Meer foto's zijn hier te vinden. Wat mij alvast opvalt is de enorme hoeveelheid wit op de secondaries bij gesloten vleugel. Als iemand daar iets zinnigs over kan zeggen...
Steppeklapekster · 18-04-2025 · LI 224870, 195889 · Paul Pugh
Hans Matheve · 18 april 2025 15:08, gewijzigd 18 april 2025 15:28
Frank Neijts · 18 april 2025 16:54
Is de handpenprojectie niet (veel) te kort voor een Steppeklapekster?
Peter Adriaens · 18 april 2025 21:31, gewijzigd 21 april 2025 12:26
Een pallidirostris is dit alleszins niet; teveel wit in de armpennen, zoals Hans al schrijft (ter vergelijking: https://eg.observation.org/photos/24656617/), te fijne snavel (Steppe is meer als een vrouwtje Grote kruisbek!), zwart bandje over voorhoofd (boven snavelbasis) en fijnere pootjes/tenen. Ik zou eerder denken aan extreme variatie van gewone Klapekster of misschien een mengvorm met homeyeri.
Peter Adriaens · 21 april 2025 12:26
Edit:
Ik moet mijn mening bijstellen. Homeyeri/excubitor zijn uitgesloten, simpelweg omdat die een heel ander vleugelpatroon hebben. Bij exemplaren van die ondersoorten met veel wit in de vleugel, loopt het wit mooi continu van de handpennen over de bases van de armpennen, over zowel binnen- als buitenvlaggen.
Bij de Belgische vogel zijn de buitenvlaggen van de buitenste armpennen echter donker, waardoor je een abrupte scheiding krijgt tussen de witte handpenvlek en 'pianotoetsen' op de armpennen. Bovendien is P9 (de op één na buitenste handpen) duidelijk lang, bijna even lang als P8. Bij homeyeri/excubitor is P9 een stuk korter.
Wat het dan wel is, blijft nog de vraag. De hoeveelheid wit op de armpennen blijf ik extreem vinden voor pallidirostris; zeker dat wit vleugelpaneel op de armpennen op de gesloten vleugel is ongewoon. Ook dat zwarte voorhoofdsbandje heeft Steppeklapekster meestal niet. De combinatie van beide kenmerken is eigenaardig voor Steppe (maar misschien niet onmogelijk: https://macaulaylibrary.org/asset/621243244). Die combinatie komt wel regelmatig voor bij vogels van de 'elegans-groep' uit Noord-Afrika, waar de Belgische vogel vreemd genoeg heel goed op lijkt (!). Enkele voorbeelden:
https://macaulaylibrary.org/asset/44712251
https://macaulaylibrary.org/asset/419553481
https://macaulaylibrary.org/asset/633657994
Leo JR Boon · 23 april 2025 10:14
Hier een interessant artikel:
Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.
Forum spelregels
Dutch Birding Association beoogt met het forum in de fotogalerij de lezer een platform te bieden waarop informatief en inhoudelijk gediscussieerd kan worden over zeldzame en schaarse vogels. Het forum staat daarmee in het verlengde van het (semi-) wetenschappelijke karakter van het blad Dutch Birding.
Om het gebruik van het forum in goede banen te leiden, heeft Dutch Birding de volgende regels opgesteld: de moderatoren kunnen reacties verwijderen die
- een degelijke onderbouwing van de determinatie missen
- als beledigend of kwetsend kunnen worden ervaren door andere forumgebruikers
- off-topic zijn
- spam of reclame bevatten
- zij beschouwen als trolling
Auteurs die zich niet houden aan de bovenstaande regels krijgen een waarschuwing en bij herhaling van het overtreden van bovenstaande regels behoudt het DBA bestuur zich het recht voor om het account van de auteur te blokkeren.
De moderatoren hebben het recht om zonder opgaaf van reden, onder verwijzing naar de spelregels, reacties te verwijderen.
Erger je je aan het trollen van anderen, realiseer je dan dat met niet-reageren cq doodzwijgen het trollen het snelst stopt. Reageer niet! Sein de moderatoren in via foto@dutchbirding.nl, zodat zij gepaste actie kunnen ondernemen.