Recensies

Weer een nieuw familielid: klein maar fijn? Introductie van de Kowa TSN 66A

12 september 2023  ·  Marijn Hoogteijling  ·  3505 × bekeken

Pluspunten:

  • Lichtsterk, heerlijk beeld
  • Doet volop mee met grotere broers
  • Klein en lichtgewicht
  • Geen kleurranden

Aandachtspunt:

  • Als het je puur om lichtsterkte in vroege ochtend of late avond gaat, dan mogelijk een groter model


Introductie

Importeur Benel BV benaderde mij om na de TSN 99A en de 88A nu de jongste telg aan een praktijktest te onderwerpen: de Kowa TSN 66A. Ik houd er niets aan over en er waren geen andere voorwaarden dan dat de importeur het artikel vooraf mocht lezen. Dit zijn puur mijn bevindingen als gebruiker. Sinds 2009 heb ik zelf de Kowa TSN 883 en dat is dan ook m’n referentie als ik vergelijk. Op moment van schrijven is de 66A alleen als pre-order beschikbaar en ik zal proberen een antwoord te geven op de vraag of je op de pre-orderlijst wil komen te staan.

De set bestond uit de Kowa 66A (A=angled, schuine inkijk) met het laatste zoom-oculair TE-WZ 11 WA, oftewel een grootbeeldzoom met een vergroting van 25-60x (net als bij de 88A). De 66 in de naam staat voor de diameter in millimeters van de frontlens. Bij andere merken is 65mm gangbaar maar Kowa onderscheidt zich wel vaker met net wat “afwijkende” maten.

Kowa TSN 66A in volle glorie, (Marijn Hoogteijling)

Uiterlijk en specificaties

Qua design is dit model gelijk aan de grotere modellen en past perfect in de familie. Kleurstelling, vorm en plaats van de scherpstelringen: alles is vertrouwd en ook het oculair is bekend.

Op de weegschaal: 1.146 kg, (Marijn Hoogteijling)

Wat wel direct opvalt is het lage gewicht van 1146 gram zonder oculair. Naast de TSN 883 is hij duidelijk kleiner maar vooral in gebruik oogt en voelt het als een kleinere scope.

Verder is alles even makkelijk en praktisch: stevige vergrendeling van het oculair, lenskap met richtlijn, goed vastzittende oculair- en frontlensdoppen en een flinke voet met nu dubbele schroefdraden om ‘m stevig vast te zetten op statief. Uiteraard kan je de scope ook zodanig kantelen dat je er mee om een hoek kunt kijken of waardoor het oculair lager staat. Dit komt bij mij wel eens van pas in kijkhutten waar de kijkgaten net te hoog of te laag voor mij zijn.

TSN 883 links en TSN 66A rechts, (Marijn Hoogteijling)

TSN 883 boven en TSN 66A onder, (Marijn Hoogteijling)

De belangrijkste specificaties zijn het lage gewicht, inclusief het zoomoculair ca 1510 gram. Het gezichtsveld met dit oculair is 42m- 23m op 1000 meter afstand, heerlijk.

Door nieuwe coatings zou de lichttransmissie nog hoger zijn en de zogenaamde KR-coating maakt de lenzen water- en vuilafstotend. Dit laatste heb ik niet durven testen.

De scope is voorzien van lenzen van het voor Kowa kenmerkende puur fluoriet wat ze voor hun topproducten gebruiken. Het oculair heeft XD-lenzen en samen met de scope zorgt het voor zicht zonder kleurranden, hierover later meer.

Telescopen worden steeds groter en hoewel Kowa ook hierin meegaat is de ca 65mm-maat overal een blijvertje. Eens kijken of dit inmiddels niet te klein is.

Bovenaanzicht oculair, (Marijn Hoogteijling)

Kijken maar

Als je al jaren en jaren met een groter model op stap bent dan lijkt deze 66A echt wel klein maar dat is subjectief want voorbijgangers vinden het wel een reusachtig professioneel ogend apparaat. Gek genoeg moet ik even wennen en erop vertrouwen dat het kan werken, zoals ik vroeger niet kon geloven dat kleine speakertjes beter klonken dan mijn vertrouwde grote boxen ;-). Maar om maar met de deur in huis te vallen: het is een waar genot om doorheen te kijken!

