Eden XP 10x42 verrekijker

Sander Lagerveld  ·  26 februari 2018  14:33

Ik heb grote moeite met dit soort 'recensies'. Strijdig ook met de gebruiksregels van de DB site. Dit is gewoon reclame. Laat Knives & Tools gewoon een banner betalen, dan krijgen we er tenminste wat voor terug.

Vincent van der Spek  ·  26 februari 2018  15:42, gewijzigd 26 februari 2018  19:21

Beste Sander,

Je reactie verrast me nogal, zeker omdat je ook impliciet iets over mij (de recensent) zegt. Dat vind ik echt niet tof. Had je het alleen geloofd als ik deze kijker tot de grond toe had afgebrand? Het is simpel: dat verdient deze kijker niet. En ik snap je comment ook niet, want ik draag - naast de algemene positieve tendens - ook kritiekpunten aan.

Of ken je deze kijker zelf zo goed dat je heel andere ervaringen hebt? Dat is prima, maar schrijf dan een tegenrecensie, of op zijn minst een inhoudelijke reactie.

Ik schrijf al > 10 jaar recensies voor DB (eerst blad, later site) . Gelukkig heb ik dit nog nooit eerder gehoord.

PS het staat je vrij om jezelf als recensent aan te melden. Daar is eerder zelfs actief voor geworven!

Vincent Hart  ·  26 februari 2018  16:04, gewijzigd 26 februari 2018  16:11

Ik vind dit wel een lastige. We hebben eerder discussie gehad over 'infomercials' hier vanuit Vogelreisorganisaties. Wat mij betreft onwenselijk, mede omdat op dat moment Dutch Birding (commerciële) banden had met één van die organisaties. In dit geval: Op het moment dat DB met geen van de fabrikanten van optiek commerciële banden onderhoudt, lijkt me een recensie van een kijker op zich helemaal niet zo verkeerd. Het is mooi als DB haar leden kan informeren. Zijn er wel commerciële belangen in het spel dan moet je je als DB wat mij betreft verre houden van dit soort recensies. Overigens heb ik nog nooit een onvertogen woord hier horen vallen over boekrecensies - en daar zal ook best wel eens boek A over een bepaalde regio wel besproken zijn en boek B niet.

David Uit de Weerd  ·  26 februari 2018  16:07

Ik ben erg blij met je recensie, Vincent! Ga hem waarschijnlijk eens aanschaffen als reserve. Heeft één van mijn zonen een mooie kijker als hij met pa mee wil.

Vincent van der Spek  ·  26 februari 2018  16:34, gewijzigd 26 februari 2018  19:22

@ Vincent Hart: er zijn geen commerciële banden met deze fabrikant. Ik vond het zelf juist wel eens aardig om een recensie over een kijker in een andere prijsklasse aan te bieden.

@ David: dank, plezier ermee. Ik ga de mijne aan een bevriende vogelaar uitlenen, mag die zelf uitmaken of ie 'm wil aanschaffen.

Hans Bossenbroek  ·  26 februari 2018  19:23

Ik gebruik een 8 x 42-versie van deze kijker om op vakantie vogels te kijken. Op Madeira en in Griekenland heb ik veel plezier gehad aan deze kijker.

Jan Hein van Steenis  ·  26 februari 2018  23:50

Ik vind het prettig om te weten dat er een verrekijker is die goed werkt, maar waarvan ik geen moment wakker zou liggen als hij gejat wordt (ga nooit naar het station van Norwich)! Kost toch 6x minder dan wat je inmiddels verwacht wordt uit te geven...

Maarten Wielstra  ·  27 februari 2018  15:34

8x42 heb ik ook. Ik test hem momenteel uit in Nicaragua en het is beter dan alle "voor die prijs"-kijkers die ik tot nu toe heb gehad. Ik noem maar geen namen ;). Wel wat tweedimensionaal beeld in het begin, ben nu gewend. Met name het rustige, scherpe beeld (details op afstand) en helderheid van de kleur (ook in het 'donker' jungle proof) hebben me verblijd.


