Struikrietzanger

Acrocephalus dumetorum  ·  Blyth's Reed Warbler

Datum 5 juni 2020
Locatie Voorschoten
Fotograaf Luuk Punt Luuk Punt
Bekeken 6576 ×

Discussie

Menno van Duijn  ·  5 juni 2020  16:38

"Singing in the rain".

Geweldig om naar te luisteren. Kasper heeft ook al een redelijk scale aan opnames waarin zo 25+ verschillende soorten worden geimmiteerd. Opvallend allemaal Nederlandse broedvogels. Op de dag van de ontdekking stond ik (in zoektocht naar) bij een Bosriet die Bijeneter en Kwartel in z'n mix dropte.

Jelle Scharringa  ·  5 juni 2020  16:59

De Bijeneter kwam ook voor in het repertoire van deze Struikriet, maar waar zou die dat gehoord hebben? Of is het de Groene Bijeneter die hij na doet?

Luuk Punt  ·  5 juni 2020  17:45

Ongelooflijk zo'n groot scala aan imitaties. Ervan uitgaande dat de vogel op het Indische subcontinent heeft overwinterd, moet hij zich het repertoire van de Nederlandse broedvogels in heel korte tijd eigen hebben gemaakt. Toch, Arnoud?

Maarten Wielstra  ·  5 juni 2020  18:02

Hij deed ook Nachtzwaluw en Ijsgors vluchtroepen.

Jelle Scharringa  ·  5 juni 2020  18:12

Dan waarschijnlijk toch in broedgebied dit allemaal aangeleerd?

Ruud Schenk  ·  6 juni 2020  00:43

 En als die “imitaties” gewoon geluiden zijn van die vogel???

Het geluid van bijeneter zit erin...  betekent dat automatisch dat die vogel een bijenter heeft gehoord en is gaan nadoen???

Het begrip imitatie heeft de mens bedacht... lastig vast te stellen of het imitaties zijn, welke functies die kan hebben...

geen vogel kan het vertellen!

Zelfs de best sprekende papegaai niet!!!


Bert de Bruin  ·  6 juni 2020  07:50

Wel een interessante vraag. Bij de Roodkeelnachtegaal werd het als ondersteunende factor voor wilde herkomst gebruikt...

Maarten Wielstra  ·  6 juni 2020  08:04

Denken jullie dan dat Bijeneter het van Struikriet heeft geleerd? ;). Misschien heeft Struik het wel van zijn vader geleerd...Zal er via de genen niet ingekropen zijn!

Gijsbert van der Bent  ·  6 juni 2020  09:43

Het kan aan de grenzen van mijn gehoor liggen of aan mijn oog-oor-coördinatie, maar ik vind die Struikrietzanger veel 'loze' en snappende bewegingen maken met z'n snavel. Zou de vogel daarmee ultrasone tonen produceren, of komt er dan geluid wat alleen voor mij en mijn leeftijdgenoten ultrasoon is? Bij Bosrietzangers hoor ik vooralsnog wat ik zie.

Jelle Scharringa  ·  6 juni 2020  09:52

Ik hoor nooit ultrasone geluiden van vogels! misschien biedt een "bat-detector" uitkomst? 

Peter de Vries  ·  6 juni 2020  10:03

@ Gijsbert: dit was mij ook al opgevallen. Volgens mij hebben wij last van omgevingsgeluid (hier de vallende regen), die zorgt ervoor dat je hoge tonen niet meer goed kan horen. Mijn (veel jongere) vriendin hoort wel alles...

Peter de Vries  ·  6 juni 2020  10:40

Als ik het goed begrijp schrijft Menno dat niet ver van de Struikriet een Bosriet zit te zingen die een Bijeneter imiteert. Kan de Struikriet niet de Bosriet imiteren (die op zijn beurt een Bijeneter imiteert)? 

Kan me goed voorstellen dat een fanatiek zingende vogel die veel imiteert  (en waarbij de voorplantingshormonen door het lijf gieren) in deze periode geneigd is heel snel geluiden van andere vogels over te nemen. De variatie, duur en snelheid van de zang zal voor vrouwtjes Struikriet een teken van vitaliteit zijn. Vrouwtjes Pimpelmezen kiezen die mannetjes waarbij het meest ultraviolet licht in de blauwe kruinveren reflecteren. Dit is een teken van vitaliteit en dus een geschikte man.

