Voorspelspel
180 deelnemers hebben elk 5 nieuwe vogelsoorten voor Nederland voorspeld. Dit heeft geleid tot een lijst van 154 potentiele soorten waarmee het spel vanaf 1 januari 2019 kan worden gewonnen.
Een deelnemer kan op twee manieren het spel winnen:
- Door als eerste meer punten te behalen dan het maximale aantal punten dat voor één soort te verdienen is.
- Door als eerste 5 nieuwe soorten goed te voorspellen.
Het maximaal te behalen aantal punten voor 1 soort bereken je door het aantal deelnemers te vermenigvuldigen met het aantal voorspelde soorten.
Het aantal punten dat is te verdienen voor een goed voorspelde soort wordt berekend door het maximaal te behalen punten voor 1 soort te delen door het aantal keren dat hij is voorspeld.
De winnaar van deze editie ontvangt waardebonnen voor de aanschaf van vogelboeken. Deze prijs als volgt opgebouwd; bij de start van het voorspelspel heeft de prijs een waarde van 100 euro. Dit bedrag wordt ieder jaar dat het spel loopt verhoogd met 50 euro, tot een maximum van 300 euro.
Update Glanstroepiaal
24 juni 2013 · Steven Wytema en Michel Veldt · 11790 × bekeken
The Netherlands: zero points!
Daar waar Anouk met haar 'birds' toch best hoge ogen gooide op het Eurovisie Songfestival, doen wij voorspelspelers het toch niet heel erg goed. In het begin zaten we met Oosterse Tortel en Eleonora's Valk nog wel goed, maar het gros van de soorten sindsdien zijn weinig (Sib. Grijze Ruiter, Langstaartklauwier, Bonte Stern) of niet (Noordse Waterlijster) voorspeld. In die laatste categorie kunnen we er waarschijnlijk weer eentje toevoegen: jullie hebben allemaal kunnen lezen hoe Roy Slaterus op 8 april stomverbaasd een langsvliegende Glanstroepiaal stond te fotograferen. Zo stomverbaasd dat hij zich geeneens realiseerde dat het wel eens écht een knaller van jewelste kon zijn, en hem dus niet kenbaar maakte op DB Alerts. Zo stomverbaasd was ook de rest van Nederland, en zo stomverbaasd was uw spelredactie dus ook, dat wij recentelijk pas bemerkten dat we echt even in de pen moesten klimmen.
We merken inmiddels ook steeds meer dat (mega zeldzame en) nieuwe soorten voor Nederland steeds meer de neiging hebben om zich alleen even te laten fotograferen, maar vervolgens geen goesting meer hebben om te wachten voor twitchend Nederland. Wij hopen natuurlijk net als u van harte dat de volgende "hollandse nieuwe" zich wél even laat bekijken door het gros van toegestroomde vogelaars.
Tot in het veld!
Michel en Steven