WP Birding

De serie ´WP-Birding´ op de website wil aandacht besteden aan het vogels kijken in de Western Palearctic buiten Nederland. Weet je een nieuwe Europese hot-spot, ken je bloedstollende verhalen uit den vreemde, heb je een zinderende twitch gedaan of heb je gewoon tips en/of beeldmateriaal over interessante soorten in de WP? Stuur je verhaal dan op naar webredactie@dutchbirding.nl

Twitching The Nuthatch

17 november 2022  ·  Alwin van Lubeck  ·  3471 × bekeken

Op woensdag 2 november kwam het bericht naar buiten dat op 28 oktober een Canadese Boomklever gevangen en geringd zou zijn in/bij het Tönsheider Wald. Een absolute mega in de WP natuurlijk, met 3 eerdere gevallen. De laatste twitchbare dateerde daarbij ook al uit 1989. Een eerste blik toonde dat het zo’n 4 uur rijden zou zijn vanaf Groningen. Ach, mocht de vogel worden gevonden, dan zou het een leuk tripje kunnen betekenen. Op donderdag ben ik rustig aan het werk als er ineens een bericht van Arne Torkler voorbij komt met een foto van de Boomklever, ‘het zal wel een foto na de ringvangst zijn’. Niets blijkt minder waar en de vogel is zowaar door Armin Kreusel en Arne teruggevonden nabij de originele vangplaats. ‘Poeh’, dat zou toch wel een leuke soort zijn om te zien. Als je het dan binnen no-time zo gaat…

3 november 2022 (Screenshot WhatsApp)

Zogezegd, zo gedaan, Lonnie Bregman, Peter Links, Jaap Hennevanger en ik waren rond. Dezelfde avond alle opties besproken. Lonnie, Peter en ik zijn die vrijdag toevalligerwijs allemaal vrij, enkel Jaap moet nog werken. Jammer natuurlijk, maar we wachten gewoon tot Jaap klaar is en dan rijdt hij via Almere, waar hij Lonnie oppikt, naar Groningen om daar Peter en mij op te pikken. We hadden al besloten niet aan één stuk te gaan rijden en hebben een B&B gereserveerd op 20 minuten van de plek. Om 16:00 verlaat Jaap zijn werk en rijdt via Almere naar Groningen. Om een uur of 19:00 arriveren ze in Groningen. Bij mij wordt snel een avondmaal naar binnen gewerkt en hop naar Neumünster, waar onze B&B zich bevindt.

Gelukkig bestaat vrijwel de gehele route uit snelwegen, dus we cruisen in 3-3,5 uur naar onze bestemming. Zonder al teveel moeite vinden we onze B&B en na een halve liter Warsteiner gaat het lichtje uit.

In de ochtend hebben we geen haast en stappen rond 8 uur in de auto. We hadden ondertussen al wat berichten ontvangen dat de vogel al roepend gehoord was. Nu ja, ‘als ie er zit, dan zit ie er de hele dag’ is ons motto, dus we rijden eerst nog even langs de EDEKA voor wat zeer appetijtelijke belegde broodjes. Na de korte tussenstop is het rechtstreeks naar de locatie. Op de plek zien we al een mannetje of 40 staan.

Twitchers op locatie in Tönsheider Wald, Duitsland 5 november 2022 (Alwin van Lubeck)

We zien redelijk wat bekende gezichten uit Azerbeidzjan. De vogel was in de ochtend al even kort gezien, nu wij nog! In het volgende halfuur volgt er geregeld wat consternatie, maar vaak ten onrechte. Echter op een gegeven moment horen we de vogel roepen en zien sommige mensen de vogel ook kort in beeld. Jammer genoeg, was de communicatie niet altijd even jofel en zo duurde het nog een tijd voordat iedereen de vogel ook daadwerkelijk goed heeft gezien.

Canadese Boomklever Sitta canadensis, Tönsheider Wald, Duitsland 5 november 2022 (Alwin van Lubeck)

Het laatste zou even later blijken toen een aardige groep de vogel een tijd in beeld had, maar dit niet even doorgaf aan de rest die in de buurt aan het zoeken waren. En zo ging het helaas nog een tijdje door. Na een tijdje was de vogel weer in beeld en ditmaal was de vogel rustig aan het foerageren. Dit werd een halfuutje volgehouden en nu was iedereen in staat om de vogel ook daadwerkelijk goed te bekijken.

Canadese Boomklever Sitta canadensis, Tönsheider Wald, Duitsland 5 november 2022 (Alwin van Lubeck)

Rond een uur of 11 vonden we het wel welletjes en was het tijd om naar huis te gaan. De terugweg bracht ons nog meerdere kraanvogels. Al met al een geslaagd twitchje.

Alwin van Lubeck

Discussie

Wim Wiegant  ·  18 november 2022  00:05

Raak verhaal...!

Roel Schwartz  ·  18 november 2022  11:32

Mooi twitchersverslag Alwin en natuurlijk super dat jullie het beestje hebben gevonden.

Max Berlijn  ·  18 november 2022  11:33, gewijzigd 18 november 2022  12:45

Geluid toch maar opnemen in de mix die men bij flockjes afspeelt in onze kustbossen (of meer binnenland)…

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?