Voorspelspel


Update Roodkeelnachtegaal

20 januari 2016  ·  Steven Wytema en Michel Veldt  ·  7151 × bekeken

Het lijkt bijna traditie te worden in Het Voorspelspel: een nieuwe soort voor Nederland wordt argeloos op internet gezet en de gemiddelde DB-er gaat uit zijn stekker. Na de Afrikaanse Woestijngrasmus, Eleonora's Valk, Oosterse Tortel, Rosse Waaierstaart en Siberische Grijze Ruiter was het nu de beurt aan een fraaie Roodkeelnachtegaal! Ongetwijfeld was niet iedereen direct even enthousiast: over de leeftijd was niets met zekerheid te zeggen, in een stadstuintje, open en bloot, en zat daar nou wel of niet een ring om die poot?

Dankzij een aantal doorzetters die tot ver na zonsondergang op de plaats delict bleven rondhangen werd aan het einde van de dag duidelijk dat de vogel nog steeds aanwezig was. Doortastend optreden van voornamelijk Remco Hofland zorgde ervoor dat de massa toegestroomden zich van achter een woonkamerraam konden vergapen aan deze beauty van een paar meter afstand. Wat nou skulker op een waddeneiland in oktober!!
Met de ingevallen koude en een goede voorraad meelwormen (meelwormenman we hebben je nog nooit zo hard nodig gehad!) zouden we nog best eens een tijd van hem kunnen mogen genieten.

RoodkeelnachtegaalFoto: Michel Veldt

De vaste volgers van Het Voorspelspel kunnen zich misschien nog herinneren dat Roodkeelnachtegaal een veel voorspelde soort was; Er zijn slechts 5 soorten die door de deelnemers worden geacht een grotere kans te hebben om hier te geraken: Kleinste Strandloper, Bruine Klauwier, Mongoolse Plevier, Petsjorapieper en Maskerklauwier. Uit de top 25 van meest voorspelde soorten zijn na 5 jaar Voorspelspel nog maar 4 soorten juist voorspeld: Bruine Klauwier, Eleonora's Valk, Oosterse Tortel en nu dus deze Roodkeelnachtegaal.

Met deze nieuwe toevoeging aan Het Voorspelspel verandert er weer van alles in de rangen en standen. Maar liefst 37 voorspellers deden een goede gok met deze nieuwe soort, dit levert ze 33 punten op, een fractie meer dan de 22 die de Bruine Klauwier waard was. Voor Jaap Dijkhuizen, Joost Vogelzang, Erik van der Welle, Wietze Janse, Marten Hornsveld, Corstiaan Beeke, Jos van den Berg, Norman Graafsma, Guus Peterse, Frank van der Meer, Ferry van der Lans, Luuk Punt, Gert Ottens en Adri Remeeus (14 personen) staan nu de eerste punten op het bord!

In de ranglijst van deelnemers met de meeste punten verandert niet veel, de namen in de top tien blijven zelfs ongewijzigd. Miranda Zutt is de enige die de Roodkeelnachtegaal juist voorspelde en stijgt daarmee van plek 8 naar plek vier. Hieronder zie je het overzicht van de deelnemers die 150 of meer punten hebben behaald:

#NaamPunten#Voorspeld
1Michiel van den Berg6051
 Michel Veldt6051
3Erik Ernens3632
4Miranda Zutt2643
5Steven Wytema2421
 Robert van der Meer2421
 Ferry Ossendorp2421
 Alex Bos2421
9Anton Vink2312
10Henk-Jan van der Kolk2202
11Garry Bakker1852
12Daniël Paalvast1763
13Foeke Hettema1542
14Bart-Jan Prak1511
 Albert Vrielink1511
 Tjeerd Burger1511
 Arjan van Egmond1511
 Swim Stigter1511
 Rob Gordijn1511
 Pim Wolf1511


Voor het volledige puntenoverzicht: zie hier de update. Merk hierbij op dat de soorten waarmee het Voorspelspel op dit moment gewonnen kan worden een groene markering achter de soortnaam hebben staan.

93 Arme stakkers hebben al vijf jaar lang geen enkele soort goed voorspeld. Hou vol heren en (1) dame! Vrouwe Fortuna zal ook jullie geduld vast nog wel eens belonen.

