Evenementen

Opvetten en wegwezen - 200 vogels uit de collectie Van Wickevoort Crommelin

3 juli 2010  ·  14958 × bekeken

Veel weetjes over vogeltrek en onder veel meer ook de eerste Roze Spreeuw voor Nederland. Nog tot en met 20 februari 2011 te bezichtigen: de tentoonstelling ´Opvetten en wegwezen´ in museum Naturalis te Leiden. Het gaat hier om een kleine, maar goed verzorgde tentoonstelling over vogeltrek in een aparte zaal van het grote Naturalis-complex, opgezet in samenwerking met Vogelbescherming Nederland.

De ruggegraat van de tentoonstelling wordt gevormd door de vitrines met opgezette vogels, vrijwel allemaal afkomstig uit de collectie van Jan Pieter van Wickevoort Crommelin (1830-1891). De Europese vogels zijn ingedeeld op de afstanden enkele reis die ze tijdens de trek afleggen. Zo staat de Klapekster ingedeeld bij 500 kilometer, de Strandleeuwerik bij 1.000 km, de Grote Zaagbek bij 1.500 km, de Geoorde Fuut bij 2.500 km, de Koekoek bij 8.000 km en de Grauwe Pijlstormvogel bij 10.000 km. Op kaartjes worden de trekroutes globaal aangegeven, en regelmatig staat op een extra kaartje een leuk ´weetje´. Eenzaam in hun vitrine staan de absolute trekkampioenen: de Roodpootvalk (12.000 km) en de Noordse Stern (15.000 km).

Vogels ingedeeld naar de afstanden die ze tijdens de trek afleggen (Gijsbert van der Bent)
Vogels ingedeeld naar de afstanden die ze tijdens de trek afleggen (Gijsbert van der Bent).

Je weet het allemaal wel, maar je wordt toch weer eens met je neus op de feiten gedrukt. Op de expositie ook beknopt aandacht voor vliegtechnieken (met filmbeelden), het principe van opvetten, de oriëntatie tijdens de trek en de gevaren onderweg. ´Carmen´, de Monniksgier die in Zuid-Flevoland werd doodgereden door een trein, is er ook.

Monniksgier ´Carmen´ is er ook (Gijsbert van der Bent).
Monniksgier ´Carmen´ is er ook (Gijsbert van der Bent).

Extra interessant voor Dutch Birders zijn de hoog in de ruimte tentoongestelde dwaalgasten. Met de her en der opgestelde telescopen zijn deze mooi te bekijken. Ook de kaartjes aan de pootjes zijn door de goede optiek prima te lezen.

Dwaalgasten in de scoop (Gijsbert van der Bent)Dwaalgasten in de scoop (Gijsbert van der Bent).

Het is toch bijzonder om gevallen die we kennen uit de literatuur (bijvoorbeeld uit het boek Zeldzame vogels van Nederland, Avifauna van Nederland I) eens ´in het echt´ te zien. Zo komen we een Kleine Trap tegen die op 28 januari 1879 bij Alkmaar is ´verzameld´, een Witte Giervalk die is geschoten op 7 december 1909 te Rijsbergen, Noord Brabant (de vierde voor Nederland), en de eerste Roze Spreeuw van Nederland (14 juli 1856 te Bloemendaal). Er is ook een Griel uit 1853 uit Velsen. Gelukkig dat dwaalgasten in Nederland dit lot tegenwoordig bespaard blijft.

Een Kleine Trap van 28-1-1879 (Gijsbert van der Bent )Een Kleine Trap van 28-1-1879 (Gijsbert van der Bent ).

Precies een eeuw geleden werd de vierde Giervalk voor Nederland geschoten (Gijsbert van der Bent)
Precies een eeuw geleden werd de vierde Giervalk voor Nederland geschoten (Gijsbert van der Bent).

´Opvetten en wegwezen´ is een mooie reden om Naturalis (weer) eens te bezoeken. De tentoonstelling biedt de gelegenheid om even te ontsnappen aan de drukte bij de gnoe´s (waar je de kinderen in de Landrover aldaar zet) en de andere zalen van het complex en je te verwonderen over die fragiele bundeltjes veren die tot zulke enorme prestaties in staat zijn.

Gijsbert van der Bent

 

Bezoekadres Naturalis
Darwinweg 2, Leiden
071 568 76 00
http://www.naturalis.nl
Naturalis ligt op 10 minuten loopafstand van NS station Leiden Centraal.

Toegangsprijzen museum

* 0 t/m 3 jaar gratis
* 4 t/m 12 jaar € 7,-
* 13 t/m 17 jaar € 9,-
* Vanaf 18 jaar € 11,-
* 65+ € 10,-
* Museumkaart gratis
* CJP € 1,- korting
* Groepen vanaf 10 personen € 1,- korting p.p.
* Parkeren € 3,-

Leden van Vogelbescherming krijgen op vertoon ledenpas € 2,- korting

Discussie

Hans Bossenbroek  ·  3 mei 2010  22:12

Als aanvulling: in Naturalis zijn ook rondleidingen door het Torencomplex te maken. Daar liggen vele duizenden balgen. Van Aalscholvers tot kolibries. Is echt een aanrader. Ik was mee tijdens de allereerste rondleiding. Het resultaat: de Ross' Meeuw van 1958 even in mijn handen gehad en mogen bewonderen. Zo'n lijkje doet dan toch wel veel met je ;-). Excursies zijn via Vogelbescherming te boeken.

Gijsbert van der Bent  ·  4 mei 2010  00:35

Mooie aanvulling Hans. Ga ik ook nog eens doen, zo´n rondleiding. Tot begin tachtiger jaren klopte ik met Arend Wassink nog wel eens aan bij het museum en mochten we een middagje balgen bekijken (met een beetje toezicht). Toen zat het museum nog in de Raamsteeg in de Leidse binnenstad. Wat een wereld van verschil met nu!

Peter de Knijff  ·  4 mei 2010  09:37

Ik werkte eind jaren 80 vlak naast het Museum (toen nog in de Raamsteeg) en kon zonder toezicht (kwestie van vertrouwen?) dagen door de collectie zwerven en werken. Zo o.a. een vroege Huisgors uit Tarifa gevonden, en verkeerd gedetermineerde Ortolanen/Bruinkeelortolanen. Er verdween toen wel eens het e.e.a. en dat is gelukkig nu een stuk moeilijker. Dat die Ross nog steeds in de collectie is is echt een wonder want hij was heel erg populair!

Gijsbert van der Bent  ·  4 mei 2010  14:34

Mijn naam is Haas hoor Peter! Nooit wat meegenomen, alleen de geur van motteballen.

Justin Jansen  ·  7 mei 2010  21:56

Die Ross ligt inmiddels in een plastic zakje (althans vandaag....)

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?