Alles voelt en kijkt vertrouwd, maar dan wel vergeleken met mijn TSN883 die fors groter is. Dezelfde prachtige kleuren, ragscherp, overdag geen verschil in lichtsterkte, groot beeld en fijne randscherpte. Is er dan echt geen verschil met de 883? Okay, je merkt dat richting de 60x vergroting de lichtsterkte wat afneemt (wat gebruikelijk is) maar met 25x vergroting zag ik ook om 21:50u op 9 augustus geen merkbaar verschil met de 883 voorzien van de 30x (vaste vergroting). Bladeren en takken van bomen op ca 75 meter waren goed en onderscheidend zichtbaar. De dichtstbijzijnde scherpstelafstand is ca 3,5 meter.

Het scheelt wellicht iets dat de bediening geen gewenning vergde: de twee scherpstelknoppen werken snel en uitermate precies. De focusrol voor het fijnere werk komt zeker bij de grotere vergrotingen goed van pas. De body is gemaakt van een magnesiumlegering wat interne bewegingen voorkomt en koel blijft in de zomer.

Ook het oculair is vertrouwd, hoewel de zoom van dit exemplaar mij iets te soepel gaat. Maar wat is het een verademing: doet niet onder voor mijn vaste 30x groothoek en ja, dan heb ik natuurlijk liever de zoom.

Ermee op pad in de Nieuwe Driemanspolder kom ik niets tekort en mijn vooroordelen waren precies dat: vooroordelen. Want de eenden op de plassen, lopertjes op het slik, visdieven en een buizerd in de lucht: helder, scherp en geen kleurrandje te bekennen. Hier merk je het voordeel van het fluoriet en XD-glas! Andere noemen het ED of HD, kwaliteitsglas en zorgt er voor dat onderwerpen scherp afgesneden randen hebben zonder vertekening. Fluoriet zou hier de beste eigenschappen voor hebben.

Na een paar keer ermee op pad te zijn geweest ben ik helemaal om want het kijkt heerlijk. En ik maakte al snel een comfortberekening: lichtere scoop, dan ook een wat lichter statief en een lichtere videokop…. Scheelt als snel ruim een kilo minder mee te zeulen.

Algemeen

Ook van dit model zal een body met rechte inkijk beschikbaar komen (de 66S) en de oculairen die op de TSN 883, 88 en 99 passen kun je ook hier gebruiken. Het nieuwe groothoekoculair met vaste vergroting meet hier 35x met een blikveld van 45 meter. Uiteraard passen de accessoires voor bijvoorbeeld digiscopen en de 1.6 extender er ook op en verwacht ik een beschermingshoes. De 66A is met stikstof gevuld en krijgt 10 jaar garantie.

Zij-aanzicht, (Marijn Hoogteijling)

Conclusie

Hoewel telescopen in steeds grotere maten verkrijgbaar zijn merk ik dat ik met deze Kowa 66A prima uit de voeten kan. Sterker, als je niet beter weet dan mis je niks. Ik vind het een verbluffende allrounder die vrijwel altijd voldoet. In hele specifieke situaties met minder goede lichtomstandigheden is een grotere scope wellicht in het voordeel (bijvoorbeeld zeetrektellers) maar over het algemeen is de combinatie van lichtsterkte, scherpte en lichte gewicht ideaal. De adviesprijs bedraagt van de TSN 66 € 1949,00 en van het oculair € 699, samen ca € 2639. De Oostenrijkse concurrent (volgens mij dé directe concurrent tegenwoordig) zit daar een kleine € 600 boven.

Kortom, ik vind het een verbluffend goede telescoop van vrijwel hetzelfde niveau als mijn 14 jaar oude 883! Alleen bij grote vergrotingen en in specifieke omstandigheden is hij natuurlijk iets minder lichtsterk dan z’n grotere broers maar het is een pareltje in verreweg de meeste omstandigheden. Weer één om te overwegen als je toe bent aan iets nieuws of wanneer je iets draagbaarders voor erbij wil aanschaffen.

Discussie

Wietze Janse  ·  13 september 2023  19:34

Bedankt, duidelijk verhaal.

Wat is en hoe werkt een 1.6 extender?

Marijn Hoogteijling  ·  14 september 2023  21:00, gewijzigd 14 september 2023  21:53

De extender is een tussenstuk waar je het oculair op plaatst waardoor de vergroting van het oculair met factor 1,6 toeneemt. Een zoom van 25-60x vergroting wordt dan 40-96x. De extender heb ik niet geprobeerd.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?