Most Wanted

De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

Spelregels   Top 25 lijst  

DB Most Wanted

DB Most Wanted - live gaan!

19 mei 2021  ·  Diedert Koppenol  ·  10061 × bekeken

The Most Wanted by Dutch Birders

Sponsored by Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum Texel.

    De Most Wanted is een wedstrijd waarbij de vogelaars van Nederland op zoek gaan naar soorten die in de top-25 meest gewilde soorten van Dutch Birders staan. Stem op jouw favoriete soort via het speciale stemformulier. Vind jij tijdens de competitie de hoogst geplaatste soort op de lijst die uit de stemmen volgt, dan win jij een verrekijker en eeuwige roem!

De Dutch Bird Alerts staan morgen weer open en dat betekent dat we dan officieel van start gaan met deze competitie! De afgelopen drie maanden heeft iedereen zijn/haar stem uit kunnen brengen en uit al deze stemmen is een top-25 gekomen. Met welgeteld 1265 uitgebrachte stemmen op een totaal van 162 soorten een populaire verkiezing!
Vele soorten staan al op de Nederlandse lijst, zoals Ivoormeeuw en Aasgier, maar zijn onderhevig aan een sterk generatiekloofje. Een herkansing op één van deze reële opties zou natuurlijk erg fijn zijn. Lepelbekstrandloper en Steppehoen zijn wat meer out-of-the-box, maar daarom des te gaver. Waarschijnlijk verloren plaatsen, alleen maakt dat niet uit voor deze lijst. Mijn persoonlijke most wanteds staan na elkaar in de lijst op plek 11 en 12; de Bartrams Ruiter en de Wilgengors. Meer tot de verbeelding sprekende soorten kan ik bijna niet bedenken.
Bovenaan staat een Nearctisch pareltje die echter nóg meer tot de verbeelding spreekt. Eén waarvan we tot nu toe alleen nog maar hebben kunnen dromen en dus wordt het daarom hoog tijd dat deze Most Wanted gevonden gaat worden! Doe je dat, dan win je ook nog eens een NL Pure 10x42, gesponsord door Swarovski & het Vogelinformatiecentrum Texel.

Onderaan dit bericht kun je de volledige lijst bekijken. Verder zijn hier nog de spelregels te vinden. Moge de beste soort winnen!

Bonte Zanger Mniotilta varia, Bermuda, 12 november 2013 (Max Berlijn)

Ivoormeeuw Pagophila eburnea, Stellendam, 12 februari 1990 (Arnold Meijer)

Aasgier Neophron percnopterus, Wieringermeer, 25 april 2009 (Fred Visscher)

Wilgengors Emberiza aureola, Vlieland, 17 september 1994 (Lammert van der Veen)

Bartrams Ruiter Bartramia longicauda, Maasvlakte, 28 oktober 1995 (René Pop)

Hierbij de lijst van soorten die tot de top-25 horen. Deze lijst is leidend voor de DB Most Wanted competitie die loopt t/m 31 januari 2022. De bijbehorende spelregels vind je hier.

#SoortAantal stemmen
1.Bonte Zanger70
2.Ivoormeeuw59
3.Reuzenzwartkopmeeuw45
4.Siberische Lijster39
5.Blauwe Nachtegaal33
6.Steppehoen32

Wenkbrauwalbatros32
8.Groene Bijeneter29
9.Zwarte Leeuwerik28

Renvogel28
11.Bartrams Ruiter26
12.Wilgengors23
13.Haakbek21
14.Geelsnavelkoekoek20
15.Maskerklauwier19
16.Stekelstaartgierzwaluw18
17.Lepelbekstrandloper16
18.Amoerroodpootvalk15
19.Aasgier14
20.Ovenvogel13
21.Zwartkeelheggenmus12
22.Bandijsvogel11
23.Amerikaanse Nachtzwaluw10

Goudlijster10

Rode Grutto10

Discussie

George Sangster  ·  21 mei 2021  22:12, gewijzigd 21 mei 2021  22:23

Wat betreft hun classificatie zouden Wenkbrauwalbatros en Steppehoen de meest gewilde soorten moeten zijn. Beide vertegenwoordigen een familie die verder niet op de NL lijst staat.

Qua ouderdom (unieke evolutionaire geschiedenis die de soorten vertegenwoordigen) scoort Aasgier het hoogst. De meest recente voorouder van Aasgier en (zijn zustersoort) Lammergier leefde zo'n 13 miljoen jaar geleden (Mindell et al. 2018). Aasgier vertegenwoordigt dus zo'n 13 miljoen jaar aan unieke evolutionaire geschiedenis. Ovenvogel is - op dit punt - ook een heel bijzondere soort. Het is de zustersoort van alle andere Amerikaanse zangers (Parulidae, die zich zo'n 12 miljoen jaar geleden afsplitste van andere zangvogelgroepen; de ouderdom van Ovenvogel zelf is nog niet geschat, Barker et al. 2013). Maskerklauwier komt vermoedelijk op de derde plaats; zijn afstammingslijn is zo'n 7 miljoen jaar oud; het is de zustersoort van alle Lanius klauwieren (Fuchs et al. 2019).

Wat betreft hun beschermingstatus zouden Wilgengors en Lepelbekstrandloper bovenaan moeten staan. Beide zijn Critically Endangered.


Teus Luijendijk  ·  22 mei 2021  12:11

Een leuke lijst! Veel hiervan was natuurlijk voorspelbaar. Maar er zijn ook een paar soorten die ik er wel in verwacht had, maar die het blijkbaar niet gehaald hebben. Zo komen de piepers (Petsjora- en Amerikaanse Water-) er maar bekaaid af.
Ik zal er niet minder blij om zijn in het onwaarschijnlijke geval dat ik er eentje vind... ;-)

Jelle Scharringa  ·  22 mei 2021  12:51

Geen petsjora is idd onbegrijpelijk..

Eduard Sangster  ·  25 mei 2021  00:24

Ik had Dunbekwulp als eerste ingevuld.

Julian Overweg  ·  9 oktober 2021  11:03

Uit de spelregels blijkt dat de BES-eilanden niet zijn uitgesloten. Misschien goed om dat even dicht te timmeren voordat iemand een vliegticket koopt om die eeuwige roem en verrekijker te incasseren (of er toch al is).

  • Het werkgebied van de Most Wanted is geheel Nederland.

Jeroen Brandjes  ·  23 september 2023  09:17

Het klinkt misschien wat vergezocht, mierenneukerig en als 'een loopje nemen met de logica', maar dat "dichttimmeren", wat Julian hierboven suggereert, met slechts één extra zinnetje aan de 'Spelregels' ("BES-eilanden zijn uitgesloten"), zou ik tóch maar even doen! Toevallig vond ik vorige maand een Rode Grutto op Curaçao... Dat had natuurlijk net zo goed Bonaire kunnen zijn... 😉

Jeroen Brandjes  ·  23 september 2023  09:52

PS: ... en om het nog gekker te maken: onze eigen Lenn van de Zande vond afgelopen maart een prachtige adult van onze nr. 1 op de lijst - Bonte Zanger - (tevens waanzinnig afgeplaat! Zie Observado.org) in het Kabouterbosje op Curaçao... Deze soort verschijnt in het winterhalfjaar óók weleens op de naastgelegen BES-eilanden (formeel NL's grondgebied), evenals Ovenvogel, Bandijsvogel, Geelsnavelkoekoek, Bartrams Ruiter... Dus: flauw, maar ik zou het toch maar ff doen: reglementair dichttimmeren die handel! 😉

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?