Recensies

The New Birds of Kazakhstan

11 december 2015  ·  6296 × bekeken

Arend Wassink 2015. Uitgegeven door Arend Wassink, De Cocksdorp. ISBN 978- 9081146203. Hardback, 382 pp. Prijs: € 49,50. Verkrijgbaar bij Veldshop.nl.

1


Afgelopen maand verscheen een grotendeels herziene nieuwe druk van 'The Birds of Kazakhstan' (BoK), zoals deze in 2007 verscheen (zie hier voor een recensie van dit boek). In deze bespreking zullen vooral de verschilpunten met de vorige uitgave worden benoemd, want de nieuwe titel (NBoK) is op vrijwel alle fronten verbeterd.

Om te beginnen zijn sinds 2007 zo'n 17 nieuwe soorten en vier nieuwe ondersoorten vastgesteld voor Kazachstan, en het boek is zo up-to-date dat zelfs de in september waargenomen Kleine Flamingo's worden vermeld. Dit alles leidt tot een avifauna van 499 soorten. Dat is er slechts een meer dan in BoK, maar dat ligt aan veranderde taxonomische inzichten en soorten die alsnog van de Kazachse lijst zijn geschrapt (die laatste worden in een bijlage besproken). Splits zijn bijvoorbeeld de strandleeuweriken (van een naar drie soorten) en klapeksters (van twee naar drie soorten).

De belangrijkste aanvullingen zitten hem echter in de hoeveelheid informatie, waarvan het toegenomen aantal pagina's (van 288 in BoK, naar 382) en de hoeveelheid literatuurverwijzingen (van 9 naar 19 pagina's; met een hogere dichtheid aan literatuuropgaven/pagina in NBoK) duidelijke functies zijn. Dit heeft logischerwijs ook zijn weerslag op de soortteksten - want die zijn in de meeste gevallen uitgebreider dan in de eerste editie - en vooral ook op de verspreidingskaarten. Die laatste zijn er flink op vooruitgegaan; met nu o.a. begrenzingen in het voorkomen als broed,- winter- en trekvogel en andere symbolen om duiding te geven aan de verspreiding, afgezet tegen een achtergrond met de belangrijkste biogeografische regio's (die echter in de legenda van deze kaarten niet worden verklaard).

Wat de soortteksten en de kaartjes betreft is het overigens wel jammer dat (in tegenstelling tot in BoK) een overzichtskaart ontbreekt met de ligging en namen van de provincies. In de tekst wordt vaak naar de provincienamen verwezen, maar dan is het lastig om dit te plaatsen. Dat geld ook (nog meer) voor namen van gebieden die worden genoemd. Achterin het boek bevind zich dan wel een 'gazetteer' met de coördinaten van alle genoemde plekken en gebieden, maar het is wel een werk om dit uit te zoeken. Een overzichtskaart (of beter nog: -kaarten) met dus de provincies en de belangrijkste gebieden zou erg handig zijn geweest.

Wat BoK flink opleukte waren de foto's en tekeningen. Deze zijn in de laatste uitgave allemaal vervangen door nieuwe foto's en tekeningen, en het zijn er flink meer geworden. Alleen het aantal vogelfoto's is bijna verdubbeld (van 45 naar 99), hieronder vele prachtige platen van de verschillend specialiteiten die Kazachstan rijk is (mijn favorieten zijn de Blue Whistling Thrush in zijn biotoop, en de roodstaarten) en ook instructieve foto's (zoals bijvoorbeeld hybriden Grauwe x Turkestaanse Klauwier & Witkop- x Geelgors, en de 'vittata' Bonte Tapuiten). Toch wel jammer dat een foto van de enige endeem van dit enorme land (Podoces panderi ilensis) dan ontbreekt.

2

Bij verschijnen was The Birds of Kazakhstan een mijlpaal voor de Centraal-Aziatische en Palearctische avifauna. En The New Birds of Kazakhstan heeft dat nog naar een nieuw niveau gebracht. Eventuele aanvullingen zullen waarschijnlijk weer in Dutch Birding worden gepubliceerd, zoals ook de updates vanaf 2008 tot aan deze nieuwe druk.

Voor de vogelaars die van plan zijn naar Kazachstan af te reizen, of er al zijn geweest (en graag nog eens terug willen), is dit boek eigenlijk een must-have.

Gert Ottens


Discussie

Tjeerd Burger  ·  11 december 2015  16:52

In hoeverre geeft het boek ook praktische tips voor een bezoek aan Kazachstan? We kregen het idee dat een zelfstandig georganiseerde trip al snel op expeditie-achtige taferelen zou uitlopen en hebben er daardoor maar vanaf gezien.

Gert Ottens  ·  11 december 2015  19:38

Het boek is een klassieke avifauna met een overzicht van alle biotopen en de soorten die in het land zijn vastgesteld. Dus in die zijn geeft het boek geen praktische tips als zodanig. Wel wordt in de teksten en de kaartjes uitgelegd waar de broedvogels voorkomen en wanneer. Voor praktische tips is het waarschijnlijk beter om de verschillende online tripreports te lezen (bijvoorbeeld cloudbirders, waar ook tripreports te vinden zijn van zelfstandig reizende vogelaars), al lijkt dit boek mij ook verplichte kost voor een gedegen voorbereiding van een reis naar Kazachstan.

Jan Hein van Steenis  ·  11 december 2015  23:38

Zelfstandig naar de Kosmostantia bij Almaty schijnt momenteel zeer lastig te zijn (volgens een verslag vorig jaar op Birdforum). Ook een georganiseerde trip is in dit grote, maar toeristisch nauwelijks ontsloten land al gauw een expeditie!

Vincent van der Spek  ·  12 december 2015  10:11, gewijzigd 12 december 2015  12:53

Over de boeken zelf kan ik niets zeggen (heb ze niet). De artikelen in DB zien er altijd gedegen uit. Ik vraag me wel af of die updates wel nodig zijn. Er zijn sinds 2008 zes 'officiële" updates n.a.v. BoK. Bij diverse daarvan was dit nieuwe boek ongetwijfeld al in de maak. Sympathiek voor de mensen met de oude druk (die updates krijgen), maar of het ook nodig is?

Jelle Scharringa  ·  14 december 2015  11:14

Ik ben ooit met een niet-vogel bergwandelreis daar geweest (Himalaya Trekking uit NL). We hadden toen wel al die goeie Tien Shan soorten. kamperen op gletsjers enzo was geweldig.. Helaas wilden de woestijnsoorten in Uzbekistan niet zo meewerken. Als je geen Russisch spreekt is het individueel bijna niet te doen.

Jan Hein van Steenis  ·  14 december 2015  11:46

En op een dag wordt Kazachstan wel bij de WP gevoegd. Komt eindelijk die Ibissnavel op de WP-lijst!

Jelle Scharringa  ·  15 december 2015  10:04

en Stolizcka's Tit-Warbler niet te vergeten.

Gebruikers van het forum gaan akkoord met de forumregels.

Feedback?