Voorspelspel


Update Bonte Stern

2 september 2012  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  4015 × bekeken

Update 2-9-2012

ZO! Bent u allemaal wakker en klaar voor het najaar? Als de Kortbekzeekoet en Bairds niet al niet bewijs waren dat de meeste klappers tegenwoordig in de zomer komen, laat het werk dan maar over aan een Bonte Stern! Al zitten we ons inmiddels eind augustus te verheugen op het najaar met de eerste Sperwergrasmussen, Ortolanen en Kleinste Jagers, toch was het mailtje dat Ben van den Broek een langsvliegende Bonte Stern op de plaat had gezet eventjes een klap in het gezicht! En wie weet zit hij op het moment van dit schrijven wel uit te puffen op een (ontoegankelijke) tweede Maasvlakte?

Wat wij wel weten is dat een klein aantal mensen -ondanks dat de vogel niet te twitchen was- een klein sprongetje maakten; 10 personen hebben de soort namelijk voorspeld als nieuwe soort voor Nederland, te weten Adri Clements, Erik Ernens, Foeke Hettema, Pieter 't Hoen, Luc Hoogestein, Nico Hopman, Reinoud Vermoolen, Anton Vink, Nico de Vries en Miranda Zutt. Erik Ernens' sprongetje zal daarbij waarschijnlijk iets hoger zijn geweest, want hij is de enige uit dit rijtje die al een andere soort had voorspel, namelijk de Langstaartklauwier van oktober 2011, en daarmee is hij meteen koploper!

Samen met hem zijn Garry Bakker, Rob Hoeben, Gerben Mensink, Nick van der Ham, Mario Renden en Jeroen van Vianen de enige mensen die tot nu toe twee soorten juist hebben voorspeld. Dit bewijst maar eens te meer hoe moeilijk dat is (of eerder hoeveel toeval?).

Deze soort laat uitstekend zien dat het voorkomen of 'vagrancy potential' in andere Europese landen helemaal niks zegt over de kans op het opduiken in Nederland. Van de 20 meest voorspelde soorten in deze editie van het voorspelspel zijn alleen Eleonora's Valk en Oosterse Tortel in Nederland opgedoken. Opvallend is dat van de 6 nieuwe soorten sindsdien de enige 'Europese' soort de Eleonora's Valk is, er daarnaast 3 Aziatische soorten en een Amerikaan zijn bijgekomen. Bonte Stern is daarentegen een bewoner van tropische wateren. Volgens de statistieken zit er dus een "Europeaan" aan te komen, maar je hoort ons niet klagen als we een echte Yank kunnen verwelkomen!

Feedback?