Kroonboszanger

Phylloscopus coronatus  ·  Eastern Crowned Warbler

Datum 22 oktober 2016
Locatie Hoefijzermeer, Castricum, Noord-Holland
Fotograaf Arnoud B van den Berg Arnoud B van den Berg
Bekeken 6309 ×

Discussie

Wim Wiegant  ·  22 oktober 2016  17:33

Gefeliciteerd! Twee soorten op twee opeenvolgende dagen. Er zijn minder goede herfsten....

Arnoud B van den Berg  ·  22 oktober 2016  18:27

Geweldige vangst van de ringers te Castricum natuurlijk, met veel dank voor de medewerking!

Anton Duijnhouwer  ·  22 oktober 2016  21:18

En dank aan Wouter Puyk die de vogel definitief terugvond in een eikje, na eerdere te korte solo-waarnemingen om zeker te zijn van mijzelf en Wouter en een duo waarneming van Arnoud en Peter Nuyten.

Wouter Puyk  ·  22 oktober 2016  22:58

Frappant en opmerkelijk vanochtend vroeg slechts 4 man ( waarvan 2 hem nog moesten ) bij de ringbaan aangroeiend tot max. 15 man einde ochtend. Voor een 2de geval na 9 jaar een lage opkomst. Wel gezellig veel wielrenners, hardlopers en wat dies meer zij...

Arnoud B van den Berg  ·  23 oktober 2016  10:50, gewijzigd 23 oktober 2016  10:59

Normaliter is het inderdaad zinloos om een dag na een vangst in de omgeving van een ringbaan te gaan zoeken. Voor een zeldzame gors, pieper of Locustella zou ook ik geen poging wagen. Maar Kroonboszanger zit graag in tamelijk hoog geboomte, zoals dat - als een 'eiland' in open duinterrein - te vinden is langs het fietspad waar de vogel werd gevangen. Om die reden leek het aannemelijk dat hij, als hij niet gelijk die nacht weer op trek zou gaan, hier bleef. Had daarom de volgende ochtend ook meer mensen verwacht: het was nog maar de 10e Kroonbos van Europa en, in een Europese context, misschien wel de beste vangst van 'Castricum' ooit.

Willem Bosma  ·  23 oktober 2016  11:22

Inderdaad Arnoud, samen met de Steenortolaan de meest zeldzame soort die daar is geringd lijkt mij. Volgens mij is Steenortolaan net iets zeldzamer gezien het aantal gevallen in Europa/WP?

Arnoud B van den Berg  ·  23 oktober 2016  15:13, gewijzigd 24 september 2020  18:00

@Willem: Die Steenortolaan was in 2004 inderdaad nog zeldzamer, zeker als je (mogelijke) broedgebieden in het zuidoosten van Rusland, Armenië en Azerbaijan buiten beschouwing laat. Er waren vier dwaalgasten bekend voor Europees Rusland en Ukraine en sinds 2004 volgden nog minstens vijf gevallen op Helgoland en in Finland, Noorwegen en Zweden. (Mij werd trouwens verteld dat het Kees Roselaar was die in de hand niet alleen deze Kroonboszanger maar ook de Steenortolaan als eerste op naam bracht maar later vernam ik dat dat beide keren Arnold Wijker was: direct bij de vangst dus al.) 

Jan Hein van Steenis  ·  23 oktober 2016  21:39

@Arnoud: "Maar Kroonboszanger zit graag in tamelijk hoog geboomte, zoals dat - als een 'eiland' in open duinterrein - te vinden is langs het fietspad waar de vogel werd gevangen. (...) Had daarom de volgende ochtend ook meer mensen verwacht."

Ik heb geen idee waar men dat uit had kunnen afleiden - ik in elk geval niet uit de via DB verstrekte info... of behoort dit tot de algemene ontwikkeling van een goede twitcher? Wellicht verklaart dat de afwezigheid van "meer mensen" gistermorgen.

Ik ging sowieso (tot twee keer toe) van vertrek overnacht uit, dus ik was er ook vandaag niet vanaf het begin bij.

Rob van Bemmelen  ·  24 september 2020  12:52

Fraai leesvoer: Ageing & Sexing of Migratory East Asian Passerines. Ziet er gaaf uit! Wel nogal prijzig, zeker als je nooit dergelijke Aziatische eyecandy ontdekt...

Diedert Koppenol  ·  24 september 2020  13:07

Binnenkort publiceert de webredactie een recensie over dit gave boek! :)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?