Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

2007 versus 2000

1 januari 2008  ·  6559 × bekeken

Op Nieuwsjaarsdag ontving ik de volgende E-mail van Jan Wierda:

Van harte gefeliciteerd, Peter, met je behaalde resultaat van 334 soorten in 2007! Na mijn ‘all time high’ in 2000 van 339, betekent dit de hoogste score ooit. Dus een welverdiende 2e plaats. Via je onvolprezen fantastische website, heb ik, mét vele anderen, jouw voortgang op de voet gevolgd. Het is misschien toch wel aardig om de jaren eens met elkaar te vergelijken, vandaar deze analyse.

Ik tel bij jou voor het gemak de Kokardezaagbek maar mee, dan komt het verschil op ‘slechts’ 4 (339-335). Toch zagen wij ‘maar’ 312 dezelfde soorten (met als hoogtepunten onder meer: Lachmeeuw, Franklins meeuw, Bijeneter, Baardgrasmus en Raddes Boszanger).

Het meest interessant is natuurlijk om naar de verschillen te kijken:

2000 wél Jan Wierda
Stellers Eider
Koningseider
Brilzee-eend
Vale Pijlstormvogel
Grijze Wouw
Monniksgier
Arendbuizerd
Bastaardarend
Dwergarend
Jufferkraanvogel
Witstaartkievit
Steltstrandloper (zélfontdekking)
Kleine Geelpootruiter
Sneeuwuil
Grijskopspecht
Roodstuitzwaluw
Roodkeelpieper
Alpenheggenmus
Aziatische Roodborsttapuit
Izabeltapuit
Rode Rotslijster
Zwartkeellijster
Turkestanklauwier
Daurische klauwier
Spaanse Mus
Bosgors
Zwartkopgors

2007 wél Peter de Vries
Grote Tafeleend
Buffelkopeend
Bronskopeend
Stormvogeltje (zélfontdekking)
Ralreiger
Vale Gier
Slangenarend
Klein Waterhoen
Steppevorkstaartplevier
Woestijnplevier
Amerikaanse Goudplevier
Siberische Strandloper
Grote Franjepoot
Zwarte Zeekoet
Mongoolse Pieper
Citroenkwikstaart
Kleine Spotvogel
Iberische Tjiftjaf
Roze Spreeuw
Grote Kruisbek
Ringsnaveleend
Blauwstaart
Kokardezaagbek

312 dezelfde, plus de 27 in 2000 wél, geeft een totaal van 339. 312, plus de door jou waargenomen 23 geeft voor 2007 een totaal van 335. De 27 door mij waargenomen soorten  in 2000 zijn alle door het CDNA beoordeeld en geaccepteerd. Voor de 23 wél in 2007 (inclusief de Kokardezaagbek) geldt dit uiteraard (nog) niet.

Het blijft een feit dat het jaar 2000 een ongekende hoeveelheid zeldzaamheden produceerde. Toch heb jij in 2007 aangetoond dat het record toch echt te breken was! Twitchbare soorten in 2007, die ook in 2000 werden gezien, maar helaas niet door jou, waren: Vale pijl, Roodstuitzwaluw, en (misschien) Aziatische Roodborsttapuit en  Roodkeelpieper.

Twichbare soorten die ‘als ‘kroon’ op jouw werk, ontbreken zijn de Kroonboszanger, Bonte Tapuit en Dunsnavelmeeuw. De Woestijntapuit was, net als andere niet genoemde, niet echt twitchbaar. Veel wordt goedgemaakt door de weergaloos door Leo Boon in 2007 ontdekte Blauwstaart, die ook voor jouw nieuw was! Duidelijk is dat een score boven de 340 in elk geval (zonder ‘werk-verplichtingen’) in 2007 theoretisch mogelijk geweest.

Deze conclusie lijkt me voor iedere veelbelovende vogelaar voldoende aansporing om het dan maar in 2008 te proberen!

Alvast allen een vogelrijk 2008 toegewenst!

Jan Wierda

Feedback?