Zeearend

Haliaeetus albicilla  ·  White-tailed Eagle

Datum 13 februari 2016
Locatie Ventjagersplaten
Fotograaf Harm Niesen Harm Niesen
Bekeken 6065 ×

Discussie

Arnoud B van den Berg  ·  9 december 2016  18:47

Edwin Schuller  ·  9 december 2016  19:15

Jager? Of stroper?

Peter de Knijff  ·  9 december 2016  19:19

Dat is toch hetzelfde? (en het maakt voor die Zeearend niets uit)

Arnoud B van den Berg  ·  9 december 2016  19:35

Misschien ook iets voor Naturalis om actie te ondernemen? Contact zoeken met plaatselijke politie of de KNJV.

Garry Bakker  ·  9 december 2016  19:52, gewijzigd 9 december 2016  19:54

Lezers van het jaarlijkse overzicht in De Takkeling weten dat die ene Zeearend echt het topje van de ijsberg is wat betreft roofvogelvervolging in Nederland en dat Friesland de kroon spant qua vrij rondlopende idioten die zich daarmee bezighouden. Voor een samenvatting van het overzicht over 2015, zie ook hier: http://www.wildlifecrime.eu/vervolging-van-roofvogels-in-nederland-in-2015

Bert de Bruin  ·  9 december 2016  20:00

Is het een economisch delict? Dat snap ik niet. Als ze de dader vinden, mag die op prime time op TV komen uitleggen waarom hij (niet zij) dat gedaan heeft. Kunnen we nog eens lachen met zijn allen.

Klaas van Dijk  ·  9 december 2016  21:40

Bert, het met een hagelgeweer doodschieten van een beschermde soort als een Zeearend is tegenwoordig in Nederland een economisch delict. 

Edwin, alleen plezierjagers hebben dit soort hagelgeweren. Bovendien zijn, voor zover mij bekend, tot nu toe alle bewezen verklaarde gevallen van illegale roofvogelvervolging in Nederland toe te schrijven aan personen uit de hoek van de jacht. Ergo, plezierjagers & hun consorten. Dat deze plezierjagers & hun consorten illegale activiteiten uitvoeren (iets wat je stropen zou kunnen noemen) maakt nog niet dat het geen plezierjagers meer zijn.

Dat wil verder niet zeggen dat het makkelijk is om dit soort daders op te sporen en vervolgd te krijgen. Ook hierover is veel informatie te vinden in De Takkeling. In de regio waar deze Zeearend is gevonden zijn gelukkig een flink aantal zeer gemotiveerde roofvogelbeschermers actief en die zullen vanzelfsprekend alles op alles zetten om de dader op te sporen. 

In De Takkeling is ook te lezen dat de daders werkelijk alles uit de kast gaan halen om (a) opsporing te voorkomen en (b) veroordeling te voorkomen. De meest vervelende straf voor een plezierjager is het intrekken van zijn jachtacte.

Edwin Schuller  ·  10 december 2016  12:59

Illegaal jagen = stropen. Toch? En aangezien je volgens mij in NL niet legaal een Zeearend mag schieten... maar inderdaad, maakt verder niet heel veel uit :(.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?