Voorspelspel

180 deelnemers hebben elk 5 nieuwe vogelsoorten voor Nederland voorspeld. Dit heeft geleid tot een lijst van 154 potentiele soorten waarmee het spel vanaf 1 januari 2019 kan worden gewonnen.

Een deelnemer kan op twee manieren het spel winnen:

  • Door als eerste meer punten te behalen dan het maximale aantal punten dat voor één soort te verdienen is.
  • Door als eerste 5 nieuwe soorten goed te voorspellen.

Het maximaal te behalen aantal punten voor 1 soort bereken je door het aantal deelnemers te vermenigvuldigen met het aantal voorspelde soorten.

Het aantal punten dat is te verdienen voor een goed voorspelde soort wordt berekend door het maximaal te behalen punten voor 1 soort te delen door het aantal keren dat hij is voorspeld. 

De winnaar van deze editie ontvangt waardebonnen voor de aanschaf van vogelboeken. Deze prijs als volgt opgebouwd; bij de start van het voorspelspel heeft de prijs een waarde van 100 euro. Dit bedrag wordt ieder jaar dat het spel loopt verhoogd met 50 euro, tot een maximum van 300 euro.

Tussenstand

Update Langstaartklauwier

2 november 2011  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  6812 × bekeken

In de laatste dagen van oktober beginnen de meeste vogelaars de balans op te maken van het afgelopen jaar. De kijkers krijgen wat meer rust dan de maanden ervoor en er wordt reikhalzend uitgekeken naar de wintermaanden, vaak een tijd om op vakantie te gaan om de wereldlijst weer wat aan te vullen en de koude, donkere periode in Nederland even te ontvluchten.

Niet dit jaar echter want de ontdekking van de Langstaartklauwier heeft vogelend Nederland flink wakker geschud! Na de eerste melding die nog het predikaat "vrij zeker" kreeg duurde het wel enige tijd voor de vogel kon worden terug gevonden maar die bevestiging kwam in ieder geval. Dat hebben we dit jaar ook al wel eens anders gezien.... Met niet meer dan een handvol gevallen in Europa zal deze Langstaartklauwier over enkele jaren ongetwijfeld de boeken ingaan als een blokker van formaat, ondanks dat deze toch door heel wat mensen is gezien!!

Het was nog maar eind september dat de vorige tussenstand werd opgemaakt. De conclusie daaruit was dat we een nieuwe koploper hadden in de persoon van Garry Bakker. Helaas voor Garry heeft hij nog geen twee maanden van zijn koppositie mogen genieten. Hij is door 5 personen van zijn troon gestoten: Ferry Ossendorp, Alex Bos, Erik Ernens, Robert van der Meer en Steven Wytema himself.

Steven is ook nog eens de enige van deze 5 die een soort als enige heeft voorspeld (Cyprusgrasmus) en kan daarmee, samen met de 7 personen die in het vorige voorspelspel werden genoemd met de komst van één soort een einde maken aan het voorspelspel.
Hoe klein die kans is hebben we bij de Eleonora's Valk reeds uitgelegd. Voor de overige deelnemers die punten hebben verdiend: zie de bijlage.

Zoals aan het begin gezegd: november wordt vaak beschouwd als een maand waarin niet zoveel meer gebeurt, dat dat onterecht is mag blijken uit heel wat super-zeldzaamheden die in die maand zijn ontdekt (o.a. Rotszwaluw) maar ook uit de vele waarnemingen van "gewoon" zeldzame vogels. Zat vorig jaar een deel van het venijn nog in de laatste 6 weken van het jaar (Rotskruiper en Grote Trap) dat zou ook dit jaar kunnen gebeuren. Ons advies: hang die kijker voorlopig nog maar even om je nek, je kan hem maar zo nog eens nodig hebben.

Groet Steven en Michel

Feedback?