Voorspelspel

180 deelnemers hebben elk 5 nieuwe vogelsoorten voor Nederland voorspeld. Dit heeft geleid tot een lijst van 154 potentiele soorten waarmee het spel vanaf 1 januari 2019 kan worden gewonnen.

Een deelnemer kan op twee manieren het spel winnen:

  • Door als eerste meer punten te behalen dan het maximale aantal punten dat voor één soort te verdienen is.
  • Door als eerste 5 nieuwe soorten goed te voorspellen.

Het maximaal te behalen aantal punten voor 1 soort bereken je door het aantal deelnemers te vermenigvuldigen met het aantal voorspelde soorten.

Het aantal punten dat is te verdienen voor een goed voorspelde soort wordt berekend door het maximaal te behalen punten voor 1 soort te delen door het aantal keren dat hij is voorspeld. 

De winnaar van deze editie ontvangt waardebonnen voor de aanschaf van vogelboeken. Deze prijs als volgt opgebouwd; bij de start van het voorspelspel heeft de prijs een waarde van 100 euro. Dit bedrag wordt ieder jaar dat het spel loopt verhoogd met 50 euro, tot een maximum van 300 euro.

Tussenstand

Update Amerikaanse Tafeleend

11 februari 2016  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  6380 × bekeken

Over puntenpakkers en tranentrekkers

Het lijkt wel alsof sinds een paar jaar de dubieuze nieuwe soorten als paddenstoelen uit de grond schieten! Na Amerikaanse Torenvalk, (Petsjorapieper), Witkruintapuit en Azuurmees staan we nu voor de keus hoe om te gaan met deze eend. Allereerst hebben eenden natuurlijk al niet de beste papieren, enkele soorten in de categorie Stellers Eider daar gelaten. Toen aan het eind van dag één ook nog bleek dat de vogel aan één vleugel vier handpentoppen zijn geknipt euhhh gebroken, was het ongeloof natuurlijk compleet. Inmiddels zijn er flink wat tegengeluiden doorgekomen die ons toch hebben gemotiveerd om in ieder geval jullie op de hoogte te brengen van de status van deze eend. Het is namelijk wel een flinke puntenpakker!

Hij is maar door drie mensen voorspeld: Dennis Bos, Wim Wiegant en Duşan Brinkhuizen. Dennis had al Roodborstlijster en Maskerklauwier goed en zou hiermee van plek 25 naar plek 3 opstomen. Wim en Duşan hadden nog geen een soort goed voorspeld, maar met de ruim 400 punten die deze mooie eend waard is, staan ze gelijk onder Dennis op een gedeelde vierde plek. Dennis moet nog Kleinste Strandloper en Gele Zanger, en de andere twee heren hebben verder geen tranentrekkers op hun lijst staan; puntentechnisch dan hè, want van een Rüppells Grasmus of Amoervalk zal menig vogelaar wel blij worden gok ik!

Maar goed. Voorlopig staat er in het CDNA handboek "Als er aanwijzingen of gegronde vermoedens bestaan dat de vogel van niet-wilde herkomst is, dan wordt een dergelijk geval niet aanvaard. Het vermoeden van een niet-wilde herkomst kan op (één van) de volgende criteria zijn gebaseerd: ".." de vogel vertoont een verdachte slijtage aan het verenkleed, een voor de soort atypische rui of vreemde vergroeiingen aan poten en/of snavel, zoals extreem lange nagels; ". Voorlopig verwijzen we jullie voor de tussenstand toch nog even naar de vorige update.

Michel en Steven

Discussie

Jan Hein van Steenis  ·  12 februari 2016  21:51

Nou jullie durven: die Amerikaanse Tafeleend zomaar dubieus noemen, hahaha! De correcte "gekke s" is overigens š (de ş is de turkse versie).

Lieven De Temmerman  ·  13 februari 2016  11:09

Voor Dušan's naam ga ik altijd even naar google :-)

Arnoud B van den Berg  ·  18 februari 2016  23:20

Zou deze eend maar serieus nemen: lees bijvoorbeeld Martijn Bots beschouwing op http://forum.waarneming.n... Met felicitaties aan Dennis, Wim en Dušan.

Steven Wytema  ·  19 februari 2016  11:24

Je hebt op zich wel gelijk Arnoud; tussen schrijven van dit stuk, plaatsen en de huidige stand van zaken (of mag ik al consensus zeggen?) zat flink wat tijd. Toen ik na dag 1 over een voor WP extreem zeldzame eend met beschadigingen moest schrijven was dit mijn beste 'gevoel'. Jij had destijds (8 februari) ook net met een Brit gesproken die het niet helemaal lekker zat toch?

Arnoud B van den Berg  ·  19 februari 2016  13:02, gewijzigd 19 februari 2016  23:25

Ja, klopt. Was in de VS op reis met een Brits commissielid dat in Engeland net een herziening van alle gevallen achter de rug had. De meeste werden daar afgewezen als (mogelijke) hybriden, en de eerste foto's van Groningen waren niet goed genoeg om zijn twijfel over hybride weg te nemen. Echter, de drie 'rafelige' handpen-punten (op rechtervleugel) waren voor hem niet een reden om aan een kooivogel te denken. Hoorde vlak voor thuiskomst ook de mening van een ander Brits ex-commissielid (Small): hij zag het als een goed geval, met een aansporing om direct te gaan kijken.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?