Pacific Loon

Gavia pacifica

Datum 16 juni 2015
Locatie Barrow
Fotograaf Peter Soer Peter Soer
Bekeken 9914 ×

Discussie

Peter de Knijff  ·  24 juni 2015  10:29

Dan is dit toch geen Pacifische Parelduiker maar een viridigularis, dus een ondersoort van de gewone Parelduiker. pacifica heeft een paarse gloed op de keel. Echter, de zes dunne witte nekstrepen suggereren pacifica. Hoe zag de rest van deze vogel eruit? In deze regio kunnen pacifica en viridigularis naast elkaar op hetzelfde meer voorkomen, dus ???

Norman Deans van Swelm  ·  24 juni 2015  10:29

prachtige plaat van een schitterende vogel Peter. Bedankt!

Norman Deans van Swelm  ·  24 juni 2015  10:37

Ehm mijn reactie kruiste die van PdK. Goed opgemerkt maar is viridigularis niet de grootste van de drie? De snavel van deze vogel lijkt vrij klein. Misschien moet Peter Soer een Middelste Jager zo ver krijgen om een duiker te plukken en wat veertjes voor ons meenemen?

Martin Lok  ·  24 juni 2015  17:30

Op mijn foto van Cambridge Bay is duidelijk een paarse gloed te zien: http://www.dutchbirding.n... Je hebt prachtige foto's! Groet, Martin

Peter de Knijff  ·  24 juni 2015  17:58

Klopt Martin, maar dat is dan ook een klassieke pacifica, helemaal volgens het boekje! Van bovenstaande vogel zou ik heel graag ook de flanken willen zien, daarna praten we verder...

Peter Soer  ·  24 juni 2015  18:24

Ik heb nog even naar de andere foto's gekeken en ik kom tot de conclusie dat de keel dan weer een groene en dan weer een blauwe gloed heeft afhankelijk van hoe het licht erop valt. Vol in de zon is de keel groen, meer in de schaduw is die donker blauw. Groeten, Peter

Peter de Knijff  ·  24 juni 2015  18:46

Ok, maar heb je van deze vogel ook een plaatje waar "het" helemaal opstaat zodat we de flanken kunnen zien? Veel wensen, maar een leuk onderwerp, en wellicht schoppen we weer een paar id zekerheden de laan uit! b.v.d.

Fred Visscher  ·  24 juni 2015  19:09, gewijzigd 24 juni 2015  20:01

Hier nog wat Barrow werk; http://www.briansmallphot... Verder lijkt het er op dat lichtinval ook een rol speelt zoals bij de Topper soortjes. voorbeeldje; http://www.hforcier.com/g... En hier nog wat aanwijzingen dat lichtval van grote invloed is op de keelkleur; http://www.alanmurphyphot...

August van Rijn  ·  24 juni 2015  19:12

Zag een foto van Chris Schenk op Facebook van dezelfde vogel Peter? zie https://www.facebook.com/...

Peter Soer  ·  24 juni 2015  19:24

August, het is iig één van hetzelfde paartje dat we fotografeerden.

Peter de Knijff  ·  24 juni 2015  20:08

Weer een illusie armer, dus groene keelvlek komt ook bij pacifica voor! Dit is bij mijn weten nooit opgeschreven, althans ik heb het niet kunnen vinden. Zelfs het meest recente artikel in Birding hierover spreekt catagorisch over alleen groen bij viridigularis. Klopt Fred, ik heb zelf groen en paars bij Kuifeenden vastgelegd, dus het gaat er op lijken dat glans geen kenmerk meer is.. Flanken en halsstrepen blijven dus belangrijk, vooral bij zomerkleed vogels!

Max Berlijn  ·  24 juni 2015  20:26

Fijne snavel en bolle achterkop/nek zijn ook goede kenmerken toch?

Peter Soer  ·  24 juni 2015  20:33, gewijzigd 24 juni 2015  22:30

Hierin geef ik Max gelijk want dit was het eerste wat mij opviel toen ik ze zag.

Jan Hein van Steenis  ·  24 juni 2015  21:10

Leuke korte mededeling of foto-spot voor DB.

Davy Bosman  ·  24 juni 2015  22:57

Ik dacht dat die glanskenmerken, in het bijzonder bij kuif- en toppereenden, al lang achterhaald waren. Omdat het om structurele kleuren gaat, veroorzaakt door microstructuren ipv pigment en dus per definitie veranderlijk bij lichtinval. Of heb ik iets gemist?

Norman Deans van Swelm  ·  24 juni 2015  23:54

De resten van een zomerkleed Parelduiker die ik vorig jaar verzamelde aan de monding van de Nieuwe Waterweg en die mij aanzetten om de glans van keelvlekken te onderzoeken hebben dus een interessante wending gekregen. De keelvlek van dat dier was paars maar ik durf nu niet te zeggen dat ie niet ook groen had kunnen zijn. Peter Pyle noemt de glans van pacifica paars maar stelt tevens dat viridigularis nooit in Alaska is gemeld. Behalve aan de maten is de laatste ook te onderscheiden aan de groene glans van de keelvlek. Is er nu een kink in de kabel gekomen of is pacifica = viridigularis?

