Recensies

Birding Frontiers, Challenge Series, Autumn

16 november 2014  ·  8845 × bekeken

Challenge Series Autumn

Martin Garner (illustraties van Ray Scally) 2014. Birding Frontiers. ISBN-13: 978-0992975708. Paperback, 132 pp. Prijs £ 20,49 (incl. verzendkosten; voor Europa). Te bestellen via Birding Frontiers.

Na zes jaar is hier het tweede boek van Martin Garner. Het doel is gelijk gebleven: herkenning van onderbelichte (onder)soortengroepen en nieuwe determinatie-inzichten presenteren. Gelukkig is Martin afgestapt van het 'bouquetreeks-papier' en zijn de illustraties en foto's uiteraard nu wel in kleur.

De keuze van soorten is in deze Autumn-versie dus gericht op ID-uitdagingen in de herfst, en dat suggereert ook direct dat er waarschijnlijk in de toekomst meer zit aan te komen. De versie 'Spring' toch in ieder geval lijkt me.
De inleiding is kort, heel kort eigenlijk, zodat direct over wordt gegaan op het eigenlijke werk. Hier en daar worden verrassende keuzes gemaakt met enerzijds soorten die voor velen niet op de radar staan als dwaalgast in Europa (terecht of niet), bijvoorbeeld Japanese Sparrowhawk, Sharp-shinned Hawk en Yellow-streaked Warbler, en anderzijds ondersoorten waar vrijwel niemand naar kijkt en dus ook niet worden gevonden maar wel algemeen zijn, zoals de nominaat Grote Bonte Specht. Ten aanzien van die laatste moet wel worden opgemerkt dat die noordelijke Grote Bonte in Brittannië wel meer opvalt omdat de Britse nogal bruinig zijn. Het past hoe dan ook allemaal naadloos in de filosofie van Martin: denk 'out-of-the-box!'

Voor lezers van British Birds en Dutch Birding -magazines komt een behoorlijk aantal onderwerpen bekend voor en bevatten deze hoofdstukken hooguit weinig nieuws, maar het is lekker alles bij elkaar te hebben. De hoofdstukken over het braamsluiper-complex, baardgrasmussen-complex en Stejnegers Roodborsttapuit zullen, vermoed ik, het meest worden opgeslagen en bevatten voor veel vogelaars een reeks nieuwe feiten/inzichten.

De teksten zijn opgebouwd uit een inleidend, soms persoonlijk verhaal van Martin. Dan volgen dwaalgastpotentie indien van toepassing, taxonomie, een opsomming van kenmerken en tot slot een verspreidingskaartje en eventueel een sonogram.
De illustraties zijn redelijk en voldoen in de meeste gevallen goed met hier en daar 'uitsnedes' om details weer te geven. Maar ik vind ze soms ook wat misleidend. Als je alleen de plaatjes vergelijkt tussen Raddes en Yellow-streaked Warbler zou je de indruk kunnen krijgen dat het een eitje is, maar Yellow-streaked heeft helemaal geen donkerdere borstband! De foto's zijn wat dat betreft aanzienlijk illustratiever en matchen hier dus niet met die illustraties. Waarschijnlijk wil de illustrator de verschillen extreem belichten, want hetzelfde gebeurt bij de baardgrasmussen. De Balkanbaardgrasmus heeft in de tekening een dieprode keel en direct daaronder puur witte onderdelen; in werkelijkheid is het wel even wat subtieler, zeker in vers najaarskleed. Bedenk je als gebruiker ook dat het hier om adulte mannetjes in het najaar gaat en niet de 2e kalenderjaars exemplaren (meest) die we in het voorjaar zien en over het algemeen per soort dieper gekleurd zijn. Staartpatronen zijn wel het hele jaar goed te gebruiken, met uitzondering van eerste winters.

De fotokeuze vind ik voor het overgrote deel oké, en heerlijk die inleidende foto per hoofdstuk! Neem bijvoorbeeld die eerste winter Taigavliegenvanger in een rommelhoekje, daar droomt elke zeldzaamhedenzoeker bij weg ... Problemen met foto's ontstaan bij soorten waar subtiele verschillen in bruin- of grijstinten van belang zijn zoals onder andere bij de izabelklauwieren en de tjiftjaffen. Bij de tjiftjaffen heb ik ook nog eens moeite met de derde foto bij Tjiftjaf: die gaat enorm naar Siberische Tjiftjaf en de match met de illustratie met bijschrift is dan ook ver te zoeken.

Eén van de meest waardevolle hoofdstukken, ten slotte, is denk ik de 'Reed Warblers'. Perfect om zoveel, voor de veldvogelaar belangrijke info, zo bij elkaar te hebben over Kleine- en Kaspische Karekiet, Struikriet- en Bosrietzanger.

