Blyth's Tragopan

Tragopan blythii molesworthi

Datum 25 april 2022
Locatie Eaglenest - Arunachal Pradesh - India
Fotograaf Lieven De Temmerman Lieven De Temmerman
Bekeken 3757 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  27 juni 2022  11:57, gewijzigd 27 juni 2022  11:57

Oef oef, wie weet ooit, alleen gehoord daar en vrouwtje daar gemist maar dat boeide me uiteraard niet zo.

Vincent van der Spek  ·  28 juni 2022  11:10, gewijzigd 28 juni 2022  11:11

Wow, Lieven! Over corona: er is toch een 'air bubble' waarin gevaccineerde reizigers naar India kunnen zonder verder te testen? Behalve wat extra formulieren had ik daar zelf in april geen problemen mee (bij mijn op dat moment nog niet volledig gevaccineerde zoon was er wel wat meer gedoe met tests). 

Lieven De Temmerman  ·  28 juni 2022  11:48

Dag Vincent, er waren enkele klippen te omzeilen met betrekking tot permits voor Arunachal: Er was een 'schandaal' wegens een toerist uit Singapore, die een jaar of 5 geleden met een permit in Arunachal was, en van wie India dit voorjaar (pas!) vermoedde dat die een Chinese spion was. Vervolgens was er een stop op uitreiken van permits (omdat het hele proces blijkbaar niet waterdicht genoeg was voor de Indiers). Pas einde maart werden aanvragen weer officieel in behandeling genomen, met een geschatte doorlooptijd van de aanvraag van 3-4 weken (en de reis vertrok 16 april...)! Het is dan bijzonder lastig om in te schatten of het allemaal kan doorgaan. Tot slot: einde april hoorden we dat er opnieuw een stop was op de uitreiking van nieuwe permits, dus het window of opportunity in april was echt wel kort, en we hadden geluk!  India is op vlak van bureaucratie nog wel een uitdaging voor (groeps)reizen, vooral naar bepaalde regio's / parken. Zo kon een Western Tragopan expeditie van een bekende reisorganisatie op het laatste moment niet naar het beste gebied, omdat de parkdirectie had besloten (een dag op voorhand aangekondigd) dat ze een tragopan telling zouden houden...! Nameri national park opent tegenwoordig rond 8u (3u na zonsopgang), en gaat onder de middag dicht (tegen 11u moet je er weer uit), omdat er een kleine despoot aan de macht is als parkdirecteur... En zo kan ik nog wel even doorgaan...

Vincent van der Spek  ·  28 juni 2022  12:17, gewijzigd 28 juni 2022  12:18

Jemig Lieven. Mooi dat het toch gelukt is. Stress vanwege soms ronduit bizarre bureaucratie herken ik zeker, alleen m.b.t. corona was het in elk geval voor mij niet veel erger dan bij veel andere bestemmingen. Bij een groepsreis kun je natuurlijk wel ongevaccineerde deelnemers mee hebben, die dan voor de terugweg ook weer getest moeten worden (dat was in elk geval in mei in Delhi zo). Dat lijkt me logistiek wel een uitdaging in de doorgaans volle reisschema's. Ik kijk uit naar je verslagje. Nog liocichla's? Die worden teeds lastiger. 

Max Berlijn  ·  28 juni 2022  13:39, gewijzigd 28 juni 2022  14:09

Oei oei, zelf zou ik in 24 bij leven en welzijn de Western Tragopan willen proberen (in 2020 gecanceld) maar zoals Lieven laat zien is niks zeker in landen als India maar eigenlijk ook in de rest van de wereld. In een week kunnen alle gemaakte plannen om zeep geholpen worden, niet alleen door Covid maar ook door lokale en geopolitieke spanningen. Landen als Iran (wens), China (nog meer wensen) of de Westelijke Sahara (gelukkig gedaan maar zou nu ook gevaarlijk zijn) zijn nu nagenoeg ondoenlijk. Ik verlang terug naar de pre Covid tijd toen je gewoon een jaar van te voren zaken kon plannen… PS wist niet dat die liocichla’s steeds moeilijker werden. Had er in 2011 niet zo veel moeite mee....maar ik had liever die tragopan zo....

