Iberische Tjiftjaf

Phylloscopus ibericus  ·  Iberian Chiffchaff

Datum 17 april 2023
Locatie Maasland
Fotograaf Peter Soer Peter Soer
Bekeken 2003 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  14 mei 2023  22:16, gewijzigd 14 mei 2023  22:17

Maasland en Petten klinken me prima, maar Brabant past absoluut niet in mijn "geluidsbeeld" voor de soort. Is die laatste roepend gehoord? Klinkt zelfs of er fitis in zit...

Maarten Wielstra  ·  15 mei 2023  00:17

Frank Neijts heeft nu ook geluiden geupload, die hier en daar een stijgende swie laten horen en ook een dalende roep. Dus toch Ibtjif, inderdaad. Maar wel een hele leipe! (of een hybride?).

Frank Neijts  ·  15 mei 2023  00:23

@Maarten: Om met je laatste vraag te beginnen: ja, die hebben we roepend gehoord en sterker, ook nog opgenomen, zie daavoor hier (opname 1 en 3). Wat mij ook opviel waren de 'tussengeluidjes' (zie opname 2) die we ook kennen van gewone Tjiftjaf. Maar hier zijn het korte 'tuk' of soms 'tjuk'-gluidjes die bij gewone Tjiftjaf een duidelijk rr-tje hbben en dus klinken als 'trruk' o.i.d. Ook op Xeno-Canto hoor ik dit verschil.
Zie ook de foto's daar waarop alle relevante kenmerken goed zijn te zien zoals gele wbs vóór en boven t oog; onderzijde met citroengele streepjes; anaalstreek en osdv citroengeel; bovenzijde groenig; relatief lichte, vleekleurige pootjes; onder de goede hoek bekeken relatief lange snavel; opvallend gele snavelrand en mondhoek (bijna als juveniel!). 

Maarten Wielstra  ·  15 mei 2023  01:39

Leerzame vogel en keurig gedocumenteerd. Ben toch benieuwd wat het DNA ons zou kunnen leren over zo'n atypisch zingende vogel.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?