Northern Cassowary

Casuarius unappendiculatus

Datum 25 maart 2020
Locatie West Papua
Fotograaf Theo Admiraal Theo Admiraal
Bekeken 6961 ×

Discussie

Diedert Koppenol  ·  29 maart 2020  11:17

Alleen de gids, Theo? Bizar gave plaat wel! Succes met het vinden van een terugweg, al lijkt het me niet een bijzonder verkeerde plaats om 'vast' te zitten?

Frank van Duivenvoorde  ·  29 maart 2020  12:27

@Diedert,

Ben je er weer ingetuind!

Dit is toch gewoon een kunststof beest?

Diedert Koppenol  ·  29 maart 2020  12:52, gewijzigd 29 maart 2020  12:53

Zomertijd vandaag, 1,5 meter afstand, valt 1 april tegenwoordig ook al op 29 maart dan?

Ziet er toch wel heel erg echt uit, toch, Frank?!

Theo Admiraal  ·  29 maart 2020  13:08

Zo echt als het maar kan. Een dag later liepen we ook nog tegen een jong, niet mooi uitgekleurd exemplaar aan. Pas later begreep ik dat deze vogels een verlengde middelste teen hebben met een vlijmscherpe nagel, waarmee ze mensen dodelijk kunnen verwonden.

Dušan Brinkhuizen  ·  29 maart 2020  16:25

Geweldig!

Max Berlijn  ·  29 maart 2020  18:41, gewijzigd 29 maart 2020  19:30

Bizarre plaat, ik weet niets van dit soort soorten maar zoals Frank zegt lijkt het wel een speelgoedbeest. Veilig (hoewel veilig..) terug Theo?

Henk Hendriks  ·  29 maart 2020  19:18

Fantastisch om zo'n supersoort op deze manier te zien en ook nog te fotograferen! 

Gijsbert van der Bent  ·  3 april 2020  11:26, gewijzigd 3 april 2020  11:39

Ja, die Theo kan soms erg naief zijn. Bovendien had hij vooraf helemaal geen literatuur over (het leven van) de Cassowary tot zich genomen. ;-)

George Sangster  ·  3 april 2020  11:27

Toen ik lang geleden met mijn vrouw in de Fakfak bergen was, schrokken onze dragers zich een hoedje bij het vinden van een verse pootafdruk van een kasuaris. Ze waren bang. Kasuarissen hebben een reputatie.

Citaat van iemand op Reddit: "These guys are perpetually angry arseholes. None of this "they only attack if you frighten them" shit. These birds attack you because it's Tuesday or because they haven't fulfilled their kill-quota for the day and you looked at them. They're like drunks at a pub."


Theo Admiraal  ·  3 april 2020  12:43

Dus ik heb mijn leven op het spel gezet om de lezers van dit forum in corona tijd een leuk plaatje voor te schotelen.😄

Diedert Koppenol  ·  3 april 2020  13:55

Onze dank is groot, Theo! Ben benieuwd wat voor foto's je nog meer hebt gemaakt.

Vincent van der Spek  ·  4 april 2020  18:25

Maar ben je nu ook weer thuis, Theo? En hoe verliep dat? Heel veel mensen die hun reizen eerder hebben afgebroken hadden daar al veel moeite mee. 

Theo Admiraal  ·  4 april 2020  19:52

Ja, ik ben weer thuis. Ik had besloten om niet eerder naar huis te gaan, omdat dit een logistieke nightmare zou zijn. Bovendien was ik op West Papua veiliger voor corona dan in Nederland. Er was tot vorige week pas een besmetting. Midden in het oerwoud was de kans op besmetting helemaal nihil. Uiteindelijk kon ik met mijn geplande terugvlucht naar huis, ook al had ik geen dag langer moeten wachten, omdat ferries uit de vaart werden genomen en regionale luchthavens werden afgesloten.

Remco Hofland  ·  5 april 2020  03:34

Gezien de vorm van de casque lijkt dit exemplaar erg op degene die wij in november 2018 in Malagufuk zagen. Maar ik heb ook foto's gezien van andere exemplaren, dus er lopen er meer ... heb nog niet gehoord van aanvallen daar op mensen - maar ze komen inderdaad angstaanjagend dichtbij!

Willem Wind  ·  5 april 2020  17:53

Diezelfde reputatie heeft z'n broertje in Australië ook. Met jongen al helemaal. Een lokale fotograaf vertelde mij dat hij te dicht in de buurt van een oudervogel kwam met (daar heb je hem al..) een jonge vogel. De oudervogel viel hierop de man aan. Na tig rondjes om een grote boom te hebben gerend taaide de vogel uiteindelijk af en kwam de beste man goed weg.

In Australië doden de vogels vaker mensen. Dezelfde fotograaf kwam met een luguber verhaal over een hardloper die toevallig een Helmkasuaris tegen het lijf liep. De vogel schrok zodanig van deze ontmoeting dat hij met die beruchte nagel aan de middelste teen de buik van de hardloper ter plekke openreet. Dat heeft hij uiteraard niet na kunnen vertellen; zijn ingewanden lagen namelijk op straat.

Eduard Sangster  ·  5 april 2020  18:40

Ik begreep dat de southern casuaris de enige (nu levende) vogelsoort is die een mens heeft gedood en dat er 1 geval bekend is, idd in aussie. Klopt dat dan?

Willem Wind  ·  6 april 2020  19:18

Hoeveel en of dit datzelfde geval betreft weet ik niet. Ik wil maar zeggen, wees gewaarschuwd als je op zoek gaat naar deze jongens! Hoe bruut ze ook zijn.

Vincent van der Spek  ·  6 april 2020  22:58, gewijzigd 6 april 2020  22:59

Landgoed Hoederdaell in Anna Paulowna is overigens, voor zover ik weet, de enige dierentuin in Europa die deze soort heeft. Ik meen me te herinneren dat ze de vogels uit een ter ziele gegaan Engels fokproject voor sterk bedreigde soorten hebben. Maar dierentuinbezoek is momenteel net zo lastig als een reis naar West Papoea. 

Remco Hofland  ·  14 februari 2022  12:47, gewijzigd 14 februari 2022  12:53

Hierbij een videotje van (mogelijk) deze zelfde Northern Cassowary, dik een jaar eerder in Malagufuk, een bos waar niet wordt gejaagd en de aantallen pittas, paradijsvogels, hornbills, (grond)duiven zoals Pheasant en Thick-billed Pigeon en papegaaien (daardoor) onvergelijkelijk hoog zijn. Dit gedrag, af en toe het bos uit komen en mensen opzoeken, is niet uniek voor deze soort, zoals mijn video van een Southern Cassowary in Etty Bay, Qld, Australië van 2010 aantoont. Nog een paar leukerds uit Malagufuk: zingende Yellow-breasted Boatbill, Blue-black Kingfisher en Red-breasted Paradise-Kingfisher; andere Nederlanders hadden er zelfs een Echidna (Mierenegel), een soort die helemaal niet in laagland hoort voor te komen ....

(@Willem) Overigens zit de beruchte nagel niet aan de middelste maar aan de binnenste teen, zoals goed te zien is in mijn Northern Cassowary video.

De fatale afloop van de jogger die een Southern Cassowary tegenkwam in Australië vond, als ik me goed herinner, plaats in de jaren '60 in het oerwoud vlakbij Cairns - zo las ik op een bordje langs de trail aldaar.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?