WP Birding

De serie ´WP-Birding´ op de website wil aandacht besteden aan het vogels kijken in de Western Palearctic buiten Nederland. Weet je een nieuwe Europese hot-spot, ken je bloedstollende verhalen uit den vreemde, heb je een zinderende twitch gedaan of heb je gewoon tips en/of beeldmateriaal over interessante soorten in de WP? Stuur je verhaal dan op naar webredactie@dutchbirding.nl

De Algerijnse Boomklever

4 juni 2018  ·  Diedert Koppenol & Lonnie Bregman  ·  8691 × bekeken

Al sinds wij de pagina van de Algerijnse Boomklever in onze vogelgids zagen en wisten (of dachten?) dat een bezoek aan Algerije te gevaarlijk was, hadden wij de afspraak dat we meteen zouden afreizen als het ooit veilig zou worden. In augustus vorig jaar deelde Max Berlijn een link op het forum naar een foto van Peter Kaestner. De foto toonde een Algerijnse Boomklever, met als bijschrift alleen de woorden “Easy twitch from Constantine”. Easy twitch?! We stuurden Peter meteen een e-mail en kregen als antwoord dat het inderdaad een makkelijke twitch was en dat hij verbaasd was dat er niet meer WP-vogelaars naartoe gingen! Hij bracht ons in contact met lokale vogelaar Karim Haddad. Karim was volgens hem cruciaal om de juiste, toegankelijke plek te vinden en om onderweg met de politie te onderhandelen bij de vele checkpoints. Peter was op één dag wel 20 keer gecontroleerd. Een ander punt om rekening mee te houden was het feit dat verrekijkers worden gezien als oorlogswapens en je ze niet mee mag nemen het land in, maar Karim had er wel een paar om uit te lenen. Een camera mag je wel meenemen.

In eerste instantie waren de vliegtickets nogal duur en belandde het plan in de ijskast, maar toen we een paar maanden later opnieuw keken vonden we tickets die flink goedkoper waren. We besloten tot actie over te gaan en Karim te mailen. Hij vertelde ons dat we meer dan welkom waren en dat het volkomen veilig was. Ook op andere plekken op internet lazen we dat de situatie in de regio de laatste jaren was verbeterd. De tickets waren voor juni en dat was een prima tijd volgens Karim.

Vroeg in de ochtend van vrijdag 1 juni vertrokken we vanaf Schiphol en na een lange reis met overstappen in Parijs en Algiers kwamen we in de middag aan in Constantine. Karim en zijn broer haalden ons op en we vertrokken direct naar een bos buiten de stad waar we alvast wat Noord-Afrikaanse soorten konden binnentikken. Tenerifepimpelmees was algemeen en er zong een Atlasvliegenvanger. Ook qua ondersoorten was het interessant met vele Atlasvinken en Grote Bonte Specht ssp. numidus, die een zwart-rode borstband heeft. Nadat we waren uitgevogeld, reden we terug naar Constantine. Het centrum van de stad wordt omringd door een indrukwekkend ravijn waar Slechtvalk ssp. brookei en Kauw ssp. cirtensis in broeden. Deze endemische ondersoort van Kauw komt alleen voor in de omgeving van deze stad en verschilt van de onze onder andere door een minder licht achterhoofd.

Constantine, Algerije, 1 juni 2018 (Lonnie Bregman)

