Amerikaanse Bosruiter

Tringa solitaria  ·  Solitary Sandpiper

Datum 2 september 2010
Locatie Madeira
Fotograaf Roef Mulder Roef Mulder
Bekeken 10801 ×

Discussie

Norman Deans van Swelm  ·  29 juli 2017  16:22

dit geluid staat te boek als zijnde van Amerikaanse Bosruiter maar is het niet van een Witgatje?

http://www.xeno-canto.org/species/Tringa-solitaria

Peter de Knijff  ·  29 juli 2017  17:24

Met welke van de 87 opnames heb je een probleem?

Norman Deans van Swelm  ·  29 juli 2017  18:34

ach, ik dacht een directe link te hebben gezonden, het gaat om de enige opname uit Alaska.

Peter de Knijff  ·  29 juli 2017  18:57

Er zijn twee Alaska opnames, maar die van Peter Boesman uit Nome is volgens mij inderdaad een Witgatje.

Deze soort zal daar niet echt algemeen zijn, maar Nome is natuurlijk wel een plek waar je zoiets kunt verwachten.

Norman Deans van Swelm  ·  29 juli 2017  21:44

U ziet het heel scherp, ik zal es informeren hoeveel Witgatjes Alaska hebben aangedaan!

Norman Deans van Swelm  ·  30 juli 2017  09:56

De hele nacht hebben de telexen staan ratelen, laptops staan zoemen, hebben alarmbellen gerinkeld en dit is het eerste resultaat:

'The records of Green Sandpiper have been on Attu Island in the Aleutians; in Alaska  on St. Paul Island in the Pribilofs, and at Gambell, St. Lawrence Island, Alaska.'

Of er ooit eerder een Witgatje het vasteland van Amerika heeft bereikt is nog onzeker maar ik heb hem alvast geclaimd, een mooie desktick, goed voor mijn ecologische voetafdruk. Bedankt Peter Boesman!

Peter Adriaens  ·  30 juli 2017  21:12, gewijzigd 30 juli 2017  21:46

De directe link naar de opname is http://www.xeno-canto.org/322793

Zeker vanaf de derde seconde is het geluid duidelijk dat van Amerikaanse Bosruiter: drie éénlettergrepige tonen die allemaal op dezelfde toonhoogte blijven en doen denken aan (Amerikaanse) Oeverloper.

Peter Boesman is trouwens nog lid geweest van de Belgische zeldzaamhedencommissie en is vast wel in staat om het verschil te zien tussen een witte stuit en een donkere stuit.

Witgatje is nog nooit op het Amerikaanse vasteland vastgesteld.

Wim Wiegant  ·  30 juli 2017  21:30, gewijzigd 30 juli 2017  21:32

Mooie reactie Peter! Ik ben het ook helemaal met je eens, maar de link werkt niet (bij mij)... Ik heb het gewoon op Xeno-Canto (link van Norman) opgezocht.

Norman Deans van Swelm  ·  31 juli 2017  02:23

als dat waar zou zijn zitten bij mij om de hoek allemaal Amerikaanse bosruiters heren. Ik dank via deze onpersoonlijke weg de heer Boesman voor zijn inzet. 

Peter de Knijff  ·  31 juli 2017  07:51

Inderdaad, ik heb me vergist (ook voormalig commissielid, dus dat is geen garantie!).

Norman Deans van Swelm  ·  31 juli 2017  14:25

fascinerend men hoort een Witgatje maar luistert naar een sonogram dat geen geluid geeft! Positief nieuws voor dove vogelaars.

Peter Adriaens  ·  31 juli 2017  15:27

Vooral fascinerend hoe moeilijk het voor *sommigen* is om toe te geven dat ze (*hij*) ook maar mensen zijn en zich al eens kunnen vergissen.

Norman Deans van Swelm  ·  31 juli 2017  20:46

nee hoor, ik vertrouw op mijn oren en ogen. Kijk jij hebt er een Nederland-Belgie wedstrijd van gemaakt dus sprong je in de bres voor je vriend. Heel nobel. Heb je al gecheckt of er onder de resterende 77 opnamen nog meer Witgatjes zitten? Ik was trouwens met mijn hoofd bij Passendale 100 jaar terug anders had ik Peter wel gewaarschuwd, vertrouw nooit op sono- en andere grammen. Nu kan ie niet meer zonder en dat is tragisch, bij ieder Witgatje zal hij denken het zal wel weer een Bosruiter zijn!

Peter de Knijff  ·  31 juli 2017  20:53

Je kunt het ook als een leermoment zien Norman: het verschil in roep tussen een Amerikaanse bosruiter en een Witgatje gaat mijn hoofd niet meer uit. Je weet nooit wanneer dat van pas komt.

Peter Adriaens  ·  31 juli 2017  21:36

Ik begrijp eigenlijk niet eens waar je op aanstuurt Norman.

