Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

De Atlantic Odyssey vs. de Pacific Odyssey. Twee verschillende odysseys, twee verschillende delen van de wereld, twee verschillende schepen, één blog. Op 21 maart vertrekt Menno van Duijn met een groep van 9 vogelaars vanuit Amsterdam voor zijn reis: de Atlantic Odyssey. Via Buenos Aires naar Ushuaia in het zuiden van Argentinië en vervolgens met het expeditiecruiseschip Plancius via Antarctica, South Georgia, Tristan da Cunha, Sint Helena en Ascension naar Kaapverdië. Iets later, op 8 april, vertrekt Pieter van der Luit met een groepje van 3 vogelaars voor zijn reis: de Pacific Odyssey. Van Nieuw Zeeland – waar ze ook nog een week zullen vogelen – met het expeditiecruiseschip The Spirit of Enderby naar Norfolk Island, Nieuw Caledonië, de Solomon eilanden (Rennell, Makira, Guadalcanal, Kolombangara), de Caroline Islands (Truk) en Torishima naar Yokohama in Japan. Pelagic birding op z'n best en twee reizen met veel overeenkomsten (heel veel zeevogels en endemen op kleine eilanden midden in de oceaan), maar ook met veel verschillen (Antarctica vs. de tropen, oost vs. west en bekend vs. onbekend.) Om en om zullen Menno en Pieter (afgewisseld met gastauteurs) verhalen voor het blog naar Nederland sturen waar Martijn Bot de verhalen op internet zal zetten. Voor het eerst zullen twee verschillende Odysseys tegelijkertijd via één blog te volgen zijn, een heuse wereldprimeur door Inezia Tours! Van 21 maart (begin van de Atlantic Odyssey) tot 21 mei (einde van de Pacific Odyssey) op de Dutch Birding site: Atlantic vs. Pacific: twee Odysseys, één blog

Fotoblog Atlantic en Pacific: PO2 - Hauraki via Norfolk Island naar Nieuw-Caledonië

18 september 2011  ·  6535 × bekeken

De tekst van de blog over het deel van de WPO dat ons van de Hauraki Gulf, Nieuw-Zeeland, via Norfolk Island, Australië, naar Nieuw-Caledonië leidde (21-25 april 2011), vind je hier.

PO2WNP
White-necked Petrel Pterodroma cervicalis. Ten zuiden van Norfolk Island, 21 april 2011 (Harro Müller). Een grotere Pterodroma, vrij schaars en altijd spectaculair!

po2kek
De avond van de 21ste april 2011 (Remco Hofland).

po2boeg
Ten zuiden van Norfolk Island, 22 april 2011 (Remco Hofland). Iedere ochtend is het weer kiezen: de boeg of de top? Sta je op de boeg, dan zie je veel van de vogels die voorlangs vliegen erg fraai - en daarom stonden hier vrijwel alle fotografen. Vanaf de top is het weer eenvoudiger om iets zelf te ontdekken: je kijkt verder en zeezoogdieren zijn iets makkelijker te 'spotten'.

po3rtt
Red-tailed Tropicbird Phaeton rubricauda. Ten zuiden van Norfolk Island, 22 april 2011 (Harro Müller).

po2lcw
Large Clearwing? (wetenschappelijke naam onbekend). Ten zuiden van Norfolk Island, 22 april 2011 (Harro Müller). Jaren geleden deed Steve Howell deze tocht voor het eerstl, en al snel was hij was hij gefascineerd door de grote diversiteit (in kleuren, formaten en vooral morphologische kenmerken) in vliegende vissen die hij tussen Nieuw-Zeeland en Japan aantrof. Dat resulteerde in een bijzonder interessant pdf-document, waarin hij aan de hand van foto's genomen tijdens de diverse WPO's de totonogtoe aangetroffen 'soorten' documenteert.
Noiu ja, soorten......de enige expert in de wereld op het gebied van vliegende vissen, kennelijk een Rus, kan niets met de foto's omdat hij weliswaar een verzameling bezit, maar al zijn specimens hebben allang hun kleur verloren. Ondertussen zien wij de één na de andere spectaculaire 'soort' voor het schip uitvliegen en worden, vooral tijdens de wat rustiger vogeldagen, vele tientallen plaatjes geschoten van vliegende vissen - waardoor ook deze reis weer 3+ nieuwe soorten gedocumenteerd worden.
Binnenkort een wereldplaat van de Yellow Bandwing (wetenschappelijke naam onbekend)....