Peter de Knijff  ·  25 juni 2015  09:02

Davy en anderen: Ik wist dat glans kan variëren bij Kuifeenden en toppers. Ik let hier veel op bij Kuifeenden en zie inderdaad paarse en groen gloed, maar heb dit nooit bij hetzelfde individu gezien. Glanskenmerken hebben een zeer complexe onderliggende oorzaak, dus ik hield het voor mogelijk dat variatie individu specifiek (of populatie specifiek) zou kunnen zijn bij Kuifeenden. Dat b.v. dit bij een kolibrie onder invloed van lichtval kan variëren wist ik, maar dat kan komen door een andere structurele factoren die de glans veroorzaken. Bij Parelduikers wordt vrijwel zonder enige nuancering een groene glans toegeschreven aan viridigularis. Alleen Andrew Birch en Cin-Ty Lee (april 1997 nummer van Birding) schrijven: G.a. viridigularis has a green-glossed foreneck patch whereas G.a. arctica and G. pacifica both usually have purple-glossed foreneck patches, although a small percentage of Pacific Loons may show a green gloss. Zij vermelden ook het naast elkaar broeden, zelfs op dezelfde meren, van viridigularis en pacifica in oost Siberie en west Alaska. Deze thread bewijst in ieder geval dat pacifica ook een goene glans kan hebben. En, dankzij Peter Soer, dat hetzelfde individu zowel groen als paars kan glanzen. De andere goede pacifica kenmerken blijven nog steeds overeind. Of nominaat arctica ook een groene glans kan hebben is dus nog onbekend.

Norman Deans van Swelm  ·  25 juni 2015  09:35

Peter Soer moet maar oversteken naar O.Siberie.

Max Berlijn  ·  25 juni 2015  09:54, gewijzigd 25 juni 2015  10:00

De viridigularis vogels die ik op Kamtchatka in 2004 zag hadden allen een opvallende groene glans. Ook daar zit Pacific in paartjes door elkaar heen maar het is geen broedgebied, althans waar ik ze zag.

Davy Bosman  ·  25 juni 2015  12:06, gewijzigd 25 juni 2015  12:06

Ik heb nu geen tijd, maar ik ben er bijna zeker van dat er fotos op het net te vinden gaan zijn waarbij éénzelfde individu kuifeend of topper of gewone parelduiker...enz... op verschillende fotos een verschillende glanskleur vertoond naar gelang lichtinval en houding.

Fred Visscher  ·  25 juni 2015  12:13

Klopt Davy, daar is geen speld tussen te krijgen!

Peter de Knijff  ·  25 juni 2015  12:18

Ik wacht in alle rust af, eeuwige roem en glorie ligt in het verschiet!

Wim Wiegant  ·  25 juni 2015  23:14, gewijzigd 25 juni 2015  23:35

De leeftijd van de veren is kennelijk en factor die mogelijk ondergewaardeerd is....! Ooit ontdekte ik een zwarte Spreeuw (Sturnus vulgaris, géén Zwarte Spreeuw S. unicolor) op Texel, in oktober 2006 in Oudeschild (DB 28:6), en die had paars op de bovenvleugeldekveren, en echter vrijwel of helemaal geen groene glans (of weerschijn). De vogel was half oktober nog in volledig zomerkleed, en slijtage was -bij nadere bestudering- overduidelijk. Wat ik maar wil zeggen is dat de kleur (of weerschijn) seizoensafhankelijk kan zijn... Noot: (minder serieus): Dit natuurlijk alleen maar omdat Davy Bosman zijn serieusheidsindex op de Gary Bakker-schaal (zie Oostelijke Blonde Tapuit van juni in Noordwijk) 7:5:2 (vragen, technisch-inhoudelijk, zelfreflectie)) bij dit topic is gestegen, en ook ik daar keihard mee aan het werk ben ...!

Norman Deans van Swelm  ·  26 juni 2015  02:04

Max heb je foto's van al die groene duikers? Dat was zeker een dooie spreeuw Wim daar op Tessel? Ik heb nog eens gekeken naar de veertjes die ik vorig jaar van de Parelduiker verzamelde. Vrijwel geen glans te bekennen.Zou die glans gevoelig voor bederf zijn en bijv. in museumcollecties verdwijnen? Ik zal nu maar mijn foto's op verschillende momenten van de dag bekijken. Wie weet, wie weet Overigens mijn groene en paarse kuifeenden waren kleurvast zie ook hier en maak gerust een keuze: https://groups.yahoo.com/...

Norman Deans van Swelm  ·  26 juni 2015  23:16

Wim, neem me niet kwalijk, het was laat en nu vertellen mijn vriendinnen mij dat jouw zwarte niet zijnde Zwarte Spreeuw springlevend was. Een gewone Spreeuw die in oktober nog of was het weer in adult mannelijk broedkleed verkeerde. Heel bijzonder en waarvan het verenkleed nog of was het al slijtage vertoonde. In het eerste geval zal hij ws. lopend door het leven gegaan zijn vanwege de slagpenrui die al een paar maanden eerder had moeten plaatsvinden. Dit geval doet mij denken aan een aantal mannelijke Rosse Grutto's hier in de delta die geen winterkleed kennen maar van zomerkleed naar zomerkleed ruien zie hier http://radioactiverobins.... Zou dat ook met jouw Spreeuw het geval zijn geweest?

Max Berlijn  ·  20 december 2015  17:04

http://www.ornitho.ch/ind... als het daar kan....

Jan Hein van Steenis  ·  20 december 2015  17:45

Ik had hem gisteren al gemeld, maar hij verdween razendsnel achter de OTo's... Blijf die foto's van duikers checken!

Max Berlijn  ·  25 december 2015  09:30, gewijzigd 25 december 2015  09:35

http://www.ornitho.ch/ind... Zat er gisteren nog. De meeste WP twitters hebben de soort al in de UK gedaan http://www.netfugl.dk/ran...

Max Berlijn  ·  27 januari 2023  17:21

Gewoon aan "onze" kant van de UK....

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?