Vilcabamba Tapaculo

Scytalopus urubambae

Datum 27 augustus 2022
Locatie Soraypampa - Peru
Fotograaf Henk Hendriks Henk Hendriks
Bekeken 2793 ×

Discussie

George Sangster  ·  27 september 2022  15:54, gewijzigd 27 september 2022  16:47

Mooie foto. Zo zie je tapaculos niet vaak. Had je specifieke plekken voor deze soorten, of ben je er 'gewoon' gaan vogelen?

Redmar Woudstra  ·  27 september 2022  20:53

Langs de beroemde Inca Trail erg goed te doen en relatief eenvoudig te zien!

Henk Hendriks  ·  28 september 2022  12:28, gewijzigd 28 september 2022  12:29

@George: De Peruaanse vogelaar/gids die met ons deze trip maakte, was al een aantal keren met Peruaanse vogelvrienden in deze regio wezen vogelen, dus we wisten wel waar we moesten zoeken. Meestal vogelden we langs zandwegen waar geen of nauwelijks verkeer over kwam en we stopten dan bij goed habitat voor onze target soorten en wandelden dan enkele kilometers. Vervolgens reden we weer een stuk verder (ander habitat of andere hoogte) en verkenden een ander traject te voet. Zo konden we effectief een groot gebied bestrijken. De meeste soorten, met uitzondering van de Vilcabamba Brushfinch, werden ook meerdere keren gezien dus ik denk dat deze, binnen hun beperkte verspreidingsgebied, ook niet echt zeldzaam zijn. Voor zover ik deze conclusie mag trekken na een weekje vogelen in deze regio.


Lieven De Temmerman  ·  13 januari 2023  13:07

Dag Henk,

net jouw verslag gezien op cloudbirders. Heb je soms foto's van Vilcabamba Brushfinch? Voor zover ik het volg (en dat is redelijk nauwgezet, gezien ik al een tijdje een expeditie in die regio overweeg) zit deze soort enkel in de Cordillera Vilcabamba Norte. In de regio van Salkantay / Choquequirao vind je (binnen het Rufous-naped complex) wel Black-faced (Atlapetes melanoleamus), maar dus geen terborghi. Anderzijds spreek je in je verslag van "was just recently found in this area", dus misschien zit ik toch achter met mijn info, en als terborghi ergens gezien zou kunnen worden in het Salktantay - Choquequirao massief, is het daar (noordelijk van het massief) het meest aannemelijk. Maar dan is het, in ieder geval, wereldnieuws op ornithologisch vlak, en verbaas ik mij erover dat deze soort, die al 50 jaar niet meer gezien is, nog niet is opgedoken op ebird / observation / andere platformen, of er op zijn minst lokale gidsen / andere world birders geen melding van hebben gemaakt. 

Henk Hendriks  ·  14 januari 2023  11:17

Lieven,

Als ik een foto van deze zeldzame brushfinch had gemaakt, zelfs een slechte, dan had ik deze zeker geplaatst op deze site.

Toen ik eens een tijdje geleden op internet een lijstje tegenkwam met top-10 soorten die teruggevonden zouden moeten worden omdat deze al langere tijd niet meer waren waargenomen, stond de Vilcabamba Brushfinch op deze lijst. Nu zijn er zeker wel soorten teruggevonden, denk aan de Blue-eyed Ground-Dove in 2015 in Brazilie en recent de Black-browed Babbler op Kalimantan (Birding Asia 37, juni 2022) en de Vilcabamba Brushfinch is er ook een van.

Ik begreep dat Peruaanse birdguides/vogelaars, met name die uit de Cusco regio, bewust op zoek zijn gegaan naar deze soort in het gebied noordelijk van Vilcabamba en deze ook gevonden hebben. 

Onze gids had de soort al meerdere malen langs die dirt road in het berggebied ten noorden van Vilcabamba gezien. Waarom dat niet verder bekend is geworden...

Atlapetes melanolaemus hebben we in 2 volle dagen vogelen in het gebied niet waargenomen. Deze soort meerdere keren gezien en gefotografeerd in het hogere gedeelte langs Manu Road. (zie blz. 24 van het verslag) Liet zich goed en open zien. Wellicht is de Vilcabamba Brushfinch in zijn kleine verspreidingsgebied niet echt zeldzaam maar door zijn schuwheid en skulking gedrag moeilijk te observeren en zo lang onontdekt gebleven. Maar wie ben ik. Tenslotte zijn wij/ben ik ook maar passanten in dit gebied.

Tijdens 2 dagen fanatiek vogelen maar 1 keer de soort kort geheel vrij gezien. Onze gids hoorde in dikke bamboe scrub de roep. (een soort tzi roep) en daardoor gealarmeerd werd de vogel in een gat van de begroeiing waargenomen. Daarna niets meer. Andere Atlapetes soorten die gezien werden waren Atlapetes canigens  en Atlapetes tricolor.      

Lieven De Temmerman  ·  14 januari 2023  13:54

Dank Hendrik, intrigerend op zijn minst! 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?