Het aantal voorspellers van 3 juiste soorten is flink toegenomen. Was eerder Gerben Mensink "lonely at the top", nu zijn daar 6 deelnemers bij gekomen: Miranda Zutt, Daniël Paalvast, Jeroen van Vianen, Nicky Hulsbosch, Teus Luijendijk en Simon Plat. Opvallend genoeg voorspelden zij samen ook nog een aantal soorten die in de laatste 2 jaar een kans (in meer of mindere mate) hadden om op de Nederlandse lijst geplaatst te worden: Balkankwikstaart, Petsjorapieper en Azuurmees. Het toont maar aan hoe snel de overwinning opeens een feit kan zijn!

Een leuke analyse valt te maken van de soorten waarmee Het Voorspelspel 2010 vandaag of morgen zomaar voorbij zou kunnen zijn. In de hoek van de realistische(r) soorten zien we steeds meer pareltjes verschijnen waar menig deelnemer het spaans benauwd van zou krijgen. Denk aan Armeense Meeuw, Cyprusgrasmus, Boslijster, Heremietlijster, Scopoli's Pijlstormvogel (tja, hoe gaan we die eens lang op één plek vasthouden?), Stekelstaartsnip, Tibetaanse Plevier, Finsch' Tapuit en Pallas's Roodmus (speciaal voor de enkeling die daarin gelooft!).

Er staan nog veel meer soorten in de lijst die bij verschijnen in Nederland in 1 klap het verhaaltje dat Voorspelspel heet uit zou kunnen blazen maar die toch minstens de nodige vraagtekens zouden doen oproepen: Amerikaanse Torenvalk, Hazelhoen, Indische Kievit, Diadeemroodstaart, Oosterse Holenduif, Gevlekte Groenpootruiter, Rüppels Gier, Gestreepte Gors, Roodstaartgors, Zwartbuikzandhoen en Kleine Groene Bijeneter vallen wat ons betreft prima in die categorie. Voor de volledigheid nog de andere soorten (of beter: taxa) waarmee het spel eveneens tot een abrupt einde zou komen: Amerikaanse Blauwe Reiger, Bruine Gent, Kaspische Kwikstaart, Gestreepte Gors, Roodstaartgors en Noordelijke Eider.

Wat staat de toekomst ons te wachten? Niemand die het weet, en dat is maar goed ook! Op naar de volgende nieuwe soort voor Nederland, wat ons betreft mag die weer snel komen!

Groeten Steven en Michel

Discussie

Wietze Janse  ·  21 januari 2016  14:17

Valt me wel op dat de organisatoren opvallend hoog in de lijst staan!? Sjoemel glazen bol? ;-)

Gert Ottens  ·  21 januari 2016  14:38

Misschien meteen weer een update met Maskerklauwier?;-)

Jan Hein van Steenis  ·  21 januari 2016  15:03

Maskerklauwier is de vierde soort voor Nicky Hulsbosch.

Michel Veldt  ·  21 januari 2016  21:30

Bij kaarten heb je de uitdrukking "wie schrijft die blijft".Voor het voorspelspel zou je een soortgelijke spreuk kunnen bedenken, haha. Inderdaad Jan-Hein maar ik dacht dat het de taak van Steven en mij was om dat te melden ;-). De soort waarmee hij nu kan winnen is er eentje met een verhaal overigens....

Jan Hein van Steenis  ·  21 januari 2016  23:34

"You got to be faster!" (maar voorspellen kan ik blijkbaar niet).

Eddy Nieuwstraten  ·  23 januari 2016  18:15

begrijp ik het goed dat degene die nu 4 van de 5 soorten goed heeft voorspeld nog niet heeft gewonnen?

Michel Veldt  ·  24 januari 2016  23:00

Hi Eddy, dat klopt inderdaad. Je kunt winnen door het correct voorspellen van alle 5 de soorten of door meer punten te halen dan het aantal voorspelde soorten door alle deelnemers samen. Als je dus meer dan 1210 punten haalt heb je gewonnen. Wellicht dat 5 goed voorspelde soorten achteraf gezien wat veel is maar wie weet. In het huidige tempo gaat het hard! Groet Michel

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?