po25a
Ten zuiden van Norfolk Island, 22 april 2011 (Remco Hofland). Nieuwe dag, nieuwe kansen. Op deze dag zagen we onder andere de eerste Kermadec Petrels Pterodroma neglecta en diverse Gould's Petrels Pterodroma leucoptera.

po5b
Ten zuiden van Norfolk Island, 22 april 2011 (Remco Hofland). Was het buiten te warm, of regende het te hard: we waren altijd welkom op de brug, zolang we maar niet recht voor de kapitein of eerste stuurman gingen staan. De airco werd door sommigen (met name tijdens de warme dagen van (dik) meer dan 30 C) zeer op prijs gesteld; tijdens de (weinige) buien kon je ook vanaf een van de zijkanten van het schip meestal wel beschut kijken.

po25ni
Norfolk Island, 22 april 2011 (Remco Hofland). Eerste blik op Norfolk Island, een stipje Australië goed voor 4-6 endemen.

po25d1
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Met de zodiac landden we vroeg in de ochtend aan de pier van Norfolk Island. De endemische Norfolk Island Pines Araucaria heterophylla zijn op deze foto goed te zien.

po25d3zodiac
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Aanleggen met de zodiac. Op de terugweg hadden we meer last, want de toegenomen swell maakte instappen, en over het rif varen, lastig.

po25boom
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). De oudste en grootste Norfolk Island Pine Araucaria heterophylla van het eiland.

po256
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Na ons (verregende maar desalniettemin succesvolle) bezoek aan de Botanical Gardens reden we naar Palm Glen nationaal park, voor een gooi naar de zeer schaarse Norfolk Island Parakeet Cyanoramphus cookii; we zagen er vier. De Norfolk (Golden) Whistler Pachycephala (pectoralis) xanthoprocta, die ons bij de Botanical Gardens veel moeite kostte, was hier gierend algemeen. We schuilen hier voor de regen.

po25d7
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Aankomst bij Rocky Point, een uitstapje naar de (verlaten) Wedge-tailed Shearwater Puffinus pacificus-kolonie, waar echter de Black Noddies Anous minutes en White Terns Gygis alba volop in de hoge Norfolk Pines bleken te broeden. Grootste verrassing hier: een California Quail Callipepla californica!

po25d9
Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Een bijna-vliegvlugge Roodstaartkeerkringvogel (Red-tailed Tropicbird) Phaeton rubricauda.

po25d11
Uitzicht naar het noorden vanaf Rocky Point, Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland).

po25d14
Rocky Point, Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Bospad met rechts een van de talloze broedholen van Wedge-tailed Shearwaters Puffinus pacificus.

po25d15Rocky Point, Norfolk Island, 23 april 2011 (Remco Hofland). Lang naar moeten zoeken, en de rest had het al opgegeven, maar eindelijk had ik dan een (allopreenend!) paartje White Terns Gygis alba dichtbij. Een leuk video'tje van dit stel vind je hier.

po2tb1po2tb2
Tasman (Masked) Booby Sula dactylatra tasmani. Norfolk Island, 23 april 2011 (Harro Müller). Een zeer lokaal broedende ondersoort van de Maskergent (Masked Booby). Boven juveniel en onder 3e kj.

