Marmereend

Marmaronetta angustirostris  ·  Marbled Duck

Datum 23 september 2016
Locatie Loon op Zand
Fotograaf Frank Coenjaerts Frank Coenjaerts
Bekeken 6013 ×

Discussie

Max Berlijn  ·  23 september 2016  14:50, gewijzigd 23 september 2016  15:14

Wie weet, eindelijk eens een beter "voelend" geval na Pannerden en daarna al die meer of minder aantoonbare escapes? Leuke plek, trekt op met Zomertaling, geen rommeleenden in de buurt, oogt alert (ook voor roofvogels). Fred Visscher dacht dat de vogel mogelijk een eerste winter betrof, vanwege het verse kleed, de kleine lichte toppen, lichtgrijs lijkende poten en geheel zwarte snavel. Hulp bij de leeftijdsbepaling is welkom. Mogelijk heeft de vogel rechts een gebroken buitenste handpen? Zie de discussie omtrent de Am Tafel, dat lijkt mij geen probleem (komt veel voor), maar wie ben ik...

Jaap Denee  ·  23 september 2016  15:20

In het forum is een topic geopend over de Marmereend: https://www.dutchbirding.nl/forum/replies/1008901

Davy Bosman  ·  23 september 2016  16:02

@Jaap of Toy: Om het forum gelanceerd te krijgen, is het misschien beter om oftewel nieuwe forum posts eveneens aan te kondigen tussen de foto posts in de fotogalerij, oftwel geen van de 2 aan te kondigen in de fotogalerij wat mensen zou 'verplichten' de forum functie te gebruiken. Misschien is het idee al eens geopperd, misschien is het geen goed idee? Ik wou het maar eens zeggen.

Tom van der Have  ·  24 september 2016  08:37

Lijkt 1e winter vogel, en als zodanig door Max ingevoerd. Isotopen analyse van de 1w marmereend in Essex (geschoten 1 sept 2007) kon wilde herkomst niet ondersteunen Fox et al. BB 2010. Meer iets voor het forum?

Max Berlijn  ·  24 september 2016  09:28, gewijzigd 24 september 2016  09:29

Discussie op dat forum lijkt lastig omdat er meerdere posts onder verschillende foto's staan. Klopt overigens Tom maar N is wel 1 bij dat onderzoek. Augustus is de maand voor de soort in Frankrijk (vorige maand meerdere clubjes minimaal zo noordelijk tot aan Limoges).

Teus Luijendijk  ·  24 september 2016  22:57

Ik heb dat artikel dat Tom aanhaalt er eens bijgehaald, en ik ben met Max eens dat de statistiek van de daarin gepresenteerde gegevens wel erg mager is. Zo mager dat de eruit getrokken conclusie op zijn minst twijfelachtig kan worden genoemd. Voor de goede orde: ze vergeleken de isotoopverhouding 2H/1H (deuterium vs. 'gewoon' waterstof dus) in veren van een in Essex geschoten Marmereend met die van 3 exemplaren in Spanje. De spreiding van de isotoopverhouding van de vogels uit Spanje was enorm (+/- 16 % als ik het uit het figuur goed aflees). De waarde van de Engelse vogel lag wel buiten die 32%, maar met n=3 zit je wel erg in het luchtledige te meten. Frappant, omdat één van de auteurs juist in het artikel over de in Denemarken geschoten Siberische Taling waarschuwt voor te vlug gebruik van dit soort analyses. Daar komt nog bij dat:

- je je kunt afvragen of die isotoopverhouding wel altijd zo meetbaar anders is tussen Spanje en NW-Europa

- er in het geheel geen metingen zijn gedaan van de vogel van meer oostelijke populaties Marmereenden (wie weet liggen die wel veel meer op één lijn met de waarden zoals die gevonden worden in NW-Europa)

Kortom, interessant allemaal, maar vooralsnog van weinig waarde.

Peter de Knijff  ·  25 september 2016  07:51

Iedere vorm van stabiele isotopen onderzoek toepassen om de geografische herkomst van individuen te achterhalen (mens of vogel) hangt in zeer sterke mate af van de resolutie van het isoscape landschap. En, nog belangrijker, vaak is het de toepassing van de combinatie van verschillende isotopen waardoor een betrouwbare voorspelling kan worden gedaan. 

Op dit moment is er nog niet sprkaen van een voldoende betrouwbaar en gedetaileerde kartering van verschillende isotopen in Europa en Azie. Het begin is er, maar de resolutie en dekking van meetpunten is nog steeds verre van optimaal.

Bij de eerder genoemde Sibtaling was het verschil in de gemeten waarden zo groot dat de reconstructie betrouwbaar genoemd kan worden. Echter, bij de beruchte afwijkend trompetterende Goudvinken kon geen uitspraak worden gedaan, vooral omdat relevante referentiedata ontbraken.

Bij de Engelse Marmereend was de studie wel heel erg beroerd en naief, en, zoals Teus aangaf, vergaten ze relevante brongebieden. 

Kortom, dit soort onderzoek moet nog veel verder worden ontwikkeld, waar hard aan wordt gewerkt, maar is verre van betrouwbaar. Voordeel is wel dat je rustig relevante veren jaren kunt bewaren, dus bij twijfelgevallen is het verzamelen van onderzoeksmateriaal geen gek idee, maar ik zou wachten met het verspillen daarvan.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?