Voorspelspel


Update Maskerklauwier

26 januari 2016  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  5486 × bekeken

Ja. Hallo! We hadden onze digitale pen nog niet van het digitale papier gelicht, of de volgende Facebook-vondst was alweer bekend! Toen we zeiden dat hij wat ons betreft snel mocht komen hadden we dit niet echt voor ogen! En zéker niet dat het eenzelfde scenario zou zijn (ok,... bijna) als zijn voorganger. Het enige verschil? Deze 1e winter Maskerklauwier werd helaas niét teruggevonden, in tegenstelling tot zijn voorganger de Roodkeelnachtegaal. Was er bij die soort nog een - minuscuul - kansje als escape de boeken in te gaan, zo is dat hier met de determinatie: Eigenlijk staat vrijwel niks de herkenning als Maskerklauwier nog in de weg, en dat terwijl de vogel is gefotografeerd met een simpele telefoon.

Maskerklauwier
Maskerklauwier, Hoorn, Terschelling, Peter Rutgers, begin november 2015

Als we naar de statistieken kijken dan is het eerste wat opvalt (de scherpe lezers hebben het waarschijnlijk al gelezen bij de update van de Roodkeelnachtegaal) dat Nicky Hulsbosch met deze soort in één klap op 4 goed voorspelde soorten komt! Mocht er binnenkort een Mongoolse Plevier opduiken dan heeft hij zijn kwintet compleet en mogen we hem als winnaar uitroepen. Twee mannen mogen zich toevoegen aan de groep met 3 goed voorspelde soorten en dat zijn Marcel Klootwijk (mist nog Petsjorapieper en Beringmeeuw) en Robert Keizer (Amerikaanse Waterpieper en Sakervalk).

Andere statistiekjes? Vrouwe Fortuna was 17 mensen goed gezind met hun eerste goed voorspelde soort. Ferry van der Lans doet het deze dagen goed met deze twee recente nieuwe soorten als zijn eerste goed voorspelde soorten. Opmerkelijk genoeg is er maar één soort bijgekomen die het spel kan beëindigen dmv punten: Tim Zutt voorspelt een Bruine Spotlijster (Brown Thrasher, Toxostoma rufum), en voor wie dat niet weet: in de winter van '66 zat er eentje in Engeland! (in de categorie "het kan altijd en overal" scoort deze best wel hoog ;)). In totaal zijn er nu 25 soorten waarmee het spel direct afgelopen is. Ééntje daarvan is dus Mongoolse Plevier, voor de overige soorten zie de eerder genoemde update van de Roodkeelnachtegaal.

Verder is dit, zoals men waarschijnlijk wel in de gaten heeft, een vrij talrijk voorspelde soort: 40 man krijgen dus de schamele 30 punten, maar het is wel opvallend dat inmiddels 5 soorten uit de top 10 juist zijn voorspeld. Van de andere 5 (nog) niet verschenen soorten komen er 3 uit Amerika: Kleinste Strandloper, Zwarte Eend en Amerikaanse Waterpieper. En één van de andere twee is... juist! De Mongoolse Plevier waar Nicky Hulsbosch mee zou winnen. De meest basale kennis van kansberekening doet ons echter vermoeden dat het iets totáál anders gaat worden! Van de 15 nieuwe soorten voor Nederland zijn er inmiddels 4 niet voorspeld: Noordse Waterlijster, Glanstroepiaal, Afrikaanse Woestijngrasmus en Stejnegers Roodborsttapuit (Petsjorapieper, Azuurmees (2), Witkruintapuit (2) en Amerikaanse Torenvalk hebben het helaas/terecht* niet gehaald).
*doorhalen wat naar behoeven niet van toepassing is

Top tien meest voorspelde soorten (en aantal keer voorspeld)

1Kleinste Strandloper61
2Bruine Klauwier54
3Mongoolse Plevier46
4Petsjorapieper41
5Maskerklauwier40
6Roodkeelnachtegaal37
7Eleonora's Valk36
8Oosterse Tortel29
9Zwarte Eend28
10Am. Waterpieper (rubescens)25

Groeten Steven en Michel

Discussie

Vincent Hart  ·  27 januari 2016  18:20

Overigens is Syrische Bonte Specht (gisteren en vandaag in Beieren de 1e voor Dtsl) door 4 mensen voorspeld.

Steven Wytema  ·  27 januari 2016  21:20

En we kregen naast de Am. Tafeleend ook al vragen over die keerkringvogel. - we verwachten dat de eend (al hij dr al niet op staat) op de lijst komt van 'soorten met omgekeerde bewijslast' dwz geen ring; - de Roodsnavelkeerkringvogel was in behoorlijk verregaande staat van ontbinding dat de kans redelijk is dat zijn herkomst niet bepaald kan worden. Neem daarbij dat de soort 0 x voorspeld was... (!) Dat waren inderdaad soorten waar we even stil bij hadden kunnen staan maar we laten het voorlopig hierbij

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?