De volgende ochtend werden we om 4 uur ‘s ochtends vanaf het hotel opgehaald door Karim. De rit naar het bos van de boomklever duurde drie uur en onderweg kwamen we langs prachtige bergachtige landschappen die een stuk groener waren dan we hadden verwacht. Het klimaat was aangenaam: zonnig en koeler dan in Nederland. Ook zagen we al wat vogels zoals Blauwe Rotslijster, Orpheusspotvogel en Grauwe Buulbuul. Na het parkeren van de auto moesten we 20 minuten omhoog lopen om in het bos te komen. Karim wist een nest en toen we daar aankwamen zat er direct een boomklever op de boom! We konden beide ouders perfect volgen terwijl ze af en aan vlogen om de jongen te voeren. Het plan om deze tot de verbeelding sprekende soort te zien was gewoon gelukt! We zagen hier ook de lokale ondersoort cervicalis van Gaai en hoorden Levaillants Spechten roepen. Toen we de boomklevers lang genoeg hadden bekeken en wat bewijsfoto’s hadden gemaakt voor thuis, gingen we verder het bos in om de spechten te zien te krijgen. Dit lukte niet, maar er zaten wel tientallen Atlasvinken en Atlasvliegenvangers en nog meer Algerijnse Boomklevers, die ook veelvuldig riepen. Ook zat hier Zwarte Mees ssp. ledouci, die geel is en een vreemde ratelroep heeft. De rest van de dag hebben we nog wat aan de kust gevogeld waarbij we vooral Zuid-Europese vogels zagen, zoals Purperkoet en Dwergarend. Er zongen ook karekieten, die hier tegenwoordig tot Kortvleugelkarekiet behoren. Er is echter nog veel onduidelijkheid over de exacte status van deze vogels. De dag werd afgesloten met een traditionele maaltijd na zonsondergang, in verband met de Ramadan.

Algerijnse Boomklever Algerian Nuthatch Sitta ledanti, Djimla Forest, Algerije, 2 juni 2018 (Lonnie Bregman)

De volgende ochtend werden we vroeg door Karim naar het vliegveld gebracht en vlogen we terug naar huis. Het was een zeer geslaagde trip en ontzettend comfortabel dankzij de goede zorgen van Karim. Bovendien hebben we ons geen moment onveilig gevoeld, nog minder dan we zelf hadden gedacht. Wij zijn, in tegenstelling tot Peter, ook geen enkele keer staande gehouden door de politie. Alles bij elkaar heeft het weekend ons om en nabij €500 euro gekost, inclusief tickets, visa, verblijf en de hulp van Karim. We raden iedereen aan om ook deze kant op te gaan en deze lange tijd onbereikbaar gebleven soort te gaan zoeken! Een uitgebreider verslag van onze reis verschijnt binnenkort op cloudbirders.com.

Diedert Koppenol & Lonnie Bregman

Berberaap Barbary Macaque Macaca sylvanus, Jijel, Algerije, 2 juni 2018 (Lonnie Bregman)

Het team van links naar rechts: Lonnie, Karims broer, Diedert en Karim (Karim Haddad)

Plek van de boomklever, Djimla Forest, Algerije, 2 juni 2018 (Lonnie Bregman)

Eén van de vele mooie landschappen, Babor Mountains, Algerije, 2 juni 2018 (Diedert Koppenol)

Discussie

Jacob Lotz  ·  4 juni 2018  18:14

Ongehoord vet!

Max Berlijn  ·  4 juni 2018  19:42, gewijzigd 4 juni 2018  19:49

Heel gaaf! Nog Bosuil??

Diedert Koppenol  ·  4 juni 2018  20:05, gewijzigd 4 juni 2018  20:05

Dank!

Nee, geen Bosuil, maar die was zeker wel mogelijk in het bos daar, vertelde Karim! Beetje geluk bij nodig, denk ik.

Steven Wytema  ·  4 juni 2018  21:10

Gaaf hoor, heb ook al sinds jaar en dag naar de soort op die pagina staan kijken. Zeer leuk dat jullie je ervaring hier delen! Wellicht ook goed (zeker voor Karim ;)) om de Engelsen (bv birdforum) hierop te attenderen

Jan Hein van Steenis  ·  4 juni 2018  21:21

Never mind die boomklever (haha!): Constantine ziet er werkelijk spectaculair uit.

