Augur Buzzard

Buteo augur archeri

Datum 31 maart 2018
Locatie Sanetti plateau, Ethiopië
Fotograaf Teus Luijendijk Teus Luijendijk
Bekeken 6259 ×

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  10 april 2018  19:13

Rossige Augur Buzzards zijn blijkbaar ook bekend. Hoe je die van een echte Archer's Buzzard gaat onderscheiden?

https://www.hbw.com/species/archers-buzzard-buteo-archeri

Arjan Dwarshuis  ·  11 april 2018  09:11

Hoi Teus, Dit is volgens mij gewoon een juveniele Augur, die kunnen helemaal rossig zijn  van onder. Heb je platen van de bovendelen om zeker vast te stellen of het geen adult is? Augur is extreem variabel, ook in adult kleed trouwens.

Theo Admiraal  ·  11 april 2018  09:43

Er zaten veel Augur Buzzards op het Sanetti Plateau, zowel jonge als volwassen vogels en zowel lichte als donker fase. Deze viel op door sterk afwijkend uiterlijk. Bovendien werd deze vogel regelmatig gepest en achtervolgd door Augur Buzards.

Arjan Dwarshuis  ·  11 april 2018  12:06

Calan Cohen (2012) zegt dit over Archer's Buzzard: "This distinctive taxon is confined to the mountains of northern Somaliland and adjacent Somalia, and differs from adult Augur Buzzard B. augur in having rich chestnut underparts and underwing-coverts. Our only sighting was of this subadult. If it is as rare as it appeared during our visit, then this species should be considered for inclusion on the list of globally threatened birds."

Jullie vogel heeft vaal rossige onderdelen en ondervleugeldekveren. Een juveniele of onvolwassen Archer's zou zelfs nog donkerder moeten zijn op de onderdelen. Ook zou Archer's een slagje kleiner zijn; deze vogel heeft juist een zware snavel, precies zoals Augur.

Verschilde de vogel ook in structuur, of alleen in kleed? Dat de vogel gepest werd door andere roofvogels lijkt me geen sterk argument, zeker niet bij buizerdachtigen.

Archer's is daarbij een niet trekkend taxon.

Gr. Arjan

Teus Luijendijk  ·  11 april 2018  20:05

Dank, Arjan, voor je commentaar. Even over je laatste opmerking, die moet ik toch echt weerleggen. Met geen mogelijkheid kun je met zekerheid zeggen dat Archer's geen trekgedrag vertoont: de soort is vrijwel onbekend en er zijn waarnemingen van dergelijke beesten bekend tot in Zimbabwe; ja, dan is de vraag of dat echt Archer's waren (zie de link door Jan-Hein gegeven). Dat dit geen echte Archer's is, wil ik me ook nog wel voorstellen. Maar dan om redenen van kleed aub, niet om de reden dat de soort daar niet zou kunnen. De eerste van Ethiopië zat nog veel verder weg, helemaal in het zuiden. Voorkomen wordt bepaald op geleide van waarnemingen, niet andersom.

Arjan Dwarshuis  ·  12 april 2018  09:13

Helemaal gelijk Teus, die opmerking had ik er te snel bijgeplaatst.

Ton Eggenhuizen  ·  12 april 2018  11:43, gewijzigd 12 april 2018  11:47

@Arjan,

een plaat van de bovendelen is niet nodig om vast te stellen dat dit een jonge vogel is. Kakelverse veren, alle veren in één generatie, smal donkere achterrand van de vleugel die nauwelijks opvalt. Lijkt me voldoende om deze vogel als eerste winter te bestempelen.

Moeten we niet ook steppebuizerd overwegen?

Arjan Dwarshuis  ·  12 april 2018  15:24

Steppebuizerd heeft een compleet andere structuur, met minder brede vleugels, een langere staart en een minder zware snavel.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?