Kaukasische Heggenmus

Prunella obscura  ·  Caucasian Dunnock

Datum 28 april 2018
Locatie Georgië
Fotograaf Eduard Sangster Eduard Sangster
Bekeken 4409 ×

Discussie

Diedert Koppenol  ·  27 januari 2022  20:17, gewijzigd 27 januari 2022  20:19

HeggeNmus. 😜 Vergeet ook de Grote Bonte Specht ssp poelzami en Kaukasische Strandleeuwerik ssp penicillata niet. (die laatste is door CSNA natuurlijk al gesplit) Welke zijn dit dan? Boomklever ssp ?, Zwarte Mees ssp michalowskii, Waterpieper ssp coutellii, Roodborst ssp caucasicus, Winterkoning ssp hyrcanus en Grauwe Vliegenvanger ssp ? (volgens IOC, mogelijk zijn het bij de CSNA andere taxa maar dat kan ik lastig vinden)
Het verschilt ook wat per gebied in de Kaukasus-landen, van Zwarte Mees heb je ook nog ssp phaeonotus in ZO-Azerbeidzjan en ssp derjugini in ZW-Kaukasus (Armenië dan?) en van Roodborst heb je in ZO-AZ ook nog hyrcanus, maar die regio is natuurlijk niet echt Kaukasus. (ondersoorten volgens IOC).

Max Berlijn  ·  27 januari 2022  22:32, gewijzigd 28 januari 2022  09:26

Die Heggenmus is echt anders, dat viel me al op zonder voorkennis van deze toen aankomende split (zie tekst in mijn verslag, gemaakt met voorkennis later). Aan die GBSpecht kon ik weinig raars zien. Probleem bij al die best verschillende Zwarte Mees taxa is dat het er te veel zijn en bij een split van de een je er meteen tig soorten bij zou moeten splitsen. Ook het onderverdelen ervan in groepen is lastig. Die van Cyprus zou daarentegen best aardige “splitpapieren” hebben begreep ik toen ik daar was dit voorjaar van “mister Cyprus”??

Eduard Sangster  ·  28 januari 2022  17:01

@Diedert, die Grote Bonte Specht is al goed onderzocht en die van de Kaukasus heeft weinig split-potential. Boomklever betreft daar caucasica. Zwarte Mees michalowskii en zit in 'groep phaeonotus' met totaal 4 taxa. Roodborst caucasicus is idd verwant aan taxon in Azerbaidjan.  Grauwe Vliegenvanger zou neumanni moeten zijn, maar of die afwijkende roep wel past op dit taxon?

Dennis Meeuwissen  ·  28 januari 2022  19:39

Heeft iemand een verspreidingskaart vd Iberische Heggenmus?

Max Berlijn  ·  28 januari 2022  22:38

HBW zegt: SC France, Iberian Peninsula (en noemt Italië en Griekenland maar dat is achterhaalt).

Frank Neijts  ·  29 januari 2022  00:49

@Dennis: volgens ‘Birds of the Iberian Peninsula’ (2015) broedt mabbotti vrij algemeen alleen in het noorden (Pyreneeën en net ten zuiden ervan) en noordwesten (Galicië) tot in Noord-Portugal . Zuidelijker slechts locaal kleine geïsoleerde populaties in berggebieden. ‘s Winters en in de trektijden echter is modularis wijd verspreid over een groot deel van het land dus zal het, gezien de geringe verschillen tussen die 2 taxa, niet meevallen om mabbotti altijd goed te onderscheiden..

Max Berlijn  ·  29 januari 2022  05:28, gewijzigd 29 januari 2022  14:00

Zelf heb ik enige tijd geleden naarstig al mijn verslagen van Spanje tripjes doorgeploegd maar ben nog geen “heggenmus” tegen gekomen. Ik hoop de soort/dit taxon in April te zien tijdens een voorgenomen tripte naar Navarra. Het verschil met onze vogels vind ik overigens niet makkelijk ?? (itt obscura) en hoop zingende territoriale vogels te vinden. Dit schrijft HBW er over; “mabbotti is close to nominate in appearance but darker and greyer, like previous except for paler underparts“. Ik hoop ook iberiae Bonte Vliegenvanger daar tegen te komen maar weet niet of midden April daar niet te vroeg voor is.

Dennis Meeuwissen  ·  29 januari 2022  09:37

Thanks! Als Italie en Griekenland eerst mogelijk tot de range behoorden, zijn de Balearen wellicht nog een optie.

Frank Neijts  ·  29 januari 2022  10:57

@ Dennis: volgens De Juana & Garcia komen Heggenmussen alleen ‘s winters voor op de Balearen, dus dat zullen (grotendeels?) modularis zijn.In Frankrijk komt mabbotti volgens Dubois et al. voor in de zuidelijke helft maar alleen algemeen in het gebergte. Hij ontbreekt dus goeddeels in de lagere gebieden rond de Middellandse Zee.

David Uit de Weerd  ·  29 januari 2022  13:27, gewijzigd 29 januari 2022  13:30

Tof! Blijk ik er een nieuw taxon bij te hebben in de Franse Pyreneeën in juni 2005. Bijzondere naam ook, Mabbotti. Zeiden wij vroeger als we weer teveel gedronken hadden, mabbot.

Dennis Meeuwissen  ·  29 januari 2022  15:31

@Frank: thanks, duidelijk.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?