po2bwp1po2bwp2
Black-winged Petrel Pterodroma nigripennis. Ten westen van Norfolk Island, 23 april 2011 (Harro Müller). Een typische 'Cookillaria' (één van de zeven kleinere soorten Pterodroma) met een gelijkmatig donkere bovenzijde.

po2ls
Little Shearwater Puffinus assimilis. Ten westen van Norfolk Island, 23 april 2011 (Harro Müller). De avond van de landing op Norfolk Island hadden we er, in het uur voor donker, ineens meer dan 100 van deze ukkies. Kort tevoren hadden we zelfs twee uiterst schaarse Providence (Solander's) Petrels Pterodroma solandri, een soort die niet elk jaar gezien wordt op de West Pacific Odyssey.

po2blacknoddy
Black Noddy Anous minutes. Norfolk Island, 23 april 2011 (Harro Müller). Dagelijks circa 1000 exemplaren nabij Norfolk Island!

po2gfp1po2gfp2
Grey-faced Petrel Pterodroma gouldi. Ten noorden van Norfolk Island, 24 april 2011 (Harro Müller). Veelal beschouwd als ondersoort van Great-winged Petrel P. macroptera, die echter geen grijze smoel en een heel ander verspreidingsgebied heeft.

po215
Solomon Cerulean? (wetenschappelijke naam onbekend). Ten noorden van Norfolk Island, 24 april 2011 (Harro Müller). Sommige soort vliegende vis springen uit het water en zeilen zo'n 80m ver. Bij landing hebben ze echter niet genoeg gevlogen en zigzaggen ze met hun staart over het water waarbij ze opnieuw lift krijgen en er rustig nog 'ns 60m aan vastplakken...

po2tahiti1po2tahiti2
Tahiti Petrel Pseudobulweria rostrata (met op de bovenste foto Wilson's Stormvogeltje Oceanites oceanicus). Ten noorden van Norfolk Island, 24 april 2011 (Harro Müller). Tahiti Petrel was één van de gaafste zeevogels deze reis. Wilson's was niet zeldzaam tijdens de West Pacific Odyssey.

po2gould1po2gould2
Gould's Petrel Pterodroma leucoptera. Ten zuiden van Nieuw-Caledonië, 25 april 2011 (Harro Müller).

po2wt1po2wt2
Wedge-tailed Shearwater Puffinus pacificus. Ten zuiden van Nieuw-Caledonië, 25 april 2011 (Harro Müller). Ten zuiden van de evenaar is deze soort gelijkmatig bruin van boven en van onderen; ten noorden van de evenaar is de onderzijde licht. 'Intermediate morphs' zijn zwaar in de minderheid en zelf zag ik er tijdens deze trip misschien drie. Volgens de literatuur komen de donkere en lichte vorm door elkaar heen voor maar ik kan me nauwelijks donkere exemplaren ten noorden van de evenaar, of zelfs maar een enkele lichte ten zuiden ervan herinneren... De wigvormige staart is op de onderste foto mooi te zien.

po2rf1po2rf2po2rf3
Roodpootgent (Red-footed Booby) Sula sula. Ten zuiden van Nieuw-Caledonië, 25 april 2011 (Harro Müller). Jong en oud.

Remco Hofland

Discussie

Ben Wielstra  ·  18 september 2011  09:09, gewijzigd 18 september 2011  09:09

Doet me sterk denken aan de Botney Cut tocht vrijdag.

Phil Koken  ·  18 september 2011  14:01

Hahahaha, 'n hele goede Ben ! Phil

Pieter van der Luit  ·  20 september 2011  09:27

Goed nieuws: er is weer sprake van nieuwe Pacific Odysseys vanaf 2014! Geïnteresseerden kunnen zich bij Remco of mij opgeven om op de hoogte gehouden te worden.

Ben Wielstra  ·  20 september 2011  09:59

Wow dat is zeker goed nieuws! Zou toch zonde zijn als ze hier mee zouden stoppen. Morgen is het volgende verslag van Menno te lezen op deze site.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?