Nieuws

Wereldlijst bijgewerkt naar IOC versie 10.2

28 juli 2020  ·  Toy Janssen & webredactie  ·  1245 × bekeken

Ten behoeve van het invullen van wereldlijsten en namen bij foto’s en geluiden op de website gebruikt Dutch Birding als basis IOC World Bird Names (Gill et al. 2020). Onlangs is deze lijst bijgewerkt naar versie 10.2. De nieuwe versie bevat 10.787 soorten (en 158 uitgestorven soorten) verdeeld over 40 Ordes, 252 families en 2.359 genera. De lijst bevat daarnaast 20.003 ondersoorten, met informatie over verspreidingsgebieden en auteurs. Ten opzichte van de voorgaande versie (10.1) zijn 19 soorten toegevoegd, twee soorten verwijderd, 28 engelse namen gewijzigd en taxonomische veranderingen doorgevoerd van 342 soorten. Daarnaast vonden wijzigingen plaats van genus en/of volgorde van/bij één orde, 13 families en zes genera. Voor details, zie hier. Voor de meeste nomenclatorische veranderingen geldt dat deze automatisch zijn doorgevoerd in de persoonlijke soortenlijsten van gebruikers. Enkele veranderingen moeten echter handmatig worden doorgevoerd. Wij adviseren gebruikers van de wereldlijstapplicatie om hun lijst te controleren op eventuele veranderingen en waar nodig aan te passen.

Toy Janssen / webredactie dutchbirding.nl

Discussie

Roland van der Vliet  ·  28 juli 2020  10:27

Let op dat bij de automatische omzetting de Westelijke Baardgrasmus van de lijst kan zijn verdwenen.

Peter de Knijff  ·  28 juli 2020  19:08

Eigenlijk veel interessanter (althans voor de lijstjes bijhouders die nog rotsvast geloven in het belang van uitsluitend soorten) is dat volgens Cai et al, 2019 (de basis voor het opsplitsen van het genus Sylvia in Sylvia en Curruca) ook Curruca curruca ssp wordt opgesplitst in Curruca curruca, Curruca minula en Curruca althea.

Ik begreep van Per dat dit overeenkomt is met de eerdere mtDNA alleen opsplitsing data welke we tot nu toe gebruiken. 

Dit is nog niet door de IOC overgenomen maar wellicht dat George S daarover een tipje van de sluier kan oplichten?

Edwin Russer  ·  30 juli 2020  12:47

Belangrijke ontwikkelingen in het wereldje van de taxonomie. 

Peter de Knijff  ·  30 juli 2020  16:39

Gaat leuk worden: ze zullen het dan toch eerst eens moeten worden over een " soort" concept dat rekening kan houden met het snel toenemende inzicht in de mate van genetische variatie en het belang daarvan voor een afbakening van soorten/ondersoorten/geografische variatie.

En dan ook nog niet vergeten te kijken naar geluid/biometrie/phenotype. Dat zijn bijeenkomsten waar ik graag als een vlieg tegen de muur naar zou willen luisteren.

We gaan het zien....


Max Berlijn  ·  31 juli 2020  11:31, gewijzigd 31 juli 2020  11:33

E-Bird en Cornell nemen langzaam alles over, vooralsnog met het IOC als de backup. Ik  zou me kunnen voorstellen dat dat dan ook de "marktleider" gaat worden/blijft. Gelukkig hebben wij de CSNA nog die de partijen herhaaldelijk zaken succesvol influistert.

Jelle Scharringa  ·  31 juli 2020  12:57

Cornell en E-bird gebruiken nu de lijst van Clements.

Eduard Sangster  ·  31 juli 2020  13:58

IOC die aankondigt dat IOC voortaan dé lijst is :) Samenwerking met ebird/Cornell staat wel vermeld, dus dat is positief. Die zijn ook best compromis-gericht. Birdlife is denk ik lastiger voor dit karretje te spannen. Het is denk ik logisch als (uiteindelijk) regionale commitees hierover gaan. NA, ZA, WP, Aussie, etc. Want wat weten Europeanen of Amerikanen nu van Australische pardalotes? (and do they care?).  

@Jelle, Cornell maakt tegenwoordig de Clements.

Jelle Scharringa  ·  2 augustus 2020  08:12

Dan is de chaos compleet, als ieder land een andere taxonomie aanhangt!

Peter de Knijff  ·  2 augustus 2020  08:46

“to vainly beeting the air” Zo dacht Darwin over de concepten en concept-adepten Jelle (mijn vrije vertaling: gebakken lucht). Wat een wijsheid. Alleen al de illusie dat er een De Lijst gaat komen, wat een humor.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?