Frank Neijts  ·  6 juni 2020  11:13, gewijzigd 6 juni 2020  11:15

Bij de verwante Bosrietzanger zijn ruim meer dan 200 verschillende geïmiteerde vogelsoorten vast gesteld waarvan ruim de helft niet-Europees (zie o.a. BWP 6). Die soort leert dus duidelijk nog bij na het eerste verblijf in de geboorteregio: van Ortolaan is zelfs bekend dat hij soms compleet van dialect verandert (zie Die Stimmen der Vogel Europa’s). Van Zwartkop kunnen we elk voorjaar zelf constateren hoe de zang vroeg in het voorjaar haast dramatisch kan afwijken van die als de vogels eenmaal langer gevestigd zijn. in principe wordt ‘zang’ al heel vroeg aangeleerd (voorbeeld van n zingende Cetti’s van 6 weken in The Sound Approach 1) maar is dus in heel veel gevallen daarmee geenszins een afgesloten boek maar blijft zich langere tijd ontwikkelen waarbij continue nieuwe elementen kunnen worden toegevoegd. Gezien de verspreiding (broed-, trek- & overwinteringsgebieden) van Struikrietzanger is dus makkelijk te verklaren waar die NL vogels hun voorbeelden hebben opgepikt, daar is m.i. niks geks bij.

(En dat die Roodkeel in zijn zang wat Aziaten verwerkte, geeft alleen maar aan dat zijn wiegje vermoedelijk ergens in Azië stond en hij dus niet in NL is geboren. Maar dat is bij veel Aziatische escapes het geval natuurlijk..)



Jan van der Laan  ·  6 juni 2020  22:57, gewijzigd 6 juni 2020  23:07

Er zit een tik in je plaat, mr Neijts.

Wim Wiegant  ·  6 juni 2020  23:16, gewijzigd 6 juni 2020  23:19

Alleen als de zang van de Roodkeelnachtgaal duidelijke elementen van de Harzer kanarie bevat, kan dat als een indicatie van niet-wildheid worden opgevat, zou ik denken. Of van een mobiele telefoon of zoiets. Verder zou ik -net als Frank, om de reden die hij aangeeft- niet teveel waarde aan de geïmiteerde soorten hechten. Maar goed, nu weer een nieuw liedje (zie reactie van Jan hierboven)...!

Frank Neijts  ·  7 juni 2020  00:46

Ik heb alleen gereageerd op een opmerking (van Bert) hierboven..

Bert de Bruin  ·  7 juni 2020  05:45, gewijzigd 7 juni 2020  05:47

En ik ben alleen maar benieuwd hoe het zit met imitaties en ben nog niet veel wijzer geworden...nou ja, een beetje dan;)

Ronald Messemaker  ·  7 juni 2020  11:42

In de Donaudelta ooit een bosrietzanger voor krekelzanger versleten, zo waanzinnig goede imitatie totdat ik de vogel in beeld kreeg :(

De struikrietzanger vd Millingerwaard had het eerste zachte begin van de roep van kwartel, staartmees, koolmees en alarmerende grauwe vliegenvanger in de zang verwerkt. Wonderlijk om naar te luisteren.

Gijs Woldhek  ·  7 juni 2020  20:42

Hoi Ronald, ik heb ze veel gehoord van mijn tijd in Finland. Wat Ik daar opvallend vond was dat ze bijna allemaal “on Europese”  geluiden in hun repertoire hadden die me vooral deden denken aan de metaalachtige klanken van grackles uit de VS. Geen idee welke soort daar de inspiratie voor was uit hun broedgebied. (Aannemend dat het imitators zijn)


Peter de Knijff  ·  7 juni 2020  21:15, gewijzigd 7 juni 2020  21:20

Bosriet heeft heel veel Afrikaanse soorten in zijn imitatie repertoir, dat weten we al sinds 1979. De link opend niet bij mij op dit moment, maar dit verhaal, en een paar andere van dezelfde auteur zijn klassiekers en vast wel ergens openbaar te vinden.

Ik zie niet waarom Blyths niet ietsdergelijks heeft, maar dan met soorten uit zijn overwinteringsgebied.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?