Nieuws

COVID-19 virus in verband met twitchen; update 13 oktober 2020

13 oktober 2020  ·  Bestuur Dutch Birding Association  ·  6781 × bekeken

Dutch Birders,

We vallen direct maar met de deur in huis: de aangekondigde maatregelen laten het vanaf woensdagavond 13 oktober om 22:00 niet langer toe voor voor Dutch Birding om twitches te faciliteren. Dat heeft het bestuur unaniem besloten. Concreet betekent dit dat we geen waarnemingen meer gaan doorgeven via DB Alerts en via Telegram, zolang de huidige maatregelen van kracht zijn. Precies dat scenario wat je niet wilt midden in een extreem spannend najaar, waarbij in de landen om ons heen de ene na de andere mega wordt gevonden.

Meer dan in het voorjaar valt deze beslissing ons erg zwaar. Waar we in het voorjaar nog niet wisten waar we mee te maken hadden weten we dat nu meer en meer. De berichten die wij met jullie hebben gedeeld via deze updates en de commentaren die daaronder werden gegeven hebben ons als vogelaars/twitchers alert gemaakt. Ook hebben velen van jullie mij en de andere bestuursleden gebeld, geappt, gemaild en aangesproken in het veld om steun te betuigen, kritiek te leveren en vooral mee te denken. De aanloop van al deze bewustwording bij elkaar kwam bij elkaar in de twitch van de Goudlijster. Een schoolvoorbeeld waarbij wij denken dat wij als twitchers hebben laten zien dat we in staat zijn om rekening met elkaar te houden en elkaar de ruimte te geven. En daarvoor willen we jullie bedanken, want we hadden zomaar eens anders in het nieuws kunnen komen.

Maar voor goed gedrag in het verleden kopen we nu niks. Behalve dat we achteraf geen besmettingshaard zijn gebleken en we samen gezond zijn gebleven en uiteindelijk is dat het grootste goed. Als onze slagkracht net zo groot was als die van de sportscholen dan hadden we een goede kans gehad om opgenomen te worden in het lijstje met uitzonderingen. Maar “helaas” zijn we uniek in onze soort.

Laten we hopen dat nieuwe versoepelingen zich sneller aandoen dan we op dit moment voorzien, maar voor nu is dit helaas de werkelijkheid waar we mee moeten dealen de komende tijd.

Namens het bestuur,

Marten Miske, voorzitter

Discussie

Wim Wiegant  ·  14 oktober 2020  00:02, gewijzigd 14 oktober 2020  00:49

Ik hoop wel dat we deze keer een beetje op de hoogte gehouden worden van wat we allemaal gemist hebben…! Bijvoorbeeld een paar dagen later, een beetje als met de Bergkalanderleeuwerik ...

Dan vraag ik me - terzijde, maar niet helemaal terzijde - ook nog af wie er nu wel en niet in zekere oude jongens-netwerken zitten, als er iets dramatisch wordt gezien, zoals bijvoorbeeld de Havikarend ...

Alex Bos  ·  14 oktober 2020  00:19

Maakt het uit als je het een aantal dagen of een aantal weken later weet, Wim? Te laat ben je dan zowiezo.

Het ontstaan van selectieve, landelijke app-groepjes die wel alles met elkaar delen lijkt me toch veel erger. DB heeft niet voor niets deze beslissing gemaakt. Een herhaling als met de havikarend van dit voorjaar, waardoor de voorzitter van DB heeft besloten op te stappen, lijkt me niet wenselijk.

Wim Wiegant  ·  14 oktober 2020  00:51, gewijzigd 14 oktober 2020  01:02

Excuus, Alex, ik had mijn reactie al gewijzigd voordat ik de jouwe zag. 

Ik wil graag -eventueel met enige vertraging- op de hoogte blijven van de gebeurtenissen. 
Dat ik iets gemist zou hebben, daar valt wel weer mee te leven - met enige moeite...

Max Berlijn  ·  14 oktober 2020  08:18, gewijzigd 14 oktober 2020  09:05

Zoals eerder gezegd, sterkte de komende periode, DB bestuur. Het is niet anders. Na de discussies in het voorjaar is de aanpak begrijpelijk. Ook DB moet mee in de landelijke aanpak. Dit staat los van wat je daar van vind. @Alex; DB staat los van appgroepen die niet onder hun “vlag” opereren. Dit zal ook nu gebeuren en ik ben zelf lid van een zo’n groep. Die besmettingen gaan denk ik niet (structureel) omlaag en totdat NL (maar ook andere landen) tot dat inzicht en acceptatie en een daarop sociaal leefbare aangepaste aanpak komen, of er een vaccin komt, moet DB mee in het landelijke beleid. Geluk 🙏

Ed van Boheemen  ·  14 oktober 2020  09:01

Zware en moeilijke beslissing,vooral in deze tijd. Maar ook een begrijpelijke. Laten we ons in en buiten het veld vooral wel aan de geldende regels houden. Des te eerder kan alles weer open! Succes allemaal! En blijf gezond!

Aad van der Spek  ·  16 oktober 2020  16:37

Het lijkt wel of waarneming.nl gewoon in dit gat aan het opvullen is

Nick van der Ham  ·  18 oktober 2020  00:48

Het is inderdaad tamelijk bizar om de rb alerts te staken, terwijl wrn.nl alles blijft doorgeven. Goede bedoelingen, die niets uithalen

Joep Heldoorn  ·  21 oktober 2020  13:03

Ben pas net lid, dus heb alle discussies in het voorjaar gemist. Neemt niet weg dat ik me afvraag of er één geval van overdracht van Covid-19 bestaat als gevolg van twitchen. Ik betwijfel het. Daarom denk ik dat de meerwaarde van deze maatregel nihil tot nul zal zijn. Maar goed, ik realiseer me heel goed dat ik makkelijk praten heb omdat ik niet in het bestuur zit. Toch kon ik het niet laten een 'klein tegengeluid' te laten horen. Hopelijk wordt me dat niet kwalijk genomen.

Aad van der Spek  ·  21 oktober 2020  17:27

De Belgische tegenhanger van db alerts is duidelijk anders denkend en is niet in totale lock-down gegaan. 

Jan-Joost Bouwman  ·  4 november 2020  13:52

Ik krijg net een oprisping aan berichten van de afgelopen weken binnen als alert. Zit daar niet echt op te wachten, zeker niet op alerts op basis van waarneming.nl waarnemingen die iedereen al gezien heeft. Kunnen we die niet doorgegeven alerts niet alleen op internet zetten en niet als alert versturen? 

Peter C. Meijer  ·  9 november 2020  12:35

Waar vind ik nu de waarnemingen? De Blackpoll heb ik pas vorige week van gehoord. Ik had zeker gegaan??

Yos van Dijk  ·  9 november 2020  21:27

Blackpoll???

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?