Grauwe Kiekendief

Circus pygargus  ·  Montagu's Harrier

Datum 10 juni 2020
Locatie Texel, Hoeve Zeeburg
Fotograaf Leo JR Boon Leo JR Boon
Bekeken 6560 ×

Discussie

Jaap Eerdmans  ·  11 juni 2020  09:07

Dit is een step. Duidelijke step tekening op handpennen! Veel betere foto dan die van mij, maar mogelijk vliegt er dan nog een andere vogel rond? 

Nils van Duivendijk  ·  11 juni 2020  12:40


Op de boc shots gisteren leek het richting een hybride te gaan, p6 leek relatief lang. Maar met deze foto’s (er zijn er meer) lijkt het me een Grauwe. Ik vind het handpenpatroon juist niet typisch voor Steppe, daarbij verwacht je o.a. een breedteverschil in de centrale bandering van de handpennen, dit komt bij typisch voor Grauwe over. Verder is het koppatroon ‘spot-on’ voor Grauwe: een relatief kleine, geïsoleerd liggende ‘oorvlek’, geen donkere ‘boa’/doorlopende lichte kraag en veel wit achter het oog wat een brede witte ‘ haak’ vormt.


Frank Neijts  ·  11 juni 2020  14:46

Deze vogel doet me sterk denken aan deze vogel (vgl. koppatroon, sterk gesleten onderzijde, tekening handpennen en rui vd binnenste handpennen) welke ik n jaar of 12 geleden zag op de Loozerheide samen met wijlen Rob Bouwman. Destijds kwamen we er niet helemaal uit (een "eng kiekje" noemde Rob zulke vogels ..) en door het overlijden va Rob verdween hij ook wat naar de achtergrond. Niet zo lang geleden nog eens voorgelegd aan Peter Adriaens die, met enige aarzeling, toch uit kwam op 2e kj Grauwe Kiekendief waar ik het, inmiddels, helemaal mee eens kon zijn...

Fred Visscher  ·  11 juni 2020  15:40, gewijzigd 12 juni 2020  16:20

Toch zie ik hier dat duidelijke koppie van een Grauwe Frank (bijna lief zo'n blik en niet naast die van een "strenge" Step te leggen..) Je zou in principe met alleen een kop de ID al rond kunnen krijgen bij de vogel uit jouw linkje. Hier nogmaals die van jou, hier een ander 2kjtje ter vergelijking en zie hier een 2kj vrouw Step.. 

Leo JR Boon  ·  11 juni 2020  23:50

Dank heren! Zeer leerzame vogel.

Jaap Eerdmans  ·  12 juni 2020  11:59

Zeker een leerzame vogel Leo! Heb net de jouw andere foto's bekeken en inderdaad is op die andere vlucht foto het patroon op de handpennen beter te zien en dat zijn dunne lijntjes! Precies zo als op de foto van Frank. Dat is diagnostic lijkt me. ID enkel op koppatroon rond krijgen is interessante suggesties maar ik zie wel veel variatie, blijkbaar worden kopveren vaak in winter geruid. Dus; helemaal eens met de heren hierboven, ik was wat te snel.

   

Peter Adriaens  ·  22 oktober 2023  14:57

Voor een mooi bruikbaar fotoarchief: kan iemand de soortnaam wijzigen in grauwe kiekendief a.u.b.?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?