Onbekende soort

Unknown species

Datum 16 november 2017
Locatie Oude zeug Wieringermeer
Fotograaf Fred Visscher Fred Visscher
Bekeken 6206 ×

Discussie

Gert Ottens  ·  16 november 2017  15:49

Waarom denk je aan een hybride met Witoogeend als één van de ouders, Fred? Door de - ogenschijnlijk - witte anaalstreek?

Fred Visscher  ·  16 november 2017  16:03

Nou, qua pluimage heeft het veel van Witoog x Tafel maar dat betekend ook (qua kopvorm) skischans x skischans en daar zie ik geen stijl voorhoofd uit voortkomen..

Diederik Kok  ·  16 november 2017  20:01

Heb je een linkje naar meer foto's Fred?

Fred Visscher  ·  16 november 2017  20:07, gewijzigd 16 november 2017  20:15

Tuurlijk, hij deed erg aan dit beestje denken in het veld tijdens de slechte weersomstandigheden..

Wim Wiegant  ·  16 november 2017  22:27, gewijzigd 16 november 2017  23:10

Die merkwaardige veerpunten op de eerste foto (van de link onder 'tuurlijk' op de post van Fred Visscher hierboven, minder duidelijk op bovenstaande foto, en misschien lijken ze alleen maar merkwaardig) heeft die dan zeker van zijn vader uit Groningen geërfd ...?!

Wim Wiegant  ·  16 november 2017  23:25, gewijzigd 17 november 2017  00:45

Ik realiseer het me nu pas, maar hybriden van alle in Nederland vastgestelde Amerikaanse Aythya-duikeenden (Kleine Topper, Ringsnaveleend, Amerikaanse Tafeleend) zijn nu in de Oude Zeug vastgesteld.  Dat is gek, want zo vaak hybridiseren duikeenden nou ook weer niet, en zo algemeen zijn Amerikaanse duikeenden in Nederland ook niet.

Er zijn nu 2 mogelijke benaderingen:

1: Wow, wat een hotspot ! Wanneer komt de Kokardezaagbek, en zou die met dat wijfje Wilde Eend gaan hybridiseren (zie onder K-Zaagbek) ?

2: Zou het komen omdat er een zekere vervuiling van eenden (E: duckcharge, F: poullution, D: Entelastung) daar in die buurten optreedt ? 

Ik wacht de nieuwste statistische theorieën met spanning af ...!


Rob van Bemmelen  ·  17 november 2017  08:48

@ Fred. Welke leeftijd heeft jouw vogel volgens jou?

@ Wim. Het is idd bizar... Maar wat betreft jouw opmerking 'zo vaak hybridiseren duikeenden nou ook weer niet': naar verhouding tot algemene soorten lijken Amerikaanse duikeenden aan deze kant van de Atlantic wél vaak te hybridiseren, want bijvoorbeeld het aantal gevallen van Ringsnavel x Kuif is maarliefst ongeveer 1/5 van het aantal Ringsnavels. Voor een simpele Tafel x Kuif moet je toch heel wat meer beesten afkijken... Je moet wat hè, als eenzame dwaalgast!

(Spijtig dat die hybriden niet meer in de soortenlijst van DA te zien zijn...)

Fred Visscher  ·  17 november 2017  10:16

Rob, de kop en hals/borst zijn flink uitgekleurd, de snavel is al lekker licht, allemaal pointers voor een adult. De bonte flank zie je nu bij vrijwel al die adulte duikeendjes in het overgangskleed. Kortom, net effe teveel om aan een eerste winter te denken die vooral erg bruinig zouden moeten zijn. Ik heb even geen voorbeeld van een hybride uiteraard, maar b.v. een Redhead in december zie er zo uit..

Diederik Kok  ·  21 november 2017  11:03

Ik vind dit een lastige hybride en durf er geen naam op te plakken. De kopvorm is weliswaar opvallend, maar het zwart van de snavelpunt dat langs de snijranden iets terugloopt richting de snavelbasis wijst m.i. eerder op Tafeleend dan Amerikaanse Tafeleend (je zou dit niet verwachten bij Am Tafel x Witoog, een mogelijkheid die niet erg voor de hand ligt en erg zeldzaam zal zijn). Ik vraag me zelfs af of dit nog een hybride Tafel x Kuif zou kunnen zijn, maar dan een variant die duidelijk anders is dan de meeste vogels van deze hybride. Het blijft gissen vrees ik....

Fred Visscher  ·  21 november 2017  12:01

Jouw optie van Tafel x Kuif is nog niet zo gek. Hij wijkt dan af van de bekende hybriden maar qua kopkleur is het goed en de vogel was ook kleiner dan de omringende Tafeleenden.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?