Vogelaars (nooit) uitgevogeld

George Sangster  ·  29 maart 2022  13:57

Leuke recensie. Roept bij mij allerlei vragen op.

Ik vraag mij af, is het aantal twitchers in NL (en BE) op een goede manier te bepalen? Het zou leuk zijn om de groei van het aantal twitchers te meten.

Weten we ook hoeveel mensen een twitch (van bijv. een nieuwe voor NL) bezoeken? Heeft iemand ooit wel eens het aantal mensen bij een twitch geteld (op bijv. een hele dag) en vergeleken met het aantal voor die dag ingevoerde waarnemingen van die soort op waarneming.nl? Weet iemand wat de verhouding daartussen is? Is die verhouding constant, of verschillen twitchers van waarneming.nl-vogelaars?

Wat is de meest getwitchte vogel tot nu toe? Zijn er vogels meer of juist minder getwitcht dan je zou verwachten op basis van hun zeldzaamheid en verblijfsduur? Speelt daarbij vooral de locatie of vooral de aantrekkelijkheid/fotogeniciteit van de soort een rol (of andere factoren)?

Hoe definieer je de 'harde kern' (en hoe groot is deze) en hoe de 'mongolenwaaier'? Is het onderscheid daartussen zinvol?

Over de psychologie van twitchen is nauwelijks onderzoek gedaan, over de sociologie ervan nog veel minder.

Wietze Janse  ·  29 maart 2022  14:21, gewijzigd 29 maart 2022  14:30

Hoi George,

Natuurlijk allemaal vragen die, zoals ik al aangeef, bij je opkomen nav dit boek en waar je zeker nog een deel over kan volschrijven, heeft Debby weer een uitdaging 😉.


Maar voor enige antwoorden, zonder onderzoek maar persoonlijke indrukken:

  • Een indicatie voor het aantal twitchers is the vinden op de ranking, DBAlerts leden en Telegram leden, dan zit je rond de 500.
    Daarnaast heb je ook nog de minder fanatieke aanhang en in toenemende mate de fotografen, zie onder, die ook een fotografielijst bijhouden. Dat zijn er tegenwoordig tot wel duizenden, maar twitchen daarnaast ook gewone soorten als Blauwborst.

  • Aantallen zijn verschillend en hangt af van:
    -  bereikbaarheid; een vogel op Vlieland wordt minder getwitched dan in de Randstad.
    - aanwezigheid; vogels die langer blijven zitten, c.q. ook in het weekend aanwezig zijn worden veel meer bezocht.
    - zeldzaamheid; voor twitchers belangrijk, voor anderen zijn onderstaande factoren belangrijker.
    - aansprekendheid; soorten als roofvogels/uilen (Sperweruil), fel gekleurde vogels (Bijeneter) krijgen veel meer aandacht dan eenvoudiger kbv-tjes.
    - aaibaarheid; hoe beter te benaderen/fotograferen, des te meer fotografen (een nieuwe garde twitchers) er ook op afkomen.

    Toppers van de laatste tijd zijn toch wel Sperweruil, Roodkeelnachtegaal, aansprekende soorten die lang bleven.


  • Harde kern zijn de vogelaars die alles laten vallen (indien mogelijk), vogel zien belangrijker dan de foto, direct de ranking bijwerken en overal op het internet ‘BAM’ roepen.
    Mongolenwaaier zijn degene die wanneer ze eens tijd hebben ook eens langs waaien, ranking niet invullen, foto(lijstje) belangrijker dan de waarneming, niet spammen met “BAM”, maar wel elke (Facebook)-fotogroep volgooien voor de likes.
    Beetje gechargeerd, veel grijze tussengebieden en verder maakt het niet veel uit tot welke groep je behoort, zolang je je plezier uit je hobby haalt.


En voor mij persoonlijk blijft het een aangename ontspanning, gezonde portie stress, bij zien van vogel de juiste ontlading en ontspanning, ontmoeten van veel eensgezinde vrienden, ofwel het ontkomen aan de dagelijkse hoeveelheid negatieve stress van werk of bijvoorbeeld sociale media 😉.

Maar daar zou je dus nog een heel onderzoek aan kunnen wijden met al jou (en nog veel meer nog niet verwoorde) vragen 😉

 


Jan Hein van Steenis  ·  29 maart 2022  16:02, gewijzigd 29 maart 2022  20:21

Qua "duurzaam vogelen" is Nederland met z'n prima openbaar vervoer en gebrek aan steile hellingen natuurlijk heel geschikt. Ik probeer dit jaar al het "ontspannen lokale vogels kijken" (d.w.z. tot op 40 km van mijn huis) op de fiets te doen. Ik dacht dat ik vroeger lange afstanden fietste (of wandelde, hè Wietze!) maar dat bleek nog best tegen te vallen.

Dit jaar heb ik alleen voor wat lokale ganzen, de Oostelijke Zwarte Wouw, Zanggors en Keizerarend de auto gepakt, maar als ik planten of vlinders ga kijken wordt dat wel weer wat vaker...

Ik zal het boek op mijn verlanglijstje zetten.

Debby Doodeman  ·  29 maart 2022  22:32

Bedankt Wietze!

En ik heb een poging gedaan om wat aantallen te verzamelen om iets over de toenamen van twitchers te kunnen schrijven met cijfers. Ik probeerde een paar soorten van een (flink?) aantal jaar terug en een wat versere te vergelijken, via waarnemingen ingevoerd. Maar dat viel nog niet mee. Dat lukte eigenlijk niet zo makkelijk om alle redenen genoemd. Vast niet onmogelijk, dat alleen al zou inderdaad al een mooi onderzoek op zich zijn. Wie o wie?

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?