Siberische Tjiftjaf

Phylloscopus tristis  ·  Siberian Chiffchaff

Datum 24 december 2018
Locatie Korendijk
Fotograaf Bert-Jan Luijendijk Bert-Jan Luijendijk
Bekeken 5219 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  25 december 2018  17:09

Waarom een Siberische?

Bert-Jan Luijendijk  ·  25 december 2018  19:13

Geen geel op kop- en onderdelen; bruingrijze kruin nek en mantel. Warmbruine zweem wolkerige oorstreek. Lagere scaps (en randen dekveren/tertials, recs en remises) wel met olijfgroen. En verder vooral: phie-roep. Zie hier voor verdere documentatie. Zal kijken of ik wat poep kan bemachtigen...

Maar waar zit jouw twijfel Maarten? 

Maarten Wielstra  ·  25 december 2018  22:15, gewijzigd 25 december 2018  22:25

Poep is altijd goed! Mijn eerste indruk op basis van deze foto was negatief. Maar ik begrijp nu beter je determinatie. Op de een of andere manier vind ik de kleuren hier lastig te beoordelen. Het sonogram lijkt me passend op de alternatieve roep van tristis, namelijk rond ipv puntig. Misschien zijn de poten wat te licht (zwarter zou overtuigender zijn), de flank, anaal en in wenkbrauw tintje te okerachtig (fotografisch en lichteffect moeilijk te beoordelen) en bovenzijde misschien te donker (grijzer misschien met minder zon?). Ik zoek naar redenen voor mijn eerste indruk...

Sommige foto's in de link doen die eerste indruk teniet. Oker lijkt daar eerder buffig en lichtere wang en anaalstreek. Ben benieuwd naar andere meningen, zoals van Vincent en Frank.



Bert-Jan Luijendijk  ·  26 december 2018  00:09

Heb nog een paar foto’s toegevoegd (op waarneming.nl). De eerste en de laatste foto zijn een tikje opgelicht (resp. +0,3 en +1,0). Rest niet; betreffende foto’s zijn alleen gecropt en verscherpt. De twee- en drie na laatste foto’s zijn genomen vanuit een ander perspectief; ik hoop dat het dezelfde vogel betreft; riep iig ook als tristis! Wellicht helpt eea je verder...

Frank Neijts  ·  26 december 2018  00:38

Dank voor je vertrouwen Maarten maar toch iets teveel eer: Vincent weet daar veel meer van dan ik ..

Joachim Pintens  ·  26 december 2018  01:38, gewijzigd 26 december 2018  01:55

De kleuren zijn niet helemaal helder te beoordelen doordat de foto's wat onderbelicht zijn en ze een warme kleurtemperatuur hebben (staat volledig los van het esthetische aspect, want het zijn puike foto's!). Een beetje oplichten, kleurtemperatuur wat naar beneden en een tikje contrast erbij, en wat mij betreft zie je dan een perfecte tristis (net zelf even getest in Lightroom met bovenstaande foto: kleurtemp. -18, belichting +0,75, contrast +40). Het onbewerkt laten van foto's om een realistische kleurweergave te bekomen, werkt soms averechts!

Vincent van der Spek  ·  26 december 2018  09:07, gewijzigd 26 december 2018  09:10

Ik snap Maartens reactie wel. Op de andere foto ziet ie er al beter uit dan op deze, ook omdat hier het wangetje wat donkerder lijkt (normaliter behoorlijk effen perzikkleur) en de oogring ook boven het oog wel zichtbaar is (valt doorgaans goeddeels weg tegen de wbs).

Maar ik denk dat Joachim gelijk heeft: dit lijkt me een laaghangend winterzonnetje, waardoor de foto's vrij donker én gelig zijn. Dus als ie goed roept, ga ik uit van een fotografisch effect. Ik zie vandaag bewolking Bert-Jan, dus zet 'm op ;-) 

(Overigens bestaan er - hoewel uitzonderlijk - opvallend genoeg zelfs nominaatjes die Siberische in uiterlijk kunnen benaderen).

Als ik de (verder zeer indrukwekkende) Sovonatlas mag geloven zouden dit soort discussies helemaal niet plaats hoeven vinden, omdat "de determinatie betrekkelijk rechtlijnig is" :-)    (Het is op meerdere vlakken een wat surrealistisch tekstje, wat ik bij andere soorten overigens nog niet tegenkwam).

Bert-Jan Luijendijk  ·  26 december 2018  19:05

Dank voor jullie input mannen! Ga morgen poging wagen Vincent. Hier en hier tref je twee bewerkte foto’s van dit exemplaar aan. 

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?