Nils’ Blog – op zoek naar Lepelbekstrandlopers langs de afgelegen kusten van Kamtsjatka en de Beringzee!

23 juni 2015  ·  4576 × bekeken

Vanaf 24 juni gaat Nils van Duivendijk voor BirdingBreaks.nl een wel heel bijzondere regio verkennen: Kamtsjatka, de Commandeureilanden en uiteindelijk zelfs de Beringzee om op zoek te gaan naar de broedgebieden van Lepelbekstrandloper! Lees mee met de avonturen van Nils op dit bijzondere reisblog!

Tijdens deze prachtige en ware expeditiecruise reis gaat Nils op zoek naar één van de meest bedreigde en tegelijkertijd zeer tot de verbeelding sprekende vogelsoorten ter wereld: de Lepelbekstrandloper. Het team dat zich inzet voor de bescherming van deze soort wordt bezocht en uiteraard hopen we ze ook te zien te krijgen in hun broedgebied.

De oostelijke kustlijn van Rusland domineert het noordelijke deel van de Stille Oceaan; slechts zeer weinig mensen weten iets van deze plek en nog minder mensen zijn er ook zelf geweest! Het isolement van deze bijzondere plek heeft een belangrijk gevolg gehad - de wildernis en tot op zekere hoogte ook het wild, is zeer goed beschermd gebleven. Vandaag de dag is het gebied mogelijk zelfs nog minder goed toegankelijk dan vroeger.

De route van deze cruise is bijzonder en divers. Nils zal de schitterende Commandeur Eilanden met Whiskered, Least en Parakeet Auklets, maar ook met Petsjorapieper en Grey-crowned Rosy-Finch bezoeken. Verder naar het noorden broeden Aziatische Goudplevier en Roodkeelstrandloper in de toendra. In het voorjaar is het gebied een ware explosie van leven. De duizenden vogels die naar dit gebied trekken doen zich tegoed aan de overweldigende hoeveelheid voedsel om hun jongen groot te brengen. Onderweg is er kans op verschillende zeezoogdieren zoals Beluga en Baird's Beaked-Whales. Het laatste deel van de reis is hopelijk het hoogtepunt, wanneer we het onderzoeksteam assisteren in hun zoektocht naar broedlocaties van de bedreigde Lepelbekstrandloper.
Maar de reis start in Petropavlovsk, waar Nils een paar dagen voorafgaand aan de tour de omgeving aan het verkennen is.

Reisroute van de zoektocht naar de Lepelbekstrandloper

Boven: de reisroute van de zoektocht naar de Lepelbekstrandloper. De reis eindigt in Anadyr, in het uiterste oosten van Siberië.

Meer informatie over de reis is te vinden op:
http://www.birdingbreaks.nl/reizen/reizen.php?lang=nl&id=568

Lepelbekstrandloper

Discussie

Max Berlijn  ·  23 juni 2015  22:57, gewijzigd 24 juni 2015  08:02

Jaloers! het Kamchatka en Commandeur gedeelte heb ik gedaan maar het noordelijke moet geweldig zijn. Let op Long-billed Murrelet, deze soort is de laatste jaren steeds moeilijker geworden omdat de boten zelden dichtbij de kust van Kamchatka komen (waar ze het best te zien zijn). In 2004 had ik ze o.a. mooi bij Zhupanova River en jullie komen daar ook zie ik.

Marc Guyt  ·  26 juni 2015  07:57

Top Nils! Mooie avonturen toegewenst, de eerste berichten zijn iig erg gaaf! Sinds 2010 is zoals velen wel bekend Dutch Birding, samen met Vogelbescherming Nederland, Species Champion van de met uitsterven bedreigde Lepelbekstrandloper. De Lepelbekstrandloper is nooit algemeen geweest maar de laatste decennia is deze soort zo sterk achteruit gegaan dat deze nu van de aardbodem lijkt te gaan verdwijnen, zeker indien er geen helpende hand wordt geboden. Vandaar dat Dutch Birding zich als Species Champion heeft opgeworpen. Voor bescherming van deze soort is geld nodig en alle hulp is welkom. Doneren kan hier: https://justgiving.nl/nl/... Meer informatie over de Lepelbekstrandloper en wat er gedaan moet worden is hier te lezen: http://www.saving-spoon-b... Alvast bedankt! Namens Dutch Birding Species Champion Marc Guyt

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?