Bonte Strandloper

Calidris alpina  ·  Dunlin

Datum 22 september 2014
Locatie Ile de Sein
Fotograaf Davy Bosman Davy Bosman
Bekeken 8160 ×

Discussie

Norman Deans van Swelm  ·  23 september 2014  11:39

Hier wat vergelijkingsmateriaal, heb je wat te doen daar op dat eiland Davy: http://www.radioactiverob... http://www.radioactiverob... http://www.radioactiverob...

Davy Bosman  ·  23 september 2014  20:58

Ca va Norman. T'is hier goed weer, de warmste temperaturen voor september sinds 1959 of zoiets. 't Zou hier beter westerstorm zijn! ;-)

Max Berlijn  ·  23 september 2014  23:10, gewijzigd 23 september 2014  23:28

Ik ben op Madeira ook wel eens bezig geweest met zo'n beest, een plaatje is te vinden in mijn reisverslag (op een of andere manier kan ik geen url meer plaatsen van een pdf verslag, heel irritant) van 2011 op Cloudbirders of Lauwersmeer.com. Volgens mij kom je er nooit uit zonder DNA, er is zo veel variatie en ook nog eens een groot verschil tussen de geslachten.

Davy Bosman  ·  24 september 2014  06:22, gewijzigd 24 september 2014  06:22

Bedankt voor je reactie Max. Ben zeker benieuwd naar dat beest van jou, dus als je er alsnog in slaagt die url te plaatsen, laat je gaan! Die bonte strandlopers zijn inderdaad een soepje en je kijkt er natuurlijk alleen naar als er niets anders te zien is. Dit beest zat er trouwens op 23 september nog steeds en is in een paar opzichten opvallend genoeg om hem er individueel uit te pikken tussen de 100 à 200 bontjes die hier aanwezig zijn. Met name door zijn enorme snufferd. Ik weet dat bij alaskastrandlopers de vrouwtjes de langere snavel hebben en als dat bij bonte ook zo is, dan is dit zeker een vrouwtje. Geen enkel bontje hier heeft zo'n lange snavel. Het beest is ook erg donker en die borstband is best ook uitgesproken. Ik weet het nog niet zo met die rui daarentegen. Ik heb hier een ander bontje gezien, bijna volledig in 1ste winter maar zie er voor de rest niets speciaals aan. Ik weet ook niet of je er met DNA zou uitkomen, want heb geen idee in hoeverre die populaties van Bonte genetisch gedifferentieerd zijn. Maar laat dat laatste liever aan Peter over om commentaar over te geven. Misschien dat je wel verder zou geraken met bepaalde isotopen, omdat die juveniele veren natuurlijk de signatuur van de broedgebieden moeten dragen. Tot slot nog deze reactie van Andy Stoddart op twitter: "Certainly interesting - swarthy, 'hooded', long bill, flank marks. Not sure how you 'prove' one though!"

Max Berlijn  ·  24 september 2014  07:28, gewijzigd 24 september 2014  07:30

maar even zo gedaan http://observado.org/waar... helaas had ik geen andere beesten in de directe omgeving ter vergelijking.

Peter de Knijff  ·  24 september 2014  08:07

DNA helpt niet bij alle Bontjes even goed, maar deze zou een makkie zijn. Isotopen helpen alleen maar ALS er verschillende isotopen signalen zijn tussen de diverse populaties Bontjes, en ook dat is niet altijd even duidelijk. Voor veel details t.a.v. snavellengte etc het zeer ondergewaardeerde en vaak genegeerde Geographical variation in Waders van Engelmoer en Roselaar.

Norman Deans van Swelm  ·  24 september 2014  11:11

ondergewaardeerd maar ook bijzonder amateuristisch uitgegeven zonder fatsoenlijke illustraties bijv. en die heb je nij deze materie toch echt nodig. Zie ook dit rapport voor de foto's en tekst over Calidris alpina: http://www.radioactiverob...

Peter de Knijff  ·  24 september 2014  12:44

Het ideale boek bestaat niet. Ook jouw rapport is niet ideaal, veel ssp. ontbreken volledig en beschikbare meetseries zijn beperkt qua omvang. Illustraties zoals we nu willen hadden het boek van E&R wrsch. onbetaalbaar duur gemaakt. Kan nu veel goedkoper, kortom een voorzet voor open doel voor ambitieuze auteurs, meters, en plaatjesmakers!

Norman Deans van Swelm  ·  24 september 2014  13:06

daarr hebben we het toch niet over? Mij dunkt dat iets beter is dan niets. Voor de Nederlandse situatie bestaat er niets beters dacht ik zo.

Peter de Knijff  ·  24 september 2014  16:12

Daar hebben we het toch wel over? Jij vind E&R amateuristisch omdat het geen illustraties bevat. En dan verwijs je naar het Rapport waar heel veel nuttige uren in gestoken is als voorbeeld. Ik constateer dat dit Rapport voor het probleem van de vogel hierboven ook niet echt relevant is, ondanks de foto's. Simpel zat.

Norman Deans van Swelm  ·  24 september 2014  20:23

ik zie dat anders, je zult toch eerst de vogels moeten kennen die in West Europa voorkomen wil je Amerikaanse Bontjes eruit kunnen pikken. En stel je kunt wel een Amerikaans Bontje herkennen maar je weet niet eens wat bij ons allemaal passeert dan is dat toch triest? En dat is natuurlijk voor de meesten het geval. In het Nederlandse Trekvogel atlas staat niets zinnigs over de soort dus dat kan de kachel in. Overigens zijn er inmiddels 4 nieuwe steltlopergidsen waarin je foto's van Amerikaanse Bonte Strandlopers kunt vinden en nog wat websites waar je O.Siberische vogels aan kunt treffen.

Norman Deans van Swelm  ·  24 september 2014  21:08

Nog even over de kwalificatie amateuristisch daarmee doel ik niet op de kwaliteit van de tekst in tegendeel maar op de vormgeving en het gebrek aan foto's. Ik heb het over de uitgever die voor een dubbeltje op de eerste rang wilde zitten, de auteurs moesten alles printklaar aanleveren en uiteindelijk werd een wanstaltig hoge prijs per boek gevraagd. Een professionele Britse of Amerikaanse uitgever was onmiddellijk over foto's begonnen, iets in de trant van: U beschrijft nu wel al die ondersoorten maar hoe zien ze er eigenlijk uit? Heeft U foto's? Niet? Dan gaan we die zoeken desnoods maken! Op onze kosten! Kluwer daarentegen investeerde in niets!

Judith Bo  ·  16 oktober 2018  08:49

ik kom op deze plek, doordat ik gegevens over de rui van bonte strandlopers zoek. enkele keren zien we bij de oelemars/losser een trekker. de ene keer met zwarte plek (sept.) en nu in okt zonder die zwarte plek. ik vroeg me af of dit dezelfde vogel kon zijn, of dat er meerdere langsgekomen zijn.

de reactie op elkaar is niet nodig op deze afkrakende manier. jullie leveren allen een belangrijke bijdrage door persoonlijke visie. dat overal wel wat mist, moet geen probleem zijn. alle verhalen tezamen kunnen mooie resultaten opleveren.  toitoitoi mannen!

Peter de Knijff  ·  16 oktober 2018  09:57

Welke bronnen heb je al doorgenomen ? (want daar zijn er erg veel van).

Je zou hier kunnen beginnen, altijd een zeer goede start voor zoiets.

gr,

Peter de Knijff



Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?