Twitchverhalen

Aankondiging Twitchverhalen

1 april 2020  ·  Marten Miske & webredactie  ·  17225 × bekeken

“Een Kroonboszanger, een Noordse Waterlijster, een Langstaartklauwier... Wij Dutch Birders, wij zijn twitchers. Niet alleen, maar ook. Natuurlijk ontdekken we graag zelf iets, maar het is maar weinigen van ons gegeven om ooit, laat staan meer dan eens, zelf een echte klapper te vinden. Onze verhalen zijn vooral de verhalen over hoe we op zoek gaan naar de vondsten van anderen. Die verhalen samenbrengen, het zou een feest van herkenning zijn (hoewel, in sommige gevallen…)”

Het was Guus Peterse die een paar jaar geleden op een Dutch Birding Vogeldag naar me toe kwam met een idee. Het idee om de verschillende kanten van een twitch samen te voegen tot één verhaal. Het heeft even geduurd voordat we ermee aan de slag gingen, maar het lijkt nu gepaster dan ooit. Het is namelijk misschien wel een van de belangrijkste aspecten van onze hobby: of je nou naast elkaar zit in de auto op weg naar een twitch of ’s avonds samen in de kroeg, je haalt herinneringen op. “Weet je nog dat wij daar al een uur stonden en dat ... als een bezetene aan kwam rennen? Of dat … z’n auto de sloot had ingereden? Of dat we daar liepen en toen die mega ontdekten?!”. In een tijd waarin we elkaar nauwelijks nog in het veld zien, gaan wij zorgen dat we deze verhalen aan elkaar kunnen blijven vertellen.

Een nieuwe rubriek is dus geboren en we hebben een daadkrachtige webredactie die zin heeft om de schouders eronder te zetten. Er ontbreekt echter nog één ding en dat zijn de verhalen! De webredactie roept dan ook iedereen op om memorabele verhalen op papier te zetten en die met ons te delen. Zij gaan deze verhalen dan samenvoegen tot een leuk en leesbaar geheel. Het idee is simpel: schrijf jouw verhaal van een twitch die jou is bijgebleven en stuur die naar webredactie@dutchbirding.org. Voeg hier ook al het beeldmateriaal dat past bij je verhaal aan toe, zoals YouTube-filmpjes, foto's of een link naar reeds gepubliceerd materiaal!

Zowel Guus als wij denken dat het leuk zou zijn als zoveel mogelijk verschillende mensen hun verhaal zouden doen. Dus ook al ben je niet zo aanwezig op deze website of zie je jezelf niet als schrijfwonder, dat maakt niks uit. Wij zijn juist benieuwd naar jouw verhaal! Heb je nog niet direct inspiratie, wanhoop dan niet. Morgen zullen we namelijk al het eerste artikel publiceren, over de Roodborstlijster, waarin ook een verhaal van de bedenker van dit idee te lezen zal zijn. Dat kun je dus als voorbeeld gebruiken. Ook kan de webredactie zeker feedback leveren op stukken, om samen tot een prachtig stuk te komen. We zullen uiteraard proberen regelmatig nieuwe artikelen te publiceren, maar het kan ook zomaar zijn dat we een artikel updaten omdat er een nieuwe kant van het verhaal is binnengekomen.

Disclaimer: De webredactie bepaalt uiteindelijk welke artikelen, in welke vorm en op welk moment geplaatst worden.

Discussie

David Uit de Weerd  ·  1 april 2020  18:35

Goed idee!

Diedert Koppenol  ·  1 april 2020  23:21

Stuur ook beeldmateriaal mee of een linkje als dat al gepubliceerd staat op de DB-website.

Martijn van Tol  ·  29 maart 2022  10:12

Erg leuk om te lezen! Komen er nog nieuwe verhalen?

Peter Tamerus  ·  29 november 2023  14:19

Wat zijn in godsnaam Twichers.... omdat het hier een Nederlandse pagina betreft zou ik willen vragen of niet alles in het Nederlands kan.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?