Vale Gierzwaluw

Apus pallidus  ·  Pallid Swift

Datum 1 november 2019
Locatie Vlieland Stortemelk
Fotograaf Olmo van Herwaarden Olmo van Herwaarden
Bekeken 4873 ×

Discussie

Bert-Jan Luijendijk  ·  1 november 2019  10:21, gewijzigd 1 november 2019  10:23

Ik weet dat je deze foto’s uit noodzaak behoorlijk hebt moeten bewerken - ook qua belichting - en  vind het daarom wat lastig om een oordeel te stoelen op deze foto. Ergens doet de belichting wat surrealistisch aan en het contrast vind ik lastig te rijmen met de andere op de Stortemelk en later bij de BL genomen foto’s. 

Anderzijds is dit wel gewoon de foto waarop het meeste detail te zien is wat betreft de ondervleugeldekveren. En ik sta op basis van wat ik nu aan foto’s heb gezien op het standpunt dat de ondervleugel per saldo weinig contrastrijk is, maar dat de middelste ondervleugeldekveren wel wat donkerder zijn dan de grote ondervleugeldekveren. Dat tref je óók bij sommige pallidus aan, maar het past niet op een klassieke pallidus. 

Wat betreft pekinensis weten we natuurlijk heel veel niet. Voor wat het waard is: wat ik tot nu toe op fotomateriaal van vermeende vogels heb aangetroffen is dat juveniele vogels in de regel behoorlijk contrastrijk zijn met veel wit op het voorhoofd en een duidelijk donkerder lichaam dan de vleugels. Ik denk dat de Vlielandse vogel juist behoorlijk egaal getekend is. 

Maarten Wielstra  ·  1 november 2019  18:07

Knappe plaat!

Vincent van der Spek  ·  2 november 2019  18:12, gewijzigd 2 november 2019  18:13

Even los van wat er op andere foto's te zien is van dezelfde vogel. Kan een fotografisch effect/ fotobewerking ervoor zorgen dat de middelste dekveren donkerder lijken dan de grote, terwijl dat niet zo is? Want dat blijf ik op deze foto op beide vleugels zien. 

Ik heb dat kenmerk altijd als diagnostisch beschouwd en veel andere kenmerken die nu genoemd worden (wellicht op voorhoofd en  teugelkleur/ alien eye na) hooguit als ondersteunend.

Maarten Wielstra  ·  2 november 2019  18:53

Als dat fotografisch effect zou zijn, zou ook dat kenmerk zwak zijn ;). Dit is echt, of photoshop...

Bert-Jan Luijendijk  ·  2 november 2019  21:09, gewijzigd 5 november 2019  08:51

@Vincent: diagnostisch is het m.i. niet. Als ik de fotoverzameling op e-bird en Google bekijk, dan kom ik in de kerngebieden gefotografeerde vale gierzwaluwen tegen met wel degelijk donkerdere movdv dan govdv - maar niet veel! Check deze bijvoorbeeld: 

https://commons.m.wikimedia.org/wiki/File:Apuspallidus_9043.JPG

Maar dat maakt je vraag m.b.t. fotografisch effect niet minder interessant. 


Edit: niet-werkende link naar VWG Meijendel aangepast naar bronbestand.

Olmo van Herwaarden  ·  5 november 2019  06:32

Het contrast is iig niet gefotoshopt, alleen belichting aangepast. Dus dat heeft evenveel invloed op gdv, mdv en kdv.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?