo: Van al die zuivere Sakers in het VK weet ik niets, dus ook niet of ze in NL zouden zijn afgewezen of aanvaard, maar ik weet wel dat In de praktijk een D-categorie er voornamelijk toe dient om moeilijke beslissingen uit te stellen (en waarnemers te frusteren).


James Lidster  ·  30 juli 2019  18:27

Dank je Arnoud, ik ging vanuit dat die informatie van BOURC of BBRC zelf kwam. Viv heeft vast 3 Sakers gezien, hij vogelt al 65+ jaar, maar waren ze ook ingediend, met foto's, hybrides uitgesloten? Als mensen niks indienen kunnen ze ook niet beoordeeld worden.

Qua aquilas en gieren, ik kan me niet voorstellen dat een schreeuw, bastaard, keizer arend etc niet serieus genomen wordt. Het probleem is we hebben bijna nooit grote rovers in de UK. Zelfs met al die honderden vale gieren de laatste jaren in Nederland is er geen een geval voor Groot-Britannie sinds de commissies begonnen zijn. We wachten nog steeds op de 1e Grijze Wouw...

De laatste jaren heeft BOURC Chinese Pond Heron, Purperkoet en Kroeskoppelikaan aan de Britse lijst toegevoegd. Wel goed om te weten (weet jij al natuurlijk) maar Groot-Britannie heeft 2 commissies - BBRC gaat over determinatie en BOURC over status. Als BBRC zegt dat determinatie klopt gaat het door naar BOURC (in geval van nieuwe soorten).


Arnoud B van den Berg  ·  31 juli 2019  11:11, gewijzigd 1 augustus 2019  09:44

@James: Prima dat huidige Britse commissies meer open staan voor vagrancy van roofvogels. Heb nu in recente Britse lijst gekeken (van augustus 2016). Daarin zie ik Saker nog steeds in categorie D staan, samen met Bald Eagle (Wales, October 1978) en Dwergarend.

In de lijst van Shetland (tot 1990) worden drie ongeringde Sakers zonder kooivogelkenmerken genoemd: eerste-winter 1-5 oktober 1976; 27-29 mei 1978; en (op Fair Isle) okt-dec 1986. Categorie D betekent hier dan toch gewoon dat een aantal wel is ingediend en dat de determinatie is aanvaard maar dat de soort volgens de commissies niet op eigen kracht kan arriveren?

Dat kan verklaren waarom onze beide kieviten wel groot nieuws zijn in Birdwatch / BirdGuides maar Saker niet...

NB: Op de Britse lijst staan bijvoorbeeld ook geen Monniks- of Lammergier, zelfs niet in de D-categorie. Van beide zijn exemplaren zonder merktekens of veerbeschadigingen opgedoken in de bergen van Wales (Monniks in de winter van 1977/78 en imm Lammer in mei 2016).

Leo Stegeman  ·  31 juli 2019  11:46

Uit de Guidelines BBRC;

Where there is reasonable doubt that the species has ever occurred in a wild state or where the record relates to a tide‑line corpse, the species is admitted to category D. If captive origin is highly probable, the species is placed in Category E.

De D-categorie wil dus niet zeggen dat getwijfeld wordt of de soort op eigen kracht GB kan bereiken, maar of de soort ooit in wilde staat is voorgekomen. Gezien het grote aantal escapes is deze twijfel gerechtvaardigd. Daarmee zal echter een eventueel voorkomen van een "wilde"vogel nooit erkend worden. Maar  goed, die discussie is genoegzaam bekend.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?

Ja, ik geef toestemming Dutch Birding is wettelijk verplicht om je toestemming te vragen voor het gebruik van cookies en soortgelijke technieken, en je te informeren over het gebruik daarvan op de site. Dutch Birding gebruikt cookies en soortgelijke technieken voor de volgende doeleinden: het optimaliseren van de website, het gebruik, beheer en gericht kunnen tonen van advertenties, de integratie van social media, het verzamelen en analyseren van statistieken.

Voor een aantal van bovenstaande punten is het vastleggen van bezoekersgedrag noodzakelijk. Ook derde partijen kunnen deze cookies plaatsen, zoals bijvoorbeeld het geval is bij embedded video's van YouTube.