Sander Lagerveld  ·  27 februari 2018  21:09

Beste Vincent,

Ik geloof best dat dit een prima kijker is en dat je oprecht enthousiast bent over deze kijker. Dat is mijn punt niet. Mijn reactie heeft ook niet specifiek betrekking op jouw review. Ik had ‘m net zo goed onder het Swarowski Varangerfjord verhaal kunnen zetten, en zo zijn er nog wel meer.


Waar het mij wel om gaat is dat ik graag zou zien dat reviews op Dutchbirding aan bepaalde eisen voldoen, zodat de objectiviteit beter geborgd is voor de lezers.


Veel productbesprekingen nu komen bijvoorbeeld tot stand nadat een fabrikant/leverancier iemand heeft benaderd met de vraag of een product kan worden gereviewd. In veel gevallen wordt het product cadeau gegeven of wordt er iets anders leuks geregeld. Daarmee kan de reviewer in een situatie terecht komen waarin het moeilijk wordt om objectief te blijven. En dat is niet in alle gevallen transparant voor de lezer.


Daarnaast bevatten veel productbesprekingen geen goede vergelijking met alternatieve producten (uit hetzelfde prijssegment) en bevatten ze vaak bestelinformatie en glossy foto’s waardoor het uiteindelijke verhaal nauwelijks meer te onderscheiden is van een advertentie.


Dan is er ook nog een zakelijke kant vanuit het perspectief van Dutchbirding. Nu moet het ene bedrijf betalen voor advertenties terwijl het andere bedrijf via ‘influencer marketing’ gratis aandacht krijgt. Dat kost Dutchbirding advertentie-inkomsten en kan bovendien leiden tot hele vervelende discussies.


Vanwege het bovenstaande denk ik dat via Dutchbirding uitsluitend reviews moeten worden gepubliceerd  die voldoen aan bepaalde ‘gedragsregels’, bijvoorbeeld:


1.    Als de reviewer een product cadeau krijgt om te testen, of anderszins wordt beloond, dan moet hij of zij daar in de eerste alinea melding van maken


2.    Het product wordt op objectieve wijze besproken en vergeleken met alternatieve producten.


3.    Er wordt geen bestelinformatie verstrekt.


Arnoud B van den Berg  ·  14 maart 2018  21:55, gewijzigd 15 maart 2018  12:42

Sander heeft gelijk dat, als er even goede of zelfs betere kijkers in hetzelfde prijssegment zijn, de recensie wat uitgebreider had gemogen.

Degenen onder ons die interesse hebben in 'wapenvrije verrekijkers' (merken die weigeren om 'plezierjagers' te sponsoren) kunnen het onderzoek van de 'ethical consumer research association' raadplegen. In hun nieuwste rapport, goo.gl/eFEM8a, worden 'Eden'-verrekijkers niet onder de loep genomen; Knivesandtools adverteert echter wel op jachtwebsites met deze kijker (bijv goo.gl/7bBK7J ).

Kasper Hendriks  ·  21 maart 2018  14:47

Thanks for sharing that overview, Arnoud. Some shocking images in there! Sad to learn that all major brands openly advertise with trophy hunting, arguably the lowest form of hunting there is (~killing just for fun).

Definitely something I will keep in mind when buying future optics. 

Marc Plomp  ·  31 maart 2018  13:41, gewijzigd 31 maart 2018  13:43

Voor een mooie jachtvrije of te wel groene verrekijker kan je eens kijken naar het merk Opticron, die heeft in het prijssegment van 150 tot 750 euro fraaie verrekijkers. In het prijssegment van deze Eden heeft Opticron een aantal modellen die zeker zo goed zijn, met zekerheid van een Jachtvrije organisatie komen, en waarvan je weet dat de echt goede garantie en service leveren. 

Overigens kan ik iedereen afraden een verrekijker te kopen die alleen online te bestellen is en die je zelf nog nooit getest hebt. Iedereen let weer op andere dingen, een kijker die voor de XX goed is, is niet per definitie ook goed voor YY. Daarom, zorg dat je zelf kan testen. 

Leo JR Boon  ·  19 april 2018  10:52, gewijzigd 19 april 2018  10:52

Helemaal met Arnoud eens! Eigelijk hoort deze recensie hier dus ook niet thuis! Ik neem aan dat alle DB leden streven naar jachtvrij gesponsorde verrekijkers :-) En dank Marc voor je suggesties!

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?