Italiaanse Kwikstaart

Motacilla cinereocapilla cinereocapilla  ·  Ashy-headed Wagtail

Datum 1 mei 2017
Locatie FL 21-31-51
Fotograaf Jaap Denee Jaap Denee
Bekeken 6814 ×

Discussie

Maarten Wielstra  ·  2 mei 2017  07:33

Ziet er goed uit op beeld. Alleen de opgenomen roep lijkt mij 'zang'. Het klinkt nogal als typische zang van Gele in mijn oren (welke ook rrrr klank bevat). Op sonogram is ie wel erg grof 'gezaagd' moet ik toegeven, maar misschien kan dit ook nog op standaard 'gele spec.' zang? Verder mis ik de 'haak' welke zo typerend is voor zuidelijke kwikken (het eerste deel is zelfs een zaagrandje) en is het volgende geluidje op de band ook zangachtig. Oftewel: zonder me er al te veel in te verdiepen krijg ik de indruk dat er nog geen solide bewijs voor deze vogel is geleverd, maar slechts universele zang is opgenomen! Correct me if I'm wrong!

Julian Bosch  ·  2 mei 2017  09:01, gewijzigd 2 mei 2017  09:03

De vogel riep gedurende de avond meerdere keren tijdens het opvliegen; de opgenomen roep is zeker geen zang. Zie https://waarneming.nl/foto/view/13356770 voor nog een sonogram van een roepje. In DB36:5 staat een artikel over de herkenning van de gele-kwikstaarttaxa. Met dat artikel ernaast valt me het volgende op. Het tweede deel van de roep is inderdaad grof gezaagd (‘most important difference is the saw-like structure of the descending, second, part which creates the rasping quality of the flight call’). Het stijgende gedeelte van de roep maakt een hoek van ongeveer 45 graden met de hoek linksonder. (‘The second difference is visible in the rising part of the flight call. The right line normally shows a distinct hook (roughly 45º towards left-hand corner) between roughly 3 and 5 kHz which is absent in taxa of the north-western and the eastern group’). Het is inderdaad gezaagd, maar iets van zaagtandjes zie je ook in de haak bij figuur 6.2 van datzelfde artikel. Maar inderdaad, correct me if I’m wrong!

Maarten Wielstra  ·  2 mei 2017  09:19

Zang wordt ook in vlucht afgegeven. Deze is ook raspend. Omdat het er toch niet volgens het boekje uitziet volgens mij, roep ik op tot extra opnamen ; )

Jelle Scharringa  ·  2 mei 2017  09:42

Klinkt inderdaad als zang.....

Herman Bouman  ·  2 mei 2017  10:48

Vandaag een herkansing!! 

Julian Bosch  ·  2 mei 2017  12:36

Hier wat meer 'roepjes'.

Garry Bakker  ·  2 mei 2017  23:35

Ik hoor tweemaal een 'psrieeeuw' zangstrofe die niet afwijkt van wat flava doet hier achter in de polder. 

Julian Bosch  ·  3 mei 2017  13:06

Het zou dus zang kunnen zijn. Daarmee is nog niet gezegd, dat het 100% is uitgesloten dat het (wat afwijkende) roepjes zijn. Opnames zijn helaas kwalitatief niet goed genoeg om het een of het ander uit te sluiten. Ik hoop dat er betere opnames gemaakt gaan worden! De vogel is er spannend genoeg voor (alleen al gezien het uiterlijk)! Is ook vandaag weer gemeld.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?