Lammergier

Gypaetus barbatus  ·  Bearded Vulture

Datum 12 maart 2017
Locatie ZH 37-15-24
Fotograaf Wietze Janse Wietze Janse
Bekeken 6667 ×

Discussie

Luuk Punt  ·  12 maart 2017  17:07

Prachtig, Wietze!!

Jan Hein van Steenis  ·  12 maart 2017  19:47

Terechte beloning voor het prijzenswaardige doorgeven (niet dat ik er verder op mijn Duitse telpost iets aan had, haha!)

Max Berlijn  ·  12 maart 2017  20:41

Mooie plaat, mooi beest, itt de gebruikelijke gevallen nu niet in Juni. Herkomst??

Peter de Knijff  ·  12 maart 2017  20:58

Dat weten we niet Max, dat is het leuke van een ongemerkte in het wild geboren vogel. In Duitsland zijn veren gevonden die gebruikt gaan worden om de bronpopulatie te achterhalen.

Hans Pohlmann  ·  13 maart 2017  09:15, gewijzigd 13 maart 2017  09:30

Prachtige plaat Wietze!

Zoals ik al doorgaf, is dit dezelfde vogel als die de afgelopen maanden in Duitsland zat. O.a. te herkennen aan de gebroken 5e primary links. Deze vogel zat in November 2016 in de Jura (op basis van foto's konden individuele kleedkenmerken worden vergeleken met de Duitse, en dus nu onze, vogel). Daarna is het een tijdje stil totdat hij op 18 januari 2017 in Duitsland opduikt vlakbij de grens met Luxemburg. Daarvan is een geniale foto van de vogel die op een vangrail langs een bosweg zit. Op 24 februari wordt hij weer gezien, nu nabij Keulen. Een dag later zit hij een stuk oostelijker. Op 2 maart duikt hij vervolgens weer in die buurt op.  Op 4 maart wordt de vogel voor het laatst gezien nabij Brockum (ter hoogte van Enschede). Van deze waarnemingen zijn telkens foto's overigens, of in vlucht, of terwijl de vogel op een kadaver zit.

Van deze vogel zijn erg goede foto's. Daarop is te zien dat de vogel geen ringen of gebleekte pennen heeft. En geen GPS-zender. Het betreft dus een wilde vogel.

Zoals Peter al opmerkt, op 2 maart zijn naast het kadaver waar de vogel van zat te eten, donsveertjes verzameld. Als uit deze veertjes voldoende geschikt DNA-materiaal te halen is, kan worden bepaald waar de vogel genetisch (!) vandaan komt. Details over hoe dit werkt, staan ook in het bekende dossier Lammergier, en komen (nadat de CDNA hem geaccepteerd heeft :) ), in een artikel in DB. Indien het een directe afstammeling van een projectvogel is, kan dat daarmee ook worden vastgesteld. Naar verwachting zijn deze resultaten met een maandje binnen.


Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?