Blue-headed Pitta

Hydrornis baudii

Datum 20 oktober 2017
Locatie Sabah, Danum Valley
Fotograaf Geert Beckers Geert Beckers
Bekeken 4056 ×

Discussie

Henk Hendriks  ·  16 augustus 2018  14:27

@Geert. 3 keer Giant Pitta, ongelooflijk en jaloersmakend. In juli 2018 5 dagen fanatiek gevogeld in Danum.(Field Centre area) , leuke soorten gezien maar geen spoor van deze soort. Is er een verslag van je oktober 2017 trip??

Geert Beckers  ·  17 augustus 2018  16:04

Hey Henk,

Ben een blog aan het maken van die trip die ook op cloudbirders zal komen. Ter info: Giant pitta (koppel) op trail naar waterfall (lange trail over ridge die vertrekt aan DVFC) met op een gegeven moment mooi primair regenwoud (weinig ondergroei en dikke strooisellaag) op het einde van de trail net voor de afdaling naar de waterval. In dit stuk hadden we een koppel. Op heenweg random zitten tapen voor giant pitta en op terugweg zat een man op de trail! Niet iedereen had deze vogel gezien en dan op een gegeven moment beweging opgepikt wat een vrouwtje bleek te zijn. Zelfde dag in de namiddag een spontaan roepende giant pitta op trail achter gebouwen (waar die mast staat en de wetenschappers verblijven). Zo naartoe kunnen wandelen want riep gigantisch hard en uiteindelijk gevonden, roepend vanuit een boom.

Jan van der Laan  ·  17 augustus 2018  17:13

Het vervelende met die Giant Pitta's is dat ze een enorm territorium hebben en nooit elk jaar op dezelfde plek zitten. Wellicht heeft het iets te maken met hun voedsel (een één of andere slak) en/of de waterstand van de rivier waar ze graag langs banjeren.

Het is in ieder geval de moeilijkste pitta qua planning, logistiek zijn de plekken waar ze nog gezien worden relatief makkelijk te bereiken.

Lieven De Temmerman  ·  22 augustus 2018  08:32, gewijzigd 22 augustus 2018  12:49

Net waar Geert hem had had ik er ook eentje (een Giant dus) roepen ergens in maart 2011. Lijkt me wel de aangewezen plek in de zin van "als we er eentje gericht gaan zoeken dan daar".

Henk Hendriks  ·  23 augustus 2018  12:45

Ik heb die Waterfall Trail 3 keer gelopen en goede soorten gezien zoals Bornean Ground Cuckoo en Bornean Wren Babbler maar achteraf misschien meer tijd moeten besteden aan het laatste deel van de trail. In 1998 9 dagen gevogeld in Danum (7 dagen Field Centre en 2 dagen Rainforest Lodge) en toen in het gebied van de lodge een uur geprobeerd om een roepende Giant Pitta in beeld te krijgen. Tevergeefs en het feit dat wegens de hoge luchtvochtigheid mijn cassette speler crashte en de tape van de spoel liep en hopeloos in de war raakte, hielp ook niet echt mee.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?