Ondanks wat kleine zaken die misschien beter kunnen is dit een geweldig boek, ontstaan uit een geweldig idee. Laat de volgende 'Challenges' maar komen!

Nils van Duivendijk

Discussie

Sander Bot  ·  16 november 2014  16:59, gewijzigd 17 november 2014  13:28

Ook op voorraad bij Veldshop.nl. Vandaag besteld morgen in huis!

Gijsbert van der Bent  ·  16 november 2014  22:17

Nils, klopt het dat nergens staat vermeld welke soort er op de 'inleidende' foto's te zien is?

Max Berlijn  ·  17 november 2014  07:28

Die irritatie had ik ook al een beetje bij het boek. Verder erg leuk maar ik denk dat het "reservoir" van out of the box denken wel een beetje op is, maar laat me graag verrassen.

Nils van Duivendijk  ·  17 november 2014  08:33, gewijzigd 17 november 2014  11:56

Nee, een 'onderschrift' bij die inleidende foto's heb ik ook niet gevonden. Maar het is toch wel duidelijk welke soorten het zijn? (zeker na het bestuderen van het betreffende hoofdstuk... :-)) Ik vind overigens wel dat alle andere foto's wel wat meer uitleg hadden mogen hebben. Er blijft hier en daar wel wat liggen op die manier. Max, ben het niet met je eens hoor: volegns mij kan je nog 6 boeken vullen met 'out-of-the-box' materiaal. Jij zit misschien nog teveel in-the-box? :-)

Jan van der Laan  ·  17 november 2014  08:42

Ik vind het een erg leuk boekje. Veel dingen zijn natuurlijk al bekend, andere dingen niet. Kritiekpuntje vind ik dat er onder de foto's geen datum en locatie staat. Ben benieuwd wat 'WInter'gaat brengen.

Gijsbert van der Bent  ·  17 november 2014  11:16

Hartstikke inspirerend boekje al met al. De eerste nominaat Grote Bonte Specht die ik vind ga ik doorpiepen! 'Winter'' zal denk ik denk veel rotganzen, Canadese ganzen en sneeuwgorzen brengen. Nils, je kunt je recensie een meerwaarde geven door alle soorten te benoemen op de inleidende pagina's. Magnus Robb heeft ooit eens een enorme recensie gemaakt (een halve Dutch Birding) over een geluiden-CD. Heel verhelderend was die...;-)

Rinse van der Vliet  ·  17 november 2014  20:40

Gijs, als je zijn recensie over de 'Schulze' bedoelt, waren alle recensies maar zo als die. De meeste andere recensies over vogelwerken zijn naar mijn idee vooral tijdschrift- of website vulling. Iig de enige recensie die ik meer dan eens heb gelezen.

Guus van Duin  ·  17 november 2014  20:40

maar die major major is toch wel in Nederland gezien ..? volgens mij een van de beesten dat ik in mijn kast heb staan (Gorredijk 23 jan 1973) ook een m. major. uit mijn hoofd: 1972 was een invasiejaar ...

Gijsbert van der Bent  ·  17 november 2014  21:31

Dat een soort ooit al in Nederland is gezien sluit piepen toch niet uit Guus? ;-)

Albert de Jong  ·  25 januari 2015  14:31, gewijzigd 25 januari 2015  14:31

Ik vind het ook een inspirerend boekje en kan me goed vinden in de recensie van Nils. Het is zo'n boek dat je in het najaar in je auto hebt liggen. De aanpak van Garner c.s. is natuurlijk erg prikkelend door het out-of-the-box-denken. Persoonlijk zou ik graag zien dat er eens wat uitgebreider in een soort gedoken wordt (ben wat meer van de complete overzichten). De hoofdstukjes in het boek zijn wel erg beknopt. Zo mis ik het volwassen vrouwkleed van de amerikaanse blauwe kiek bijvoorbeeld. En waarom geen plaatje van zo'n bruine tjif die op DNA een tristis blijkt te zijn (daar hebben we in DB zo'n mooi artikel over gehad). De tekeningen vind ik her en der ook tegenvallen, een puntje dat Nils ook noemt: baardgrasmussen te contrastrijk, tjiffen met een te kleine snavel, te felle stuitjes van de robotappen en de gierzwaluwen zijn veel te licht. Verder kwam ik best wat spelfoutjes tegen (Tim Wolf?) die met een redactieslag er zo uit zouden zijn gehaald. Ik hoop dat in het deeltje 'Winter' een leuke meeuw aan bod komt.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?