Siberische Tjiftjaf

Phylloscopus tristis  ·  Siberian Chiffchaff

Datum 27 oktober 2009
Locatie Noordwijkerhout
Fotograaf René van Rossum René van Rossum
Bekeken 18926 ×

Discussie

Menno van Duijn  ·  27 oktober 2009  11:51

Mooi karakteristieke vogel.

Jelle Scharringa  ·  27 oktober 2009  12:52

Lijkt sterk op de onterecht afgewezen vogel van De Blit, van januari 2007, dat groenige zweem over de vleugel- en staartpennen.

Vincent van der Spek  ·  27 oktober 2009  14:13

Tja, grijze vogels met groenige vleugel- en staartpennen. Dat wijst wel op een noordelijke herkomst, maar ik zou graag willen weten hoe je dan met zekerheid het verschil ziet met abietinus (even los van de gelukkig opgenomen roep en zang). Zie ook mijn foto van een tjif op de determinatiepagina. Niet supergrijs, maar wel met dezelfde soort vleugels en staart. En zeker geen groene bovendelen. Menno, volgens mij zijn bruine vogels karakteristiek, en moet er voor grijze vogels nog wel het e.e.a. uitgezocht worden. Als ik achter loop met literatuur lezen, of als ik die niet goed heb geïnterpreteerd, dan hoor ik dat graag!

Menno van Duijn  ·  27 oktober 2009  17:13

Volgens mij is grijs Sibierische en bruin Kaukasus. Op Texel hadden Arjan en ik ook een vage Tjif die bijna als een Blako riep. Leek wat op een Bergfluiter maar eveneens met wenkbrauw. Leuk hoor al die Tjiffen. Vind deze spannende vogel wel een plaatje.

Justin Jansen  ·  27 oktober 2009  17:20

Lees het recente stuk in Dutch Birding maar eens goed op deze Tjiftjaffen. In Sib tjif is heel wat mogelijk qua variatie.

Johan van 't Bosch  ·  27 oktober 2009  17:21

Pak het recente artikel in DB er nog eens bij zou ik zeggen. Ik heb het ook niet allemaal paraat, maar volgens mij staat daarin dat bruine vogels karakteristiek zijn, terwijl grijze vogels overlap vertonen met abietinus. Maar ik zou het dus zelf ook weer ff moeten nakijken. Citaat uit de samenvatting hier op de site: "De conclusie is gerechtvaardigd dat tjiftjaffen die als tristis roepen inderdaad als tristis moeten worden gedetermineerd. Dat geldt ook voor exemplaren in westelijk Europa die in kleur niet beantwoorden aan het klassieke beeld van een 'bruine tristis zonder groen en geel en zwarte naakte delen'. Daar komt bij dat waarnemingen en foto's in voor- en najaar uit zuidelijk Kazakhstan, waar alleen tristis voorkomt, aantonen dat de kleur van tristis variabeler is dan tot dusver aangenomen." http://dutchbirding.nl/journal.php?show_summary=true&journalid=221&contentid=2

Johan van 't Bosch  ·  27 oktober 2009  17:21

Ah... zie dat justin ondertussen ook wat heeft gepost.

Max Berlijn  ·  27 oktober 2009  18:55

Mensen, zie dit topic op waarn.nl: http://forum.waarneming.nl/smf/index.php/topic,94649.0.html Helpen jullie me met het binnenkrijgen van geluid? anders kan ik niets. Veel dank, Max

Vincent van der Spek  ·  27 oktober 2009  19:11

Thanks Johan, Ik ben dus wel degelijk bij ;-). Mijn post was overigens licht ironisch bedoeld (niet persoonlijk bedoeld richting Menno), juist omdat er pas twee overzichtelijke stukken in DB hebben gestaan. Echte aanraders, los van of je het eens bent met het splitvoorstel. Maar tjiffendeterminatie blijft uitermate lastig. Ik krijg wel eens de indruk dat sommigen daar vrij makkelijk over denken. Er is de laatste tijd toevallig druk over gemaild door enkele ringers van drie ringstations. En zelfs in de hand weten we het soms niet, zeker als de maten in de overlapzone vallen en vogels niet roepen. Ten slotte: volgens mij hoort deze foto trouwens thuis in de categorie 'zeldzaamheden'. Ze worden immers beoordeeld door de CDNA, al zullen ze in werkelijkheid wel wat algemener zijn dan de aanvaarde gevallen doen vermoeden.

René van Rossum  ·  27 oktober 2009  19:17

Ik had hem geupload in de categorie 'zeldzaamheden'... maar de beheerders hebben dit veranderd....? Hoop dat Maarten Wielstra de roep en de zang ergens kan laten horen.

René van Rossum  ·  27 oktober 2009  19:22

Net gevonden, zie/hoor: http://www.youtube.com/watch?v=FWa7KfeJYiU

Jan Hein van Steenis  ·  27 oktober 2009  20:44

Zang lijkt me OK toch?

Menno van Duijn  ·  27 oktober 2009  21:10

Justin & Johan, ik kijk alleen de plaatjes ;) Rene, SibTjif is volgens mij nog een ondersoort en heb hem daarom in schaars geplaatst. Voor de cat. zeldzaamheden houden we de beoordeelsoorten aan.

Ben Wielstra  ·  28 oktober 2009  15:20

Apart dat deze rakker nooit is gesplit. Zijn er eens wél aardige aanwijzingen... Maar uit DB begreep ik dat de drang steeds groter wordt. Ik vraag me af hoe de situatie zich verhoudt met de unieke Iberiche vs. gewone Tjif situatie.

Luuk Punt  ·  28 oktober 2009  15:43

Als ik het goed heb begrepen, zal het niet lang meer duren, voordat de Sib tjif wordt gesplit. In Duitsland is het bij mijn weten al een soort. De vogel vanmorgen horen zingen en roepen en ook nog eens fraai gezien!

John van der Graaf  ·  28 oktober 2009  22:12

Tussen al het determinatie-geweld: Wat een fraaie foto Rene, prachtig belicht, met herfstblad er achter en ook nog een mooie compositie; klasse!

René van Rossum  ·  29 oktober 2009  16:51

Bedankt John, maar het is een uitsnede die is opgescherpt. Origineel is hij iets onscherp aan de kop. Sib.Tjif was erg snel en zat amper vrij in boom.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?