Witkeelkwikstaart

Motacilla cinereocapilla  ·  White-throated Wagtail

Datum 21 april 2017
Locatie De Mient / Kooltuin, Katwijk
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 6679 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  24 april 2017  00:06

De roep is nog niet publiekelijk aangetoond. De beschikbare opname is helaas kwalitatief onvoldoende. Er zijn bij mijn weten twee waarnemers die de vogel hebben gehoord. De vogel is ontdekt op roep. Dit beestje dreigt aan de vergetelheid te worden ontrokken! Op basis van de foto's worden we ook niet wijzer. Ik denk dat niemand kan uitleggen waarin deze vogel afwijkt van een adult vrouw Noordse? Het is een suggestieve vogel in combinatie met de omschrijving van de gehoorde roep, laat ik dat voorop stellen.

Norman Deans van Swelm  ·  24 april 2017  14:22

Het is te vroeg voor Noordse die komen pas in mei. Vrouwtjes van oostelijke Balkankwikken kunnen wel een witte keel hebben, zie hie en scroll naar de foto's uit Kazakhstan:

   http://radioactiverobins.com/archive/wagtails-eastrn-othr%20white-/black-headed%20%20wagtail%20motacilla%20flava%20feldegg.htm

Maarten Wielstra  ·  25 april 2017  12:33, gewijzigd 25 april 2017  12:34

Bedankt voor je reactie Norman. De vogel(s?) waar je op doelt zijn volgens mij anders. 2kj en wellicht daardoor veel valer op de onderdelen. Daarnaast is de wenkbrauw uitgebreider aanwezig. Die man van Colijnsplaat doet me denken aan de vogel die ik in 2000 bij Katwijk vond. Met grijze kopkap afscheiding in de nek. Jouw vogel heeft borstvlekjes, een kenmerk geassocieerd met adult (man en vrouw) Noordse. Ben benieuwd hoe jij dit ziet. Terug naar het topic: ik vind een vroege Noordse aannemelijker dan een Balkankwikstaart in NL. 

Norman Deans van Swelm  ·  25 april 2017  16:19

Bij mijn weten ligt de doortrekpiek van Balkankwik iets eerder dan die van Noordse Kwik. Kijk maar eens naar wat daarover op Lesbos bekend is. Niet ieder voorjaar verschijnen oostelijk trekkende kwikken in ons land. Daarvoor zijn bijzondere omstandigheden nodig die zich op het juiste moment moeten voordoen. Vergelijk het maar met de trektelpost Breskens, het is daar alleen druk met trek bij zuidoostenwind wanneer de wind uit andere richtingen waait kan je beter thuisblijven. Voorwaarde voor het verschijnen van oostelijke gele kwikken bij ons is het verschijnsel dat ik het Gat van Williamson noem i.e. een situatie van hoge luchtdruk die het mogelijk maakt dat zangvogels op vrij grote hoogte middels een rugwind noordwaarts geblazen worden en zo grote afstanden kunnen afleggen. 

De Balkankwik van Noord Beveland had een glanzende gitzwarte kop. Noordse Gele Kwik mannen hebben gitzwarte wangen maar een leigrijze kruin. Een Zweedse vogelaar heeft ooit zonder enig bewijs te leveren wereldkundig gemaakt dat Noordse kwikken ook geheel zwarte koppen kunnen hebben. Dat heeft tot verwarring geleid die tot de dag van vandaag voortduurt, het gezag van de Zweed is zelfs zo groot dat de CDNA alleen balkankwikken aanvaardt wanneer een geluidsopname wordt meegeleverd en dan moet het vogeltje ook nog eens de r kunnen uitspreken! Een prachtig voorbeeld van hoe je van een niet bestaand probleem een probleem kan maken. Van alle gele kwikken vertonen Balkan- en Noordse namelijk de minste individuele variatie en natuurlijk kan de kop van een Noordse bij tegen- of slecht licht zwart lijken maar daar houdt het wel bij op.

Alle gele kwikken kunnen in het voorjaar donkere vlekjes en streepjes  op de borst hebben. Wanneer zag jij jouw Balkankwik Maarten? Kijk er nog maar eens naar.


groet, Norman

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?