Peter's birding year

Even een korte introductie. Werk als onderzoeksassistent bij het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) bij de werkgroep Plant-Dier Interacties. De mooiste baan die er op de wereld te vinden is; ongebonden fundamenteel onderzoek, veel veldwerk en een inspirerende omgeving en collega's. Vogels kijken doe ik sinds mijn 15e, steeds fanatieker en fanatieker. Naast vogelen is twitchen ook erg belangrijk. Ik probeer zoveel mogelijk vogelsoorten in Nederland te zien. De stand is nu 419. Doe ik nog iets anders nuttigs naast het kijken naar vogels? Dit jaar misschien niet maar ik lees erg graag (o.a. Gerard Reve), ben al jarenlang een groot en trouw fan van de NRC, al die uren in mijn auto luister ik naar Arrow Jazz FM (aanrader!) en ben dol op films van de regisseur Peter Greenaway.

327 !

28 oktober 2007  ·  6920 × bekeken

Als de storm om de fuut eenmaal weer is gaan liggen, kan de jacht op andere zeldzaamheden op Vlieland van start gaan. Vrijdagmiddag besluit ik bij Lange Paal over zee te kijken, in de hoop Papegaaiduiker en IJsduiker aan mijn lijst te kunnen toevoegen. Er zwemmen redelijk wat Zeekoeten en Roodkeelduikers op zee en zo nu en dan vliegen er Alk/Zeekoeten, duikers en Jan van Genten langs. Na een uur of twee word ik gebeld door Rommert Cazemier, die een verdachte vogel heeft gehoord bij de Staatsbosbeheer camping. Hij heeft de vogel nog niet gezien, maar volgens hem is het een Humes Bladkoning!

Ik stap direct op de fiets en tien minuten later sta ik naast hem. Samen proberen we de vogel in de struiken te zien te krijgen. Rommert heeft de vogel drie keer horen roepen en terwijl we aan het zoeken zijn hoor ik hem ook een keer kort roepen. Ik herken de roep van mijn reis naar India; het lijkt mij ook om een Humes te gaan. Toch willen we de vogel te zien krijgen en we blijven doorzoeken. Al snel arriveren een handjevol andere vogelaars en we blijven zoeken tot het bijna donker is. De vogel laat zich helaas niet meer zien of horen.

Zaterdagmorgen fiets ik met Kees de Vries, Rommert Cazemier en Roelf Hovinga weer richting Lange Paal als er gebeld wordt. De Humes is nog steeds aanwezig! Het is Dick Groenendijk gelukt om opnames te maken van de roep van de vogel. Ook is hij dit keer goed gezien. Als ik op de plek aankom, laat Dick de opnames horen. Het is inderdaad dezelfde roep die Rommert en ik gisteren ook al hoorden. Even later roept de Humes Bladkoning (# 327) nog een aantal keer. Jammer genoeg krijg ik de vogel het hele weekend niet goed in de kijker. Afgezien van zijn duidelijke roep moet ik tevreden zijn met een paar snelle flitsen van een kleine Phylo.

Feedback?