Max Berlijn  ·  4 juni 2018  21:49, gewijzigd 4 juni 2018  21:50

Denk bij boeken wel hier aan: Houd deze site goed in de gaten (waar de plek nog steeds als onveilig wordt bestempeld). Ook is vliegen in Algerije niet de minst risicoloze aangelegenheid (vandaar dat de “expeditie” ) via Tunesië binnen wil rijden.

Jelle Scharringa  ·  4 juni 2018  21:53

Leipe shit, ouwe!

Lonnie Bregman  ·  4 juni 2018  22:45, gewijzigd 4 juni 2018  22:49

Met Birdquest meegaan kan natuurlijk ook, maar volgens ons is dat niet nodig. Bovendien is zelf gaan véél goedkoper. Als iemand Karims e-mailadres wil hebben, laat het maar weten ;)

Jan Hein van Steenis  ·  5 juni 2018  09:35

In dit soort landen lijkt me vliegen nou juist veel veiliger dan rijden.

Bert de Bruin  ·  5 juni 2018  16:06

Lonnie, goed gedaan. Ik zit er al aan aantal jaren op te azen. Ik zou graag de kontaktgegevens krijgen...

Lieven De Temmerman  ·  5 juni 2018  16:41, gewijzigd 6 juni 2018  11:16

Strakke actie! Na de eerste pioniers volgt binnenkort wellicht een hele kudde schapen (mijzelf inclusief ;-) ) 

Voor wie contactgegevens wil: https://ebird.org/view/checklist/S37880023

voor de volledigheid: behalve Peter Kaestner zijn er al zeker een paar Belgen gaan kijken (o.m. David Monticelli). De Latijnse naam (Sitta Ledanti) is een van de weinige die verwijst naar een Belgische ornitholoog (Ledant). Iedere Belg moet dus deze vogel gaan zien ;-) 

Jan van der Laan  ·  5 juni 2018  22:25

Goed mannen! 35 jaar geleden voor mij, toen was ik zo jong als jullie (nou ja, bijna, was 22 jaar). Wij (Paul Schrijvershof, Pieter Bison en Alexander Buhr en ik ) zijn toen met de auto van Alexander helemaal uit NL gereden via Spanje, Marokko en terug. c 15.000 km gereden

Heb ooit nog het hele verhaal willen schrijven en hier op de site willen zetten, maar de foto's zijn bij Pieter Bison die 10 jaar later stopte met vogels kijken.

Maar welkom bij de club. Nu 15 man sterk!

Eduard Sangster  ·  5 juni 2018  23:22

Algerije, here I come !

Jelle Scharringa  ·  6 juni 2018  07:17

Ik zie een analogie met de Turkse Visuil, binnen een paar jaar hebben we de klever allemaal. Het blijft natuurlijk een heel stoer weekend-uitje.

Sander Lagerveld  ·  6 juni 2018  16:21

Mooie actie jongens! 

En een leuk verhaal.

Ruud Schenk  ·  7 juni 2018  23:20

Dit is zo gaaf!!! Ik was daar een jaar na Jan van der Laan c.s. Allemaal nadat Arnoud v/d Berg en Jowi de Roever het spits af beten!!!

Jelle Scharringa  ·  8 juni 2018  10:06

Yeck! Ik zou toen met Arnoud en Jowie mee gaan, maar op het laatste moment kwam er iets tussen.

JanJaap Brinkman  ·  8 juni 2018  16:37

Cool, prachtig verhaal, ik zie ons nog zo staan 39 jaar geleden... oeps

https://drive.google.com/open?id=1c3JVtFoN-u_Jdi2JzRzgOnI2Gf5f-gYH

Diedert Koppenol  ·  10 juni 2018  21:16

Full English report now on cloudbirders.

Karim Haddad  ·  16 oktober 2018  22:54

Many thanks everyone and all are welcome.

Max Berlijn  ·  12 mei 2019  17:03

Dank Diedert en vrienden voor de inspiratie en tips. Verslagje volgt tzt.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?