Dwergaalscholver

Microcarbo pygmaeus  ·  Pygmy Cormorant

Datum 5 juni 2019
Locatie De Keent
Fotograaf Toy Janssen Toy Janssen
Bekeken 10032 ×

Discussie

Joachim Pintens  ·  5 juni 2019  20:30

Is precies dezelfde als deze! Naast enkele kleine details geven vooral de missende staartpennen de doorslag. Hoe spelen jullie het toch telkens klaar :-)

Johan Buckens  ·  5 juni 2019  21:06

En dus ook dezelfde vogel die al een paar jaar opduikt in Brussel. Zie de groeiende 5de staartpen, van linksbuiten geteld.

Peter Symens  ·  6 juni 2019  07:34, gewijzigd 6 juni 2019  08:50

Op Birding Belgium werd reeds opgemerkt dat de vogel die tot 18 mei in het Brusselse verbleef en de vogel die op 1 juni in het Antwerspe havengebied opdook wel degelijk twee verschillende vogels waren.  De Brusselaar had een kenmerkend gat in de zwemvlies tussen de meest linkse tenen van de rechtervoet (zie hier); de Antwerpse vogel had dat niet (zie hier)...

Jan Hein van Steenis  ·  6 juni 2019  08:54

Nou mensen, concentreren op die rechterpoot!

Tiemen De Smedt  ·  6 juni 2019  11:24

Die vogel van Brussel zit er waarschijnlijk gewoon nog.  Het gebied waar de vogel het afgelopen 1.5 jaar het meest gezien is, is (wanneer bomen in blad staan) slecht zichtbaar.  Vorige zomer is de vogel ook niet gemeld.

Vorige maand is hij enkele malen gezien op een vijver in een park aan de overzijde van zijn 'vaste stek'.  

Joachim Pintens  ·  6 juni 2019  13:13

Johan merkte echter terecht op dat de vogel van Brussel dezelfde staartpen mist, zie zijn link. Zo'n gat in de zwemvliezen kan blijkbaar vrij snel dichtgroeien, tussen de foto's van Brussel (met gat) en Antwerpen (zonder gat) zaten bovendien 15 dagen.

Wim Wiegant  ·  6 juni 2019  20:47, gewijzigd 6 juni 2019  20:50

Uuhhh, Joachim, waaruit blijkt wat nou …? Áls het dezelfde vogel is, dán groeit een gat in een zwemvlies blijkbaar in 15 dagen dicht. Maar twee vogels kunnen ook ieder dezelfde pen missen. 

Johan Buckens  ·  6 juni 2019  20:57

De staartpen is duidelijk al gegroeid ten opzichte van Brussel 17/05.

Het zou toch wel heel erg sterk zijn moest dit een andere vogel zijn. Ongeveer net op hetzelfde moment dezelfde pen verloren, en een kleed die er hard op lijkt (prachtkleed met gelijkaardig vlekkenpatroon, met bruine kop zonder witte vlekjes, en een gelijkaardige concentratie witte streepjes op de linkerflank).

Peter Symens  ·  6 juni 2019  21:19

Lijkt mij toch sterk dat dat gat in de zwemvlies op 15 dagen volledig zou dichtgroeien zonder enig spoor achter te laten, terwijl bij diezelfde vogel in diezelfde tijd een staartpen amper een kwart tot een derde in lengte zou toegenomen zijn.  Aan die groeisnelheid zou die staartpen dus pas na 45 tot 60 dagen volgroeid zijn, en dat lijkt me toch wel erg lang voor een watervogel van dat formaat...

Joachim Pintens  ·  6 juni 2019  23:21

@Wim, mijn opmerking dat er 15 dagen tussen de twee foto's zaten, was meer als bijkomende info bedoeld. Niet als onderbouwing ;-)

Even het internet doorzocht en kwam op een techniek genaamd 'web punching', waarbij doelbewust zwemvliezen doorprikt worden om vogels individueel te kunnen identificeren (voor wetenschappelijke doeleinden). Opmerking daarbij was dat zulke gaten niet toegroeien. Bron: hier. Heb er nu geen tijd voor maar de beste foto's van de 3 locaties zouden eens zorgvuldig naast elkaar gelegd moeten worden.