Net zoals jij heb ik de opname beluisterd. Nergens heb ik gezegd dat ik mij op het sonogram baseer (hoewel je ook daaraan duidelijk ziet dat het geen Witgatje is).

Norman Deans van Swelm  ·  31 juli 2017  22:53

heb jij dat niet gezegd? Dan heb ik mij vergist. Waar ik op aanstuur is dat je erkent dat het geluid van de opname van Peter Boesman uit Nome een Witgatje laat horen en niet een Amerikaanse Bosruiter. De laatste heeft een geluid dat enigszins op een Witgat lijkt maar niet op het geluid uit Nome. Dat geluid kan je horen op verschillende opnamen  van elders bijv.Canada,M.Amerika etc. Het geluid van Nome kan je daarentegen wel vinden bij de Witgat files oa een heel enthousiaste uit Engeland. Ik hoor het vaak wanneer ze in deze tijd 's nachts over mijn huis vliegen maar ook op andere plaatsen.

Michel Veldt  ·  1 augustus 2017  01:30

Ik verlang terug naar de tijd dat bepaalde personen niet meer welkom waren op deze site en in het bijzonder dit forum. Niet iedereen hanteert de stelregel "Als ik er geen verstand van heb kan ik me er beter niet mee bemoeien" en dat vind ik bijzonder jammer. Beste redactie/forumpolitie, kunnen we die oude tijden doen herleven wellicht??

Ben Wielstra  ·  1 augustus 2017  03:09

@Michel: welke Peter maakt het hier te bont?

Boy Possen  ·  1 augustus 2017  08:08

Peter Boesman  ·  1 augustus 2017  11:02

Gezien mijn opname hier wordt besproken, een kleine reactie:

Wat betreft het geluid: de eerste roep is een "flush call", de volgende roepen zijn normale "flight calls". Flight call van Witgatje en Amerikaanse Bosruiter zijn relatief variabel, maar verschillen doorgaans van elkaar omdat de eerste steeds een langere eerste noot heeft "klieeet-keet-keet" terwijl de laatste gelijke nootlengtes heeft "keet-peet-peet" en ook iets minder gemoduleerd klinkt. Wat betreft de flush call, daar zijn relatief weinig opnames van beschikbaar, en die is ook variabel, maar in dit specifiek geval bevat deze flush call noten die behoren tot het (zang)repertoire van Amerikaanse Bosruiter. Het ontlenen van enkele noten uit de zang is bij steltlopers in de late lente zeker niet ongewoon, zeker in het geval van "excitement".

Wat betreft de waarneming: de vogel zat in een kleine greppel, werd opgestoten op korte afstand en vloog dan weg. De vogel leek me een normale Am. Bosruiter (donkere stuit en centrale bovenstaart) al heb ik daar eerlijk gezegd niet zoveel aandacht aan geschonken (immers, zoals reeds eerder vermeld, Witgatje nog nooit vastgesteld op het Amerikaanse vasteland). 

Ik zie dus weinig redenen om de identificatie te wijzigen.

Uiteraard kan iedereen zich vergissen (ook oud-leden van een zeldzaamheidscommissie :-) ) en kunnen we allemaal bijleren...

Dat neemt natuurlijk niet weg dat uitgebreide en decennia-lange ervaring met beide soorten en met vogelgeluiden in het algemeen wel een pluspunt zijn ;-)

 

Norman Deans van Swelm  ·  1 augustus 2017  14:16

"al heb ik daar eerlijk gezegd niet zoveel aandacht aan geschonken (immers, zoals reeds eerder vermeld, Witgatje nog nooit vastgesteld op het Amerikaanse vasteland)".

Precies! Daar zit hem de kneep. Niet aan gedacht want nog nooit vastgesteld en je was geconcentreerd bezig. Heel begrijpelijk en ook niet erg. De determinatie veranderen heb ik al voor je gedaan. Bedankt voor de opname.

Peter Adriaens  ·  1 augustus 2017  18:53

Dat krijg je enkel aan jezelf verkocht Norman.

Einde van deze zinloze discussie, okee?

Norman Deans van Swelm  ·  2 augustus 2017  10:46

Peter, ik begrijp echt niet waarom je Peter Boesman niet feliciteert, tenslotte heeft hij een prima opname gemaakt van het eerst bekende Witgatje dat het vasteland van Amerika aan deed. Wat heeft hij misdaan? NB. een mede Belg!

Peter Adriaens  ·  3 augustus 2017  19:17

Ik denk eerder dat niemand jou begrijpt.

Norman Deans van Swelm  ·  3 augustus 2017  19:32

nou dat valt wel mee hoor in ieder geval begrijpen degenen die het geluid van het Witgatje kennen mij heel goed.

Peter Adriaens  ·  3 augustus 2017  19:49

En waar zijn al die mensen dan?

Norman Deans van Swelm  ·  4 augustus 2017  00:28

zij slapen de slaap der onschuldigen Peter

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?