Voorspelspel

180 deelnemers hebben elk 5 nieuwe vogelsoorten voor Nederland voorspeld. Dit heeft geleid tot een lijst van 154 potentiele soorten waarmee het spel vanaf 1 januari 2019 kan worden gewonnen.

Een deelnemer kan op twee manieren het spel winnen:

  • Door als eerste meer punten te behalen dan het maximale aantal punten dat voor één soort te verdienen is.
  • Door als eerste 5 nieuwe soorten goed te voorspellen.

Het maximaal te behalen aantal punten voor 1 soort bereken je door het aantal deelnemers te vermenigvuldigen met het aantal voorspelde soorten.

Het aantal punten dat is te verdienen voor een goed voorspelde soort wordt berekend door het maximaal te behalen punten voor 1 soort te delen door het aantal keren dat hij is voorspeld. 

De winnaar van deze editie ontvangt waardebonnen voor de aanschaf van vogelboeken. Deze prijs als volgt opgebouwd; bij de start van het voorspelspel heeft de prijs een waarde van 100 euro. Dit bedrag wordt ieder jaar dat het spel loopt verhoogd met 50 euro, tot een maximum van 300 euro.

Tussenstand

Update Noordse Waterlijster

26 september 2010  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  7587 × bekeken

Je houdt het bijna niet voor mogelijk... Nadat het erg lang stil was tussen oktober 2007 (Kroonboszanger) en oktober 2009 (Kaspische Plevier), met alleen een Dwerguil om de boel een beetje op te vrolijken, vloeit sindsdien een haast onophoudelijke stroom keiharde zeldzaamheden Nederland in!
Voor het voorspelspel begon kwam er al een Taigastrandloper langs, maar sinds januari hebben we ook alweer drie nieuwe soorten voor Nederland in de pocket! En dan hebben we het nog niet eens gehad over een Baltimoretroepiaal (de tweede Amerikaanse zangvogel in één jaar - de laatste keer dat dat gebeurde was in 1996!!), Witstaartkievit en Groene Bijeneter. Het kan allemaal een heel stuk slechter.

Maar waar het spelletje natuurlijk echt om gaat, is hoe vaak deze laatste welkome yank voorspeld is! Het zal een enkeling wellicht al ter ore zijn gekomen maar niemand had durven dromen dat we deze soort bij zouden kunnen schrijven op de Nederlandse lijst!! Daarmee is het een hele fraaie soort die als nummer 500 op de Nederlandse lijst mag prijken maar voor de ranking van het voorspelspel maakt die geen enkel verschil. Waarom schrijven we dit stukje dan?? Tja, je moet jezelf toch iets te doen geven? Hopelijk krijgen we snel een reden voor een nieuwe update maar dan eentje waarbij wel nieuwe punten verdiend zijn!

Groeten Michel en Steven

Noordse Waterlijster

Noordse Waterlijster Seiurus noveboracensis Northern Waterthrush. 18 september 2010 (Rene Pop)

Feedback?