Tiemen De Smedt  ·  7 juni 2019  07:45

Er zijn de voorbije maanden op 4 plaatsen Dwergaalscholvers gezien in België: de long-stayer, Zedelgem (28 april), Zwijndrecht (1 mei) en die van afgelopen weekend. Geen 'overlapping' in de verschillende periodes maar toch minstens 2 of zelfs 3 vogels.

Edwin Schuller  ·  7 juni 2019  13:11, gewijzigd 7 juni 2019  13:12

Nog eentje in NL. Via Facebook gemeld. Ik gok dezelfde vogel die de rivier heeft gevolgd.

Arie Ros  ·  7 juni 2019  14:50

En dan was er op 7 en 8 april nog een mogelijke waarneming: 7 april Gouda (ingediend), 8 april net tzv Gouda. Die van 8 april werd door een zeer serieuze waarnemer als mogelijke Dwergali aangemerkt zonder dat hij van het geval van 7 april wist. Er zijn er waarschijnlijk meer dan we denken.

Johan Buckens  ·  7 juni 2019  18:00

Hallo Peter,

Dat lijkt mij een onderschatting. Op deze foto's zie je dat de top van de groeiende pen tussen de top van de tweede en derde staartpen (van buitenaf geteld) ligt. Vergeleken met het stompje te Brussel op 17/05 is er eerder al een halve penlengte bijgekomen in 15 dagen. Dat maakt een maand voor een hele pen, wat me realistisch lijkt? Dat een gat in een zwemvlies (als het effectief om een gat gaat tenminste?) zo snel zou dichtgroeien lijkt mij idd ook niet mogelijk.

Dit is volgens mij ook pas de 2de Dwergaalscholver in prachtkleed in België en Nederland. Het eerste geval was tevens een gedeelde vogel. En heel anders dan deze vogel(s) met een zwarte kop en opvallende witte veeg ter hoogte van het achterhoofd.

Tiemen De Smedt  ·  7 juni 2019  21:00

Die Dwergaalscholver van Brussel had vorig jaar ook gedurende ongeveer een week die witte veeg. Daarvan ̀heb ik enkel een baggerfoto.

Dit jaar heeft hij dat niet gehad.

Frank Neijts  ·  8 juni 2019  11:10

Dit was de eerste in zomerkleed voor Nederland Johan ..

Wim Wiegant  ·  8 juni 2019  20:41

Frank,

Historie …! De eerste in zomerkleed, die je noemt, brengt zware herinneringen terug …!  Het  is een van mijn grootste nachtmerries ooit. Ik was er de volgende ochtend, om een uur of zeven. Lange uren wachten brachten mij geen Dwergaalscholver, die toen nog nieuw voor mij was. Wel vloog er 's middags om een uur of drie, terwijl ik met telefoon in de rechterhand en een patatje in de linkerhand zat, nog een adulte man Woudaap op vijf meter voor mijn neus langs. Het bellen ging over een vermeende Balkakankwikstaart in Katwijk aan Zee. Een van de slechtste meldingen ooit -ik noem geen namen, want ik weet ze niet…!.  Na een helse tocht had ik nog ongeveer 20 seconden nodig om vast te stellen dat de herkenning -om het zachtjes te zggen- maar matig correct was. Wat een dag ! Wat een tocht ! Later ga ik nog eens vertellen over de Dwergaalscholver van Eijsden, mijn eerste. Bijna net zo erg, maar die heb ik wel gezien…! 


Tiemen De Smedt  ·  14 juni 2019  07:59

De Dwergaalscholver van Brussel zit er dus nog altijd; hij werd gisteren gezien aan de kleine vijver van Hertoginnedal. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?