Voorspelspel


Update Oostelijke(?) Vale Spotvogel, Kleine Regenwulp en meer.

24 januari 2020  ·  Folkert Jan Hoogstra  ·  2335 × bekeken

Oostelijke Vale Spotvogel

Twee nieuwe “spotvogels” erbij in één jaar? Het zou kunnen, maar of het zo’n vaart zal lopen valt nog maar te bezien. De vogel die door Lazar Brinkhuizen op 20 november 2019 werd gevonden nabij de Eemshaven kon de dag na de vondst helaas niet meer teruggevonden worden. Voor ons maakte dat wellicht ook niet heel veel uit, omdat de vogel op privéterrein zat en het er niet op leek dat bezoek mogelijk zou zijn. Voor Lazar en Wilma echter zuur, omdat er mogelijk wel eens onvoldoende bewijs zou kunnen zijn voor de aanvaarding van deze waarneming. Persoonlijk vind ik de waarneming veel overeenkomsten hebben met de Petsjorapieper van Vlieland in 2012. Hiervan werd ook het geluid opgenomen en leek de beschrijving van de vogel de determinatie als Petsjorapieper in ieder geval niet in de weg te zitten. Gezien het aantal waarnemingen in Noordwest-Europa en ook de toename van het aantal waarnemingen verwacht ik niet dat het erg lang gaat duren voordat er een herkansing van deze soort gaat komen. Dat ik niet de enige ben die er zo over denkt blijkt wel uit de lijst van mensen die deze soort voorspelden:

- Jelle Aalders
- Jaap van den Andel
- Jos van den Berg
- Julian Bosch
- Edial Dekker
- Hendrik Jan van Dijk
- Arthur Geilvoet
- Martijn Hammers
- Folkert Jan Hoogstra
- Marijn Hoogteijling
- Guus Jenniskens
- William de Jong
- Jan van der Laan
- Sander Lagerveld
- Thomas Luiten
- Robert van der Meer
- Dennis Meeuwissen
- Marten Miske
- Dimitri Mulder
- Joost Nijskens
- Martijn Renders
- Peter van Scheepen
- Vincent van der Spek
- Dave van der Spoel
- Jan Hein van Steenis
- Laurens Steijn
- Sander Tambach
- Jeroen van Vianen
- Peter de Vries
- Hugo Wielman
- Steven Wytema

Kleine Regenwulp

Zaterdag 18 september 2010 werd vogelend Nederland opgeschrikt door de vondst van Ben Gaxiola van een Noordse Waterlijster in de oude eendenkooi op Vlieland. Zelf vogelde ik amper twee jaar en had ik nog geen abonnement op DBA. Per toeval geraakte ik diezelfde middag op een watertaxi richting het eiland. Halverwege de reis kwam er een piep binnen en ik weet nog goed dat een aantal vogelaars aan boord een blik hadden alsof ze een spook hadden gezien. Ik dacht direct: K*t de waterlijster is pleite. Dat bleek gelukkig niet het geval. Wel werd er in België een Kleine Regenwulp gezien. Lekker boeiend dacht ik. Een Yank is toch veel vetter? Aan de blikken van de mede vogelaars te zien bleek niet iedereen die mening te delen….

Afijn, dik negen jaar later is alles goed gekomen en hebben we alsnog onze Kleine Regenwulp na goede acties van de ontdekker Sytze Algera en doorgever Fred Visscher.

Deze fijne wulp werd voorspeld door de volgende mensen:

- Jan Jaap Brinkman
- Edwin Dam
- Vincent Douwes
- Ton Eggenhuizen
- Ben Gaxiola
- Jaap Hamelink
- Hans Janse
- Remco Jousma
- Ronald de Lange
- Mark van Leeuwen
- Hans van der Meulen
- Marten Miske
- Chris Quispel
- August van Rijn
- Bram Roobol
- Tim Schipper
- Robert van Tiel
- Lennart Verheuvel
- Bas Verhoeven
- Roland Vliet
- Kees de Vries
- Arie-Willem van der Wal
- Arne van Wingerden

Overzicht 2019

Toen ik in het najaar van 2018 de taak op mij nam om het voorspelspel een vervolg te geven kon ik niet hebben voorzien dat ik het in het eerste jaar al zo druk zou hebben met het schrijven van updates (wat ik overigens met veel plezier doe). Hierbij een opsomming van alle potentiële nieuwe soorten voor Nederland in 2019, waarbij opgemerkt moet worden dat de Azuurmees van Bergen niet is ingediend en ook niet via een andere weg in roulatie komt bij het CDNA. Deze vogel vermeld ik dus niet meer in het voorspelspel tenzij iemand deze alsnog gaat indienen.

- Schildraaf (0x voorspeld) (verzamelronde)
- Groene Fitis (19x voorspeld) (ronde 1)
- Indische Kievit (0x voorspeld) (ronde 2)
- Grijskopkievit (0x voorspeld) (ronde 2)
- Sakervalk (3x voorspeld) (aanvaard)
- Alaskastrandloper (12x voorspeld) (aanvaard)
- Grijskoppurperkoet (0x voorspeld) (ronde 2)
- Horusgierzwaluw (schierzwaluw) (1x voorspeld) (nog niet in roulatie)
- Grote Vale Spotvogel (0x voorspeld) (nog niet in roulatie)
- Oostelijke Vale Spotvogel (31x voorspeld) (nog niet in roulatie)
- Kleine Regenwulp (23x voorspeld) (nog niet in roulatie)

Van alle potentiële nieuwe soorten voor Nederland zijn er dus inmiddels 2 aanvaard.

Stand

Op basis van de aanvaarde soorten is de stand als volgt:


Als we daarnaast ook kijken naar de soorten waar al wel waarnemingen van zijn, maar nog niet zijn geaccepteerd ziet het er als volgt uit:


Openstelling nieuwe deelnemers

Zoals al besproken in de uitleg van de regels hebben we nagedacht over de lengte van het voorspelspel. Het duurt over het algemeen vele jaren voordat er een winnaar uit de bus komt. Dit is natuurlijk vervelend voor de nieuwe vogelaars of de mensen die een tijd de website niet in de gaten hebben gehouden en de inschrijving hebben gemist. Om deze reden is besloten om het voorspelspel eind 2019 weer open te zetten voor nieuwe deelnemers, waarbij we ook de mogelijkheid bieden voor de mensen die al deelnemen om hun lijst te herzien. Door drukte is het er helemaal bij in geschoten om dit kenbaar te maken op de site. Door een scherpe Koen Stork werd ik hierop gewezen.

De mogelijkheid om alsnog deel te nemen aan het voorspelspel en een lijst in te sturen, dan wel je lijst te herzien, zal alsnog worden opengezet voor de periode 1 februari 2020 tot en met 29 februari 2020.

Spelregels

Voor de algehele regels van het voorspelspel klik hier

De extra spelregel die geldt voor het alsnog deelnemen/wijzigen van je lijst is:

• De lijst mag geen soorten bevatten die in 2019 al als potentiële nieuwe soorten voor Nederland zijn waargenomen. Zie hiervoor de lijst in de alinea: Overzicht 2019.

In tegenstelling tot wat eerder is vermeld mag je dus ook enkele soorten van je lijst wijzigen. Je hoeft dus geen volledig nieuwe lijst in te sturen.

De lijsten kunnen worden gestuurd naar: voorspelspel2019@gmail.com en voorspelspel@dutchbirding.nl

Discussie

Vincent Hart  ·  17 februari 2020  23:24

Ik zou 'Roland Vliet' maar gewoon Roland van der Vliet noemen...

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?