Voorspelspel

Hier vind je de lijst met de deelnemers en hier de voorspelde soorten.

Update voorspelspel 1

14 augustus 2019  ·  Folkert Jan Hoogstra  ·  2115 × bekeken

Het was een enerverende eerste helft van 2019 waar we elkaar geregeld tegen kwamen in het veld en nog meer konden discussiëren op het forum. De grote vraag van dit eerste half jaar was: Gaan of niet gaan? Eigenlijk een overbodige vraag. Het antwoord is natuurlijk altijd gaan en daarna zien we wel verder. De praktijk wijst echter anders uit met allerlei werk- en privéverplichtingen. En zelfs al ging je direct dan kon je een soort nog makkelijk missen weet ik uit persoonlijke ervaring. Ach zo hou je nog iets over voor later zeggen sommigen dan. Afijn, het gaat hier niet om de ranking, maar om het voorspelspel.

Azuurmees

Door al het geweld van het late voorjaar zouden we bijna vergeten dat we in maart nog in Bergen stonden te kijken naar een (geelborst)Azuurmees. Van alle potentiële nieuwe soorten die dit jaar zijn gevonden is dit echter de enige die (nog) niet in te voeren is in de ranking. Wellicht zegt dat ook iets over de kans op aanvaarding. Echter is de soort toch maar liefst 587 keer ingevoerd op waarneming.nl. Aanvaard of niet, het was weer gezellig en leerzaam. Stel dat de vogel geaccepteerd wordt als één van de ondersoorten van Azuurmees dan hebben de volgende mensen alvast één soort van hun lijst juist voorspeld:
Timon van den Heuvel
Thomas Los
Marc Plomp
Maurice van Veen

Schildraaf

Over Schildraaf kunnen met het oog op het voorspelspel kort zijn. De soort is door niemand voorspeld. De enige kraaiachtige op de lijst van voorspelde soorten is Alpenkauw met 2 voorspellers. En ja als Schildraaf kan….

Groene Fitis

Deze soort is dan wel weer erg leuk voor het voorspelspel en prijkt op het lijstje van maar liefst 19 voorspellers waaronder die van mijzelf. De soort wordt de laatste jaren steeds vaker waargenomen in Noordwest-Europa dus de vraag was niet meer zozeer of, maar wanneer deze werd gevonden. Het blijft echter nog de vraag of deze specifieke vogel het tot de lijst gaat halen. De foto’s bieden geen enkel uitsluitsel en als we het hebben over een nieuwe voor Nederland waar alleen een geluidsopname van is dan ken ik er nog wel één. ‘kuch’ Petsjorapieper ‘kuch’. Echter van die pieper is alleen een opname van de vluchtroep en van de Fitis hebben we ook de zang. Zuur dat de vogel niet meer gevonden kon worden, maar ik voorzie deze soort binnen de komende 10 jaar nog wel een keer. Vergeet niet dat er ook al een mogelijke waarneming was op Vlieland (Nieuwe eendenkooi 13 september 2014). De 19 voorspellers van deze soort:
Frank Aarts
Pieter Baalbergen
Nathaniël Bosch
Frank Coenjaerts
Hendrik Jan van Dijk
Jaap Dijkhuizen
Wouter van der Ham
Douwe Hoekstra
Folkert Jan Hoogstra
Maarten Hotting
Guus Jennikens
Thomas Luiten
Joost Nijskens
Bart-Jan Prak
Jillis Roos
Dave van der Spoel
Vincent van der Spek
Tim van der Torre
Arne van Wingerden

Indische Kievit

Waar is de Indische Kievit toch heen? Ook over deze prachtige vogel met bijzonder verhaal valt in het kader van dit spel niet meer te zeggen dan dat niemand deze had voorzien.

Grijskopkievit

Twee soorten met een grijze kop werden voorspeld. De Kievit zat er niet bij.

Sakervalk

Gezien de toename van het aantal broedparen in oost Europa en gevallen in Duitslands waaronder bewezen wilde vogels kan het niet geheel onverwacht te noemen zijn dat wij inmiddels ook een geval hebben. Het lage aantal voorspellingen en de in eerste instantie (te) lauwe reactie op de melding zijn wellicht beiden te verklaren door het grote aantal valkeniersvalken die in Nederland worden gezien. Af en toe komt er nog een melding van Sakervalk in Noord-Holland en ook eenmaal uit Flevoland. Wie weet komt het toch nog tot een goed einde. Noord-Holland is in deze tijd van het jaar immers een populaire bestemming met bollenvelden en Waterrietzangers. Dus wie bollenvelden gaat checken, kijk ook af en toe even in de masten a.u.b. De volgende 3 voorspellers hadden goed gegokt op deze soort:
Rik Beukers
Bart Bos
Robert Keizer

Stand

De grote vraag die over blijft is: wat gaat de CDNA met al deze gevallen doen? Pas als de CDNA een uitspraak heeft gedaan zullen de gevallen daadwerkelijk worden verwerkt in het voorspelspel. Laten we er met zen allen in ieder geval net zo’n fantastisch najaar als voorjaar van maken waarbij we elkaar geregeld in het veld mogen zien en urenlang kunnen discussiëren op het forum. Ik kijk er in ieder geval naar uit.

Folkert Jan Hoogstra

Discussie

Edwin Schuller  ·  16 augustus 2019  07:39

En nu alweer achterhaald :)


PS bij Grijskopkievit klopt de opmaak niet.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?