Lieven De Temmerman  ·  28 juni 2022  14:12

De Liocichla's zijn nog wel prima te doen, maar ze worden platgespeeld. Je kan ze bijna niet missen als je 2 ochtenden rond Lama camp hebt, en de place-to-be is de trail in de Bugun community onder Lama camp. Gek genoeg worden ze daar meest gezien in scrub zonder canopy (ontbost) ipv primair bos. Ze houden nogal van dichte ondergroei... Het vreemde is dat ze ook al enkele keren boven Bompu zijn gezien door betrouwbare waarnemers, maar een echte stake-out is daar niet. Ivm de tragopans lijkt Blyth's toch echt wel goed te doen (3 waarnemingen in totaal, waaronder 1x koppeltje, 1x vrouwtje langs de weg vanuit de auto's en 1x deze eyecatcher hierboven). 

@Max: zelfs met al de bureaucratische hindernissen heeft die expeditie Western Tragopan gezien; misschien slecht voor je hart, maar met wat volharding lukt het dus toch ook wel :-) 

Jan Hein van Steenis  ·  4 juli 2022  10:38

Ik neem aan dat dit de "tamme" haan is die zich al een paar jaar regelmatig boven Bhompu laat zien? Niet dat wij hem bij 2 à 3 bezoeken aan zijn territorium konden vinden natuurlijk. Gelukkig hadden 3 van de 4 hem al in Nagaland gezien.

Lieven De Temmerman  ·  4 juli 2022  13:36

Dit zal dan een andere mannetje zijn (onder Bompu) als je het hebt over het baltsende mannetje (een paar km boven Bompu).

Jan Hein van Steenis  ·  4 juli 2022  19:31

Aha, onder Bhompu zag ik er alleen eentje in dichte mist de weg oversteken. Daar heb je nog minder aan dan aan een vrouwtje!

Jelle Scharringa  ·  5 juli 2022  09:02

In Bompu camp zelf zit er ook soms 1, in de dichte bamboe direct boven de tenten, sochtends vanuit je bed te horen...

Lieven De Temmerman  ·  5 juli 2022  09:47

Die boven de tenten heb ik vorige keer ook gehoord; deze keer geen tragopans gehoord, maar dus wel 3x gezien; Als de locals eens een rijstvoederplekje inrichten dichtbij Bompu, moet het toch lukken om (Peacock-pheasant / (ant)Pitta / Patrijs)-gewijs een Tragopan van achter een kijkscherm op 10 meter te zien? 

Vincent van der Spek  ·  5 juli 2022  12:46

Tja, als het met Cabot's Tragopan kan... Wel een stuk minder leuk natuurlijk ;-)

Max Berlijn  ·  5 juli 2022  12:56

Nou “mij meteen bellen” hoor (mijn dochter gebruikt deze zin dagelijks in de ontkennende vorm) en ik ga boeken…

Remco Hofland  ·  24 juli 2022  19:59

Back in the day, toen er zelfs nog geen antpitta's gevoerd werden, hadden wij eens een keertje geluk met toegang tot Huang Shan (bij Wuyishan, zuidoost China) en dankzij/ondanks de mist 15 Cabot's Tragopans op de weg (waaronder de helft mannen, op dag 1; op dag 2, in de regen, maar eentje ...). Vraag me niet waarom, maar ik ben dit weekend begonnen met het verslag uit 2009 (zuidoost China, Taiwan en Panti, Maleisië) integraal op Observation te zetten ...

Ik heb van alle door mij waargenomen tragopans (resp. Satyr, Temminck's, Blyth's en Cabot's) meerdere exemplaren gezien (maar alleen Cabot's gevideöd) en zou graag de set completeren met Western, dus mij vooral bellen als